Nagy a feneked?

Hosszú életed lesz!

Jóval egészségesebb a méretes hátsó, mintha hasra híznál. Segítségével elkerülhetők a keringési rendszert érintő betegségek.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bár a nők többsége szabadulna a terjedelmes fenéktől vagy a vastagnak tartott comboktól, oxfordi kutatók bebizonyították, hogy egészségügyi szempontból akár előnyös is lehet az úgynevezett körte alak.

Míg az alma alak - vagyis a hasra hízás - hajlamosít egyes betegségekre, addig a fenékre rakódó zsír ugyanezekkel szemben védelmet biztosít. A cikkünkben ismertetett vizsgálat rávilágít, milyen betegségeket előzhetsz meg a Jennifer Lopez-féle domborulatokkal.

Alma kontra körte alak

Az alma alakú nők, vagyis akik jellemzően hasra híznak, egészségügyi szempontból nagyobb kockázattal számolhatnak. Esetükben könnyebben alakul ki szív- és érrendszeri betegség, valamint cukorbetegség. Ennek hátterében az úgynevezett viscerális zsírok állnak. Szakemberek szerint ebből a hastájékon lerakodó zsírból olyan gyulladáskeltő hormonok, illetve fehérjék szabadulhatnak fel, melyek az artériákban lerakódva növelhetik a trombózis, illetve más keringési rendellenességek kockázatát. Továbbá zsírsavak juthatnak el belőle a májba, növelve ezzel a diabétesz és a magas vérnyomás kialakulásának valószínűségét.

Ha nem hasra, hanem inkább fenékre és combra hízol - vagyis körte alakod van - bizonyos fokú védelmet élvezel a fent említett betegségekkel szemben. Talán nem rajongsz a csípőtájékon felgyülemlett párnákért, de nyugtasson a tudat, hogy az itt lerakódó zsír olyan gyulladásgátló vegyületeket tartalmaz, melyek megóvják az artériákat az elzáródástól.

Mi a magyarázat?

Oxfordi kutatók vizsgálatai szerint a fenéktájékon felhalmozódott párnák - a gyulladásgátló anyagok termelése mellett - felszívják a káros zsírsavakat is. Az itt lerakódott felesleget nehéz a test egyéb részeire irányítani.

A nehezen elégő zsír pedig olyan vegyület - úgynevezett adiponectin hormon - hatását segíti elő, mely kordában tartja a vércukorszinted, valamint védelmet biztosít az artériák számára. Dr. Konstantinos Manolopoulos, az Oxfordi Egyetem kutatója szerint ebben a folyamatban alapvetően az alak számít, nem pedig súlyfelesleg.

A lényeg tehát, hogy esetedben mely testtájékon - has-, vagy inkább csípőmagasságban - gyülemlik fel a zsír. Ha az utóbbi jellemző, nem csupán nőiesebb alaknak örvendhetsz, de a keringési rendszerrel kapcsolatos betegségek is nagyobb eséllyel kerülnek el.

A túl kicsi fenék - vagyis ha túl kevés zsírszövet van a hátsód környékén - kimondottan egészségtelen lehet. A szakértők szerint ugyanis akár metabolikus betegségek kialakulásával is összefüggésben állhat: ilyen például a Cushing-szindróma, mely a mellékvesekéreg túlműködéséhez vezet.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az oxfordi kutatás jelentősége

A kutatás komoly tudományos következménnyel bírhat. Az eredmények birtokában ugyanis a szakembereknek lehetőségük lesz kidolgozni olyan módszereket, melyekkel a hasi zsír a fenék irányába mozdul el. Ezzel pedig bizonyos mértékig visszaszoríthatók a keringési rendszert érintő betegségek.

Ezt is szeretjük