Ezt választják a budapestiek autó és tömegközlekedés helyett: jó híreket közölt a BKK

Egyre népszerűbb a téli időszakban a kerékpáros-közlekedés, ezt a Budapesti Közlekedési Központ adatai is alátámasztják.

GettyImages-1332701410

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Kedvező hatással volt a kerékpáros-forgalomra az enyhe téli időjárás a Budapesti Közlekedési Központ adatai szerint. Februárban több mint 91 ezer áthaladást regisztráltak a mérőhelyszíneken. Ez 3 százalékos emelkedés a tavaly februári adatokhoz viszonyítva, emellett mintegy 40 százalékos növekedés figyelhető meg a koronavírus-járvány előtti időszakhoz képest.

Az elmúlt két év telén tapasztalt kerékpárosforgalom-növekedés azt mutatja, hogy ebben az évszakban is a mindennapi közlekedés szerves része lehet a kerékpár. Ráadásul egyre gyakrabban fordul elő hosszabb időszakokban az átlagosnál szárazabb és enyhébb időjárás, amely tovább növeli a kerékpárral közlekedők számát a fővárosban.

Egyre többen ülnek kerékpárra

Műszeres kerékpárszámláló négy mérőponton van a fővárosban - Árpád híd, Bem rakpart, Hungária körút és Weiss Manfréd út -, ezek 2017. január 1-je óta szolgáltatnak adatokat. Az eddigi felmérések közül idén volt a legtöbb februári áthaladás. Idén télen összesen 235 289 áthaladást mértek, ez 92 százalékos emelkedés a 2016-2017-es téli időszakhoz képest.

A töretlen népszerűségnek örvendő fővárosi közbringa-szolgáltatás, a MOL Bubi a téli hónapokban sem állt le. Februárban több mint 99 ezer utazás történt vele, az utazások napi átlagos száma 3547 volt. Emellett a MOL Bubi korábbi, 2015-2020. februári átlagos forgalmához képest a megújult szolgáltatással hétszer több utazás történt ebben a hónapban.

Kiemelendő, hogy miközben a kerékpáros-forgalom növekedett a tél utolsó hónapjában, a közúti forgalom nagysága valamelyest alacsonyabb - a 2019-es bázisértéknek körülbelül a 95 százaléka - volt a januárinál. A tavaly februári adatokhoz viszonyítva azonban az értékek továbbra is magasabbak. A februári hetek legforgalmasabb napja minden esetben a péntek volt. Ezeken a napokon csúcsidőben kisebbnek tűnhetett a forgalom, a napi összes utazásszám ugyanakkor magasabb volt a 2021. februári értékekhez képest.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A BKK adatelemzői egész évben gyűjtik és értékelik a fővárosi forgalommal kapcsolatos adatokat, hogy a közlekedésszervező azok segítségével működtesse és szervezze a fővárosi közlekedés rendszerét, valamint felelősen döntsön a fejlesztésekről és a közlekedést érintő változtatásokról. A forgalmi adatok gyűjtéséről a BKK blogjában részletes összefoglaló olvasható.

Tavaly ősz óta hónapról hónapra összegzik és nyilvánosságra hozzák a különböző közlekedési módok adatait. A számos érdekességet tartalmazó, jól áttekinthető közlekedési riportok ezen a linken érhetők el, a legutóbbi, februári összefoglaló pedig ezen az oldalon olvasható.

Fotók: Getty Images

Ezen a ponton lakatold a kerékpárt, hogy lopásbiztos legyen

Mindig zárd le a kerékpárt - akkor is, ha csak három percre ugrasz be valamiért a boltba. A lakatoláshoz válassz olyan helyet, mely biztosan van rögzítve, és ne csak a kereket kösd ki.

Ezt is szeretjük