A gyomorfekély 5 tünete

A fekély okai, kezelése

A fekélyek különböző kezelésekkel és savtalanítókkal jól kezelhetőek, ám mégis mindig kiújulnak. Ennek oka a Helicobakter pylori baktérium.

Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A gyomorégés, gyomortáji fájdalom kiváltó okaiként korábban a rossz étkezési szokásokat és a stresszt tartották felelősnek. Azóta számos kutatási eredmény igazolta, hogy a tüneteket nem kizárólag az egészségtelen életmód és a túlhajszolt életvitel okozza.

A gyomorfekély legáltalánosabb tünete a jellegzetes, égő érzés a gyomorban

A has felső-középső részén jelentkező fájdalom érzésének számos oka lehet. Kiválthatja a nyelőcső, a gyomor, vagy a nyombél nyálkahártyáját ért károsodás is.

Mi az a fekély?

A fekély nem más, mint a gyomor – pontosabban a nyombél – kisebesedése. Amikor megsérül az a nyákréteg, melynek a gyomrot bélelő nyálkahártyasejteket kellene megvédenie a gyomor agresszív és maró sava - a gyomorsav – ellen, kialakul a gyomorfekély.

A nyákréteg sérülésekor az alatta lévő hámsejtek elpusztulnak, és helyükön nehezen gyógyuló sebfelületek képződnek. Amikor a gyomorsav ezekbe a sebfelületekbe mar, akkor érzi a beteg a jellegzetes égető érzést, mely a gyomorfekély legismertebb tünete.

A gyomorfekély tünetei

 • Vérszegénység és fáradtság
 • Hányinger, melyet előfordul, hogy néha hányás is kísér
 • A gyomorfájdalom közvetlenül étkezés után vagy savlekötő hatására megszűnik
 • A gyomor kiürülésével, az étkezést követő 1-3 óra múlva az égő érzés lassan visszatér
 • Étkezések között és éjszaka jelentkező, kaparó vagy égető fájdalom a has felső részén

Hogyan kimutatható?

A tartós gyomortáji panaszokat vedd komolyan, kivizsgáltatása feltétlenül indokolt. Az elváltozásokat gyomortükrözés során figyeli meg az orvos, majd a gyulladt, fekélyes területből mintát vesz, hogy szövettani vizsgálattal meghatározhassák, milyen mélységig érinti a folyamat a nyálkahártyát, nincs-e rosszindulatú elfajulás.

A gyomorfekély a gyomortükrözésen és a szövetminta vételén kívül kimutatható még:

 • Vérből
 • Nyálból
 • Székletből
 • Kilélegzett levegőből

A 16 legjobb lúgosító táplálék

Nézegess képeket!

Elolvasom
Veszélyes állapotot jelent, hogy a fekély sok esetben - leginkább időskorban - nem jár panasszal, így figyelmeztető tünetek nélkül is bekövetkezhet akár a vérzés, akár az átfúródás. Amennyiben késszúrásszerű hasi fájdalmat, szapora pulzust érzékelsz, esetleg vérhányással, vagy véres, fekete széklettel együtt, késlekedés nélkül fordulj orvoshoz, hívd a mentőket, mielőtt kialakul a sokkos állapot!

Az okok hátterében a Helicobakter pylori baktérium

Még az utóbbi évtizedben is a gyomorfekély-kutatások kifejezetten a gyomorsav kezelésére irányultak, azonban néhány évvel ezelőtt a vizsgálatok közben felfedezték, hogy szinte minden fekélyes betegnél kimutatható a Helicobakter pylori – rövidítése: Hp-baktérium jelenléte.

A világ népességének több mint a felét érinti a betegség, vagy legalábbis az egyelőre még passzív Hp-baktérium jelenléte. Ez az arány az ország gazdasági és társadalmi helyzetének függvényében változik. A fejlődő országokban a felnőtt lakosság 80-100 százaléka fertőzött. Hazánkban a lakosság közel kétharmada szenved fekélybetegségektől.

Hogyan kerülhet a szervezetedbe a Hp-baktérium?

 • Juhtejből
 • Házilégy terjesztette fertőzés útján
 • Széklettel szennyezett kézzel, szájon át
 • Folyó- és állóvízből, természetes forrás- és kútvízből
 • Felmérések szerint egészségügyi dolgozók szervezetében jellemzően gyakrabban fordul elő

Mit tesz a baktérium?

A baktérium életben maradásával kapcsolatban felmerülhet az a kérdés, hogyan jut a gyomrot bélelő nyálkahártyában táplálékhoz? A Hp-baktérium egy VacA-nak nevezett méreganyagot fecskendez a gyomor nyálkahártyájának sejtjeibe. Ennek hatására a sejtekben nagy mennyiségű hidroláz-enzim termelődik, mely aztán kiszabadulva a sejtekből a gyomorba jut. Ez az enzim pedig elpusztítja a nyálkahártyát védő nyákréteget, ezáltal a baktérium szabadon hozzáférhet a gyomorban található táplálékhoz.

A Hp-baktérium a gyomor- és nyombélhurutos vagy fekélyes betegek, sőt egyes gyomrot és beleket érintő daganatos betegek szöveteiben is megtalálható.

14 csodás étel krumplival

Nézegess képeket!

Elolvasom

A gyomorfekély kezelése

A betegség kezelésének alapköve a savas pH normalizálása. Enyhe esetben elegendő lehet a táplálkozással bevitt károsító anyagok kerülése: ne fogyassz savanyú, túl fűszeres ételeket. Érdemes kerülnöd az alkoholt, kávét, csokoládét és a dohányzást is. Amennyiben ezek a megszorítások nem elegendőek, akkor gyógyszeres kezelésre van szükség. A terápia hatása 3-5 nap után kezdődik, de előfordulhat, hogy - orvosi ellenőrzés mellett - évekig is szedned kell a gyógyszert.

Műtéti megoldást kizárólag akkor alkalmaznak, ha a fekély erősen vérzik, vagy átfúrja a nyombél falát, ami akár halálos következménnyel is járhat. A Helicobacter pylorit kombinált antibiotikus kezeléssel kiirtható, így megelőzhető a fekély rosszabbodása.

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist, médiaszemélyiség lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal? Hogyan lehet feldolgozni az életünkben felmerülő elakadásokat? Miért káros, ha mindig arra fókuszálunk, hogy mindenki szeressen bennünket? Hogyan békéljünk meg saját tökéletlenségünkkel? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Enyhítő tanácsok

Amit mindenképpen érdemes betartanod, ha gyorsabb gyógyulást szeretnél:

 • Kerüld el a szoros ruhákat, öveket, fűzőket.
 • Legalább a gyógyulásig szokj le a dohányzásról.
 • A nagyon hideg és a nagyon forró ételek, italok kerülése feltétlenül ajánlott.
 • Ha lehet, inkább többször egyél keveset, mint naponta egyszer-kétszer terheld a gyomrod.
 • Mellőzd a csokoládé, kávé, alkohol, fűszeres és savanyú ételek, szénsavas italok fogyasztását.

OLVASD EL EZT IS!

Ezt is szeretjük