Főként hasra hízol? Erre a veszélyes betegségre van nagyobb esélyed

Nem csupán esztétikai szempontból problémás a hasi hízás, komoly egészségügyi kockázatot jelent.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Van, aki körte, míg más inkább alma típusú hízásra hajlamos. Előbbi esetben a pluszkilók a fenék, csípő, comb környékén gyűlnek, utóbbinál pedig a has tájékán szaporodnak a zsírsejtek.

Tudjuk, hogy az alma típusú hízás egészségügyi szempontból hátrányosabb, mint a körte. A Mayo Klinika kutatása szerint azonban akkor is komoly egészségügyi kockázatot jelent a hasi hízás, ha az egyén testtömegindexe a normál kategóriába tartozik - írja a Science Daily.

Kutatás a hasi hízás kockázatairól

A Mayo Klinika kutatását vezető kardiológus, dr. Francisco Lopez-Limenez szerint nem mindegy, hogy a zsírtöbblet milyen arányban oszlik el egy egyébként normál testsúlyú emberen.

A kutatók 12 785 18 év feletti alanyt vizsgáltak meg, illetve felvették az érintettek következő adatait: testmagasság, testsúly, haskörfogat, a csípő kerülete. Ezen kívül kikérdezték őket társadalmi, gazdasági státuszukról, krónikus betegségeikről, valamint laborvizsgálatra is sor került.

Az alanyokat három kategóriába sorolták a BMI alapján: normál, túlsúlyos és elhízott. Ezen kívül a derék-csípő arányt alapján további két kategóriát alakítottak ki. A nőknél a 0,85 alatti arányt tekintették normálisnak, míg férfiaknál a 0,90 alattit. A derék-csípő arány túl magas volt a nőknél 0,85 feletti, a férfiaknál 0,90 feletti arány esetén.

8 bevált úszógumigyilkos hasi zsírpárna ellen

Nézegess képeket!

Elolvasom

Így mérd a derék-csípő arányt!

A derék kerületét a legkeskenyebb részen kell mérned - hivatalosan a legalsó borda és csípőcsont között félúton, a csípő kerületét pedig - összezárt lábbal - a legszélesebb szakaszon. Ha a derék kerületét elosztod a csípő kerületével, meg is kaptad a derék-csípő méretarányt.

Felfázás? Cselekedj időben!

Az Urzinol tabletta a húgyutak betegségeire évszázadok óta bevált gyógynövény, a medveszőlő levelének kivonatát tartalmazza. Az Urzinol hasznos segítség az egyszerű hólyaghurut korai tüneteinek – sürgető vizelési inger, illetve égő érzéssel járó hólyagürítés – enyhítésében. Mindez a medveszőlőlevélben található növényi összetevők igazolt antibakteriális, valamint gyulladáscsökkentő és enyhe vízhajtó hatásának köszönhető.

Vény nélkül kapható, medveszőlőlevélkivonat-tartalmú hagyományos növényi gyógyszer

HAGYOMÁNYOS NÖVÉNYI GYÓGYSZER. A JAVALLATOKRA VALÓ ALKALMAZÁSA A RÉGÓTA FENNÁLLÓ HASZNÁLATON ALAPUL. A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

Magas a szív- és érrendszeri betegségek kockázata

Vizsgálataik alapján a kutatók arra az eredményre jutottak, hogy általuk felállított kategóriák alapján azoknak az embereknek volt legnagyobb esélyük a kardiovaszkuláris megbetegedésekre, akiknek normál BMI mellett magas volt derék-csípő arányuk. Esetükben 2,75–ször magasabb volt a szív- és érrendszeri megbetegedés miatt bekövetkező haláleset kockázata. Dr. Karina Sahakyan szerint a magas halálozási kockázata összefüggésben áll a zsigeri zsír nagyobb mértékű felhalmozódásával, melynek nyomán könnyen alakul ki inzulinrezisztencia, és számos krónikus betegség esetén rizikófaktornak tekinthető.

Nem csak a BMI fontos!

Mint dr. Lopez-Jimenez elmondta, napjainkban egyre többen ismerik a BMI fogalmát, ám kutatásuk rávilágított, hogy a normál testtömegindex önmagában kevés. Lényeges ugyanis, hogy milyen arányban oszlik el a testen a zsír.

Fogyj egészségesen!

Kattints az alábbi videóra, ha kíváncsi vagy, milyen egészséges és hatékony diétákat ajánl a fogyókúra szakértő!

Dr. Sahakyan véleménye

- Az egészségügyi szakemberek feladata, hogy felhívják a figyelmet az egészséges testsúly és a normál derék-csípő arány fontosságára. A hasi hízás elkerülésére pedig továbbra is a helyes táplálkozás és a rendszeres testmozgás a legjobb stratégia - mondta dr. Sahakyan.

Ezt is szeretjük