Ezt választják a budapestiek autó és tömegközlekedés helyett: jó híreket közölt a BKK
Egyre népszerűbb a téli időszakban a kerékpáros-közlekedés, ezt a Budapesti Közlekedési Központ adatai is alátámasztják.

GettyImages-1332701410
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Kedvező hatással volt a kerékpáros-forgalomra az enyhe téli időjárás a Budapesti Közlekedési Központ adatai szerint. Februárban több mint 91 ezer áthaladást regisztráltak a mérőhelyszíneken. Ez 3 százalékos emelkedés a tavaly februári adatokhoz viszonyítva, emellett mintegy 40 százalékos növekedés figyelhető meg a koronavírus-járvány előtti időszakhoz képest.

Az elmúlt két év telén tapasztalt kerékpárosforgalom-növekedés azt mutatja, hogy ebben az évszakban is a mindennapi közlekedés szerves része lehet a kerékpár. Ráadásul egyre gyakrabban fordul elő hosszabb időszakokban az átlagosnál szárazabb és enyhébb időjárás, amely tovább növeli a kerékpárral közlekedők számát a fővárosban.

Egyre többen ülnek kerékpárra

Műszeres kerékpárszámláló négy mérőponton van a fővárosban - Árpád híd, Bem rakpart, Hungária körút és Weiss Manfréd út -, ezek 2017. január 1-je óta szolgáltatnak adatokat. Az eddigi felmérések közül idén volt a legtöbb februári áthaladás. Idén télen összesen 235 289 áthaladást mértek, ez 92 százalékos emelkedés a 2016-2017-es téli időszakhoz képest.

A töretlen népszerűségnek örvendő fővárosi közbringa-szolgáltatás, a MOL Bubi a téli hónapokban sem állt le. Februárban több mint 99 ezer utazás történt vele, az utazások napi átlagos száma 3547 volt. Emellett a MOL Bubi korábbi, 2015-2020. februári átlagos forgalmához képest a megújult szolgáltatással hétszer több utazás történt ebben a hónapban.

Kiemelendő, hogy miközben a kerékpáros-forgalom növekedett a tél utolsó hónapjában, a közúti forgalom nagysága valamelyest alacsonyabb - a 2019-es bázisértéknek körülbelül a 95 százaléka - volt a januárinál. A tavaly februári adatokhoz viszonyítva azonban az értékek továbbra is magasabbak. A februári hetek legforgalmasabb napja minden esetben a péntek volt. Ezeken a napokon csúcsidőben kisebbnek tűnhetett a forgalom, a napi összes utazásszám ugyanakkor magasabb volt a 2021. februári értékekhez képest.

A cikk az ajánló után folytatódik

A BKK adatelemzői egész évben gyűjtik és értékelik a fővárosi forgalommal kapcsolatos adatokat, hogy a közlekedésszervező azok segítségével működtesse és szervezze a fővárosi közlekedés rendszerét, valamint felelősen döntsön a fejlesztésekről és a közlekedést érintő változtatásokról. A forgalmi adatok gyűjtéséről a BKK blogjában részletes összefoglaló olvasható.

Tavaly ősz óta hónapról hónapra összegzik és nyilvánosságra hozzák a különböző közlekedési módok adatait. A számos érdekességet tartalmazó, jól áttekinthető közlekedési riportok ezen a linken érhetők el, a legutóbbi, februári összefoglaló pedig ezen az oldalon olvasható.

Fotók: Getty Images

Ezen a ponton lakatold a kerékpárt, hogy lopásbiztos legyen

Mindig zárd le a kerékpárt - akkor is, ha csak három percre ugrasz be valamiért a boltba. A lakatoláshoz válassz olyan helyet, mely biztosan van rögzítve, és ne csak a kereket kösd ki.

Ezt is szeretjük