Testtömegindex: téves eredményt is mutathat a népszerű BMI

A BMI nem minden esetben mutat valós eredményt, bizonyos esetekben nem alkalmazható.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A testtömegindex egy statisztikai mérőszám, mely a testmagasságot veti össze a tömeggel. Segítségével kiszámíthatod, hogy nincs-e túlsúlyod, kilóid száma az egészséges tartományban mozog-e.

A mérőszám azonban bizonyos esetekben téves eredményt hozhat, ismerd meg a BMI kritikáját.

Testtömegindex - BMI

A BMI rövidítés az angol Body Mass Index kifejezésből adódik. A testtömegindexedet úgy kapod meg, hogy a kilogrammban mért súlyodat elosztanod a méterben mért testmagasságod négyzetével.

Ha az így kapott eredmény 19 és 25 között van, úgy az egészséges tartományban mozogsz, nem vagy sem túl sovány, sem túlsúlyos. A 25 és 30 közötti BMI túlsúlyt, a 30 fölötti érték pedig elhízást jelez. A 19 alatti érték alultápláltságra utal.

A BMI kritikája

A BMI nagy hibája azonban, hogy nem tesz különbséget zsír és izomtömeg között, csupán a testtömeg és a magasság viszonyát nézi. Épp ezért előfordulhat, hogy ha a vizsgált személy testzsírszázaléka magasabb, míg az izomtömege alacsonyabb, a BMI alapján csupán túlsúlyosnak számít, ám valójában elhízott.

Ugyanez fordítva is megtörténhet, különösen sportolók esetében, akik gyakran az átlagosnál nagyobb zsírmentes izomtömeggel rendelkeznek, a BMI indokolatlanul túlsúlyt jelezhet.

Gyermekeknél: percentilis táblázat

Gyermekeknél a testtömegindex nem alkalmazható, esetükben úgynevezett percentilis táblázatot használnak. Ez azt mutatja meg, hogy az azonos életkorú és nemű gyermekek hány százalékának kisebb a testtömegindexe, mint a vizsgált gyereknek.

A 3%-osnál alacsonyabb percentilis értékek azt mutatják, hogy a gyermek fejlődése az azonos nemű és életkorú gyermekek között az alsó 3%-ba tartozik - vagyis jelentős a súlyhiánya. A 3 és 10% közötti értékek sovány gyermekre utalnak. 10 és 75% között megfelelő a gyermek tápláltsága, 75 és 90% között már túltáplált, 90% felett pedig egyértelműen túlsúlyos.

Pontos eredmény: DEXA

Mivel a BMI nem veszi figyelembe az egyéni testfelépítés-beli különbségeket, egy pontosabb vizsgálatra lehet szükséged. Az úgynevezett DEXA-készülék - Dual Energy X-ray Absorptiometry, vagyis kettős energiájú röntgensugár-elnyelődés mérő - a röntgenhez hasonlóan, ám tizedannyi sugárterhelés mellett vizsgálja át a testet.

Nem csupán a teljes testtömeget adja meg, de informál az izom-, víz-, zsír- és csonttömegről, pontos képet adva ezáltal a testfelépítésről. Teljes testösszetétel-mérésre lehetőséged nyílik Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramjának keretén belül. Az időpontokért és a helyszínekért kattints ide!

Ezt is szeretjük