Kövérebb vagy soványabb vagy, mint gondolod?

Az oxfordi matematikusok elárulják

A külföldi tudósok szerint a BMI-számítás kiegészítésre szorul.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Sokszor nehéz a saját testalkat reális megítélése. Vannak, akik a tükörbe nézve elégedettek az látvánnyal akkor is, ha jó pár pluszkiló van rajtuk, míg mások normál testsúly mellett kövérnek látják magukat.

Az ilyen esetekben segít a testtömegindex-számítás, mely összeveti testsúlyodat a magasságoddal, és világosan megmutatja, hogy kell-e aggódnod az alakod miatt.

Nemrégiben azonban fény derült rá, hogy a testtömegindex csalhat: az alacsonyabb embereket soványabbnak mutatja, a magasabbakat pedig kövérebbnek.

Új számítási módszer a BMI-re

Az Oxfordi Egyetem matematikusai rukkoltak elő a korrekcióval, mert úgy találták, hogy a régi számítási mód - a body mass index, röviden: BMI - a magasakat túlsúlyosabbnak mutatja, az alacsonyakat pedig nem elég kövérnek.

Az alacsony emberek soványabbnak gondolják magukat

Az új képlet fő kidolgozója Nick Trefethen matematikaprofesszor. Szerinte a régi mód félrevezette az alacsonyakat, soványabbnak gondolhatták magukat a ténylegesnél, míg a magasak kövérebbnek tarthatták magukat a valósnál.

Így működik a BMI

A BMI régi formulájának képlete: a testtömeg kilogrammjai osztva a testmagasság négyzetével. A számítási mód már több mint másfél évszázados, melyet egy belga férfi, Adolphe Quetelet dolgozott ki, hangsúlyozva, hogy a BMI-számítás nem áll mindenkire. A módszer a normális testtömeg hányadosát 18,5 és 25 közé teszi. A 25-30 közötti mutatójú embereket túlsúlyosnak, a 30 felettieket pedig elhízottnak minősíti.

Az új képlet

Az új képletet kidolgozó Trefethen úgy találta, Quetelet módszere nem veszi figyelembe, hogy a magasabb emberek általában testesebbek. A fenti problémát korrigálandó azt javasolja, hogy a 150 centi magasak adjanak hozzá egy pontot indexükhöz, míg a 180 centisek nyugodtan vonjanak le belőle ugyancsak egyet. A brit matematikus szerint csupán a 170 centi magasakra passzol pontosan a régi számítási mód - adta hírül a The Daily Telegraph című brit lap.

Ezt is szeretjük