Ezek nélkül nem megy a fogyás! A diéta 3 kihagyhatatlan lépése

Fontos, hogy reális célokat tűzz ki magad elé, és hogy tisztában légy a testtömegindexeddel.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha jelentősebb súlyfeleslegtől akarsz megszabadulni, fontos a céltudatosság, a tervezés és az alapos tájékozottság.

A következő három alapszabály betartása nélkül bele sem érdemes kezdened a diétába.

Reális célok kitűzése

Ahhoz, hogy az elvárásaid teljesüljenek, első lépésként arról kell meggyőződnöd, hogy céljaid reálisak-e, illetve megfelelnek-e fizikai és mentális állapotodnak. Természetes, hogy egy hét alatt szeretnéd leadni a felesleges kilókat, de ne feledkezz meg arról, hogy a súlytöbbletet sem egy éjszaka alatt szedted fel.

A rövid idő alatt történő jelentős mértékű fogyás általában rosszat jelent: ilyenkor hiba van a diétaprogramodban, illetve probléma lehet egészségeddel.

Heti fél-egy kiló

Körülbelül heti fél és egy kiló közötti súlycsökkenés felel meg a reális céloknak. Ezt a mértéket túllépve, egy villámdiétát hosszú távon követve nemcsak az egészségedet veszélyezteted, de kisebb lesz az esélye annak is, hogy súlyveszteségedet hosszabb ideig fenn tudod tartani.

Amikor kitűzöd fogyókúrád céljait, tudnod kell, hogy mi jelenti számodra az egészséges testsúlyt, és milyen mértékben térsz el tőle.

Az emberek többsége biológiai alkatánál fogva nem érheti el a topmodellkülsőt - ennek ellenére lehet sugárzó és fitt jelenség -, emellett pedig a vitaminhiányt, a csontritkulást, a kiszáradást, az étkezési rendellenességeket és más egészséggel kapcsolatos problémákat sem érdemes megkockáztatni egy hozzád nem illő testsúly elérése miatt.

Mennyi a testtömegindexed?

Ahhoz, hogy meg tudd határozni, mi az a reális cél, amit kitűzhetsz magad elé, ismerned kell az ideális testsúly meghatározásának módszerét. Az egyik legáltalánosabban elfogadott példa erre a testtömegindex, vagyis a Body Mass Index - BMI.

A BMI jobban tükrözi a testzsírmennyiséget, mint maga a testsúly, így pontosan felmérhető vele súlyod egészségedre gyakorolt hatása. A BMI-t kiszámolhatod, ha először megméred magad reggel, ruha nélkül, majd meghatározod a magasságodat is centiméterben. A kilogrammban mért testsúlyt el kell osztanod a méterben mért testmagasságod négyzetével, és máris megkaptad saját BMI-értékedet.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A 19 és 25 közötti BMI az egészséges tartományba tartozik, amelyhez csak kisebb betegségkockázat kapcsolódik. A 25 és 30 közötti BMI jelzi, hogy túlsúlyos vagy, míg a 30-nál magasabb értékek már elhízást jeleznek. A testtömegindex meghatározása után célozd meg az egészséges testsúlyt, amellyel igazán elégedett és fitt lehetsz. Amennyiben az elérni kívánt súly BMI-je 19 és 25 közé esik, az megfelelő célkitűzésnek számít.

Fogyókúrás hibák

Kattints az alábbi videóra, ha kíváncsi vagy, milyen fogyókúrás bakikat érdemes elkerülnöd a szakértő szerint!

Készülj fel az élelmiszercímkékből!

A tájékoztatás általában ott van az orrod előtt, méghozzá a tápértéktáblázatban vagy az élelmiszertermék összetevőit feltüntető listán. A tápértéktáblázat becslést tartalmaz minden csomagoltan vásárolt élelmiszer szénhidrát- és kalóriatartalmáról. Felsorolja az egy adagban lévő teljes szénhidráttartalmat, valamint a diétás rost- és cukormennyiséget.

Amennyiben a kalóriákat is tudni szeretnéd, azokat is megtalálhatod a felsorolásban. Az összes szénhidrát és rost grammban történő felsorolása a legértékesebb szénhidrát-számlálási mutató, mivel segít beállítani az ételben a napi engedélyezett cukormennyiséget. A rostokban gazdagabb élelmiszereknek alacsonyabb a glikémiás indexük is, ezért kitűnő választást jelentenek. A cél legalább napi 30 gramm rostmennyiség elfogyasztása.

Ez mind cukor?

A cukornak számos neve van. Valószínűleg felismered a szacharóz szót, ezenkívül a feldolgozott élelmiszerek - beleértve a pirított zsemlekockákat, a szószokat és salátaönteteket - különféle cukoradalékokat tartalmazhatnak. A cukor szó a következő neveken szerepelhet az adalékanyagok listáján: barna cukor, nádcukor, porcukor, kukoricaszirup, datolyacukor, dextróz, dextrin, koncentrált gyümölcscukor, fruktóz, glükóz, méz, invert cukor, maláta, maltáz, juharszirup, melasz, nyerscukor, turbinado cukor. Igyekezz olyan élelmiszereket választani, melyek mindebből a legkevesebbet tartalmazzák.

Cikkünk Elizabeth M. Ward A diétázás bibliája című műve alapján készült.

Ezt is szeretjük