500-szor annyi C-vitamin van benne, mint a narancsban: így hat a testre a goji bogyó
Az apró piros bogyó egészségügyi előnyeit felsorolni is nehéz.
A goji, köznapibb, itthon is ismert nevén ördögcérna - latinul Lycium barbarum -, a burgonyafélék családjába tartozó évelő cserje. Ázsiából került Európába - Tibetben már több ezer éve alkalmazzák a növény termését gyógyításra -, hazánkban elsősorban dísznövényként volt ismert.
Számtalan egészségügyi szempontból előnyös tulajdonsággal bír, és a világ valaha ismert leggazdagabb C-vitamin-forrásának számít.
Összetett vitaminforrás a goji bogyó
A goji bogyóval foglalkozó kutatások szerint a mazsolaszerű apróság olyannyira gazdag forrása a különféle vitaminoknak, ásványi anyagoknak és tápanyagoknak, hogy egyetlen szem felér akár egy egész kosár zöldséggel vagy gyümölccsel.
Amellett, hogy valódi tárháza az egészséges anyagcseréért és idegrendszerért felelős B-vitaminnak és az antioxidáns hatású E-vitaminnak, a világ egyik leggazdagabb C-vitamin-forrásának számít - ötszázszor nagyobb mennyiséget tartalmaz, mint például egy narancs.
18-féle aminosav és 21-féle ásványi anyag - többek közt kalcium, kálium, vas, cink és szelén - található benne, továbbá több béta-karotin, mint a sárgarépában vagy bármelyik más ételben a világon. Mindennek köszönhetően az egyik legsokoldalúbb tápanyagforrás, vitamin- és ásványianyag-összetétel szempontjából páratlan a világon.
Fiatalít, és megelőzi a rákot
Igen jelentős vitamin-, illetve gazdag antioxidáns-tartalmának köszönhetően hatékony sejtvédő és szabadgyökmegkötő táplálékként tartják számon. Amellett, hogy megerősíti a szervezet védekezőképességét, lassítja a testben zajló öregedési folyamatokat is.
Még mit tud a goji bogyó?
- Kiváló gyulladáscsökkentő hatással bír.
- Segíti szervezetben a kalcium felszívódását.
- Pozitív hatással van a szellemi teljesítményre.
- Szabályozza a vérnyomást és a vércukorszintet.
- Növeli a vágyat, jótékony hatással van a termékenységre.
- A gyakori felfázás és a kismedencei problémák ellenszere.
- Béta-karotin-tartalmának köszönhetően óvja a szem egészségét.
Nem véletlen, hogy a goji bogyó napjainkban a fogyókúrás piacot is meghódította, kivonata pedig egyre több étrend-kiegészítőnek, fogyasztó készítménynek adja alapját. Fogyasztása szabályozza a vércukorszintet - ezáltal az étvágyat is -, a koleszterinszintet is csökkenti, vitaminjai és ásványi anyagai révén pedig igen jó hatással van az anyagcserére.Fogyókúrához is!
Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Továbbá rendkívül gazdag rostokban, ami szintén hozzájárul az éhségérzet csökkentéséhez, nem utolsósorban pedig a méreg- és salakanyagok kiürítésében is segít a szervezetnek. A méregtelenítés szempontjából nem elhanyagolható az a tény sem, hogy a goji bogyó olyan hatóanyagokat tartalmaz, amelyek segítenek megóvni a máj, illetve a vesék egészségét.
Lehet túl sok a C-vitaminból?
Ha nemcsak természetes forrásból pótolod a C-vitamint, hanem tablettát is szedsz, vajon túlzásba viheted?
Hogyan használd a goji bogyót?
A goji bogyó kizárólag szárított formában fogyasztható, a nyers, különösen az éretlen gyümölcs hallucinogén anyagai miatt mérgező növénynek számít. A bioboltokban kapható szárított bogyóktól és gojilevektől azonban nem kell tartanod: teljes mértékben biztonságosak, és mindazon pozitív tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek miatt olyan népszerű az apró gyümölcs. Cseresznyére, áfonyára és mazsolára hasonlító, inkább édes, de fanyar aromát is magában hordozó ízvilága révén önmagában is fogyaszthatod, de tökéletes kiegészítője a joghurtoknak, müzliknek és salátáknak, sőt, akár teát is készíthetsz, ha leforrázol néhány szemet belőle.
OLVASD EL EZT IS!
- szőlő
- alga
Ne öregedj egy percet se 2014-ben
- táplálkozás
- antioxidáns