Ezzel az 50 étellel menthető meg a Föld - Ennyit számít, miket eszel
Az emberiség meglepően kevés összetevőből készíti el a rendszeresen fogyasztott ételeit, ami komoly hatással van a környezetre.

kaktusz
beauty and style
Top olvasott cikkek

A kaktuszoktól az algákon és a vitamindús virágokon át a szárazságtűrő gyökérzöldségekig - ezeknek a fogyasztása az emberi szervezet, termesztése pedig a bolygó számára volna kedvezőbb a jelenleg szinte egyeduralkodó alapanyagokhoz képest.

Az emberek mennyire táplálkoznak változatosan? Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete felmérése alapján nem eléggé, ráadásul az egyoldalú táplálkozás sokkal komolyabb hatásokkal járhat annál, mint hogy egyszerűen csak unalmasak a főétkezések.

A FAO szakértői szerint az emberi faj tápanyagbevitelének 75 százaléka csupán 12 mezőgazdasági terményből és öt állatfajtából áll össze, noha több mint 20 000-féle, emberi fogyasztásra alkalmas növényfajtát ismerünk.

Változatosan az egészségünkért és a bolygónkért

Hogy ez miért fontos? Először is, mert nem egészséges, hiszen a nem eléggé változatos táplálkozás mellett nehezebb mindazokat a vitaminokat és nyomelemeket bevinni, amelyekre szükség van.

egészségtelen étkezés
Fotó: PeopleImages / Getty Images Hungary

Másfelől ez bolygónk egészségét sem támogatja. Ha újra és újra ugyanazokat a növények lesznek elvetve, termesztve és fogyasztva, az veszélyezteti az élelmiszer-ellátás biztonságát, mert az ilyen típusú növénytermesztés kevésbé áll ellen a kártevőknek vagy a klímaváltozás hatásainak.

Ez a fajta növénytermesztés a biodiverzitás csökkenésével is összefügg, és súlyos hatással lehet törékeny, természetes ökoszisztémáinkra. A WWF 2018 októberében közzétett szerint az elmúlt nem egészen 50 év során több mint 60%-kal csökkent a vadon élő populációk egyedszáma. Márpedig minden összetevő közül az élelmezési rendszer hatására csökken a leginkább biodiverzitás, vagyis több környezeti kárt okoz, mint a szállítmányozás vagy az energiatermelés.

Tovább növeli a környezeti nyomást, hogy 2050-ben várhatóan már 10 milliárd embert kell majd élelmeznünk, így az emberiség érdeke olyan ételeket választani, amik kisebb és kedvezőbb ökológiai lábnyommal rendelkeznek. Éppen ezt a célt szolgálja az Unilever vállalat Knorr márkájának közelmúltban közzétett jelentése.

Előtérben a tápérték és a környezeti hatás

A Knorr a WWF brit szervezetével, valamint elismert tudósokkal, dietetikusokkal és mezőgazdasági szakértőkel együttműködve összeállította A jövő 50 élelmiszere című jelentést. A kiadványban ötven tápláló, növényi alapú, a tápértéke és a relatív környezeti hatása alapján kiválasztott élelmiszer szerepel a kaktusztól a fodros kelig, a petrezselyemgyökértől a tökvirágig. Vannak köztük mindennapos összetevők és kevésbé közismertek is.

Több alternatíva a hasonló növényeknél magasabb terményhozammal kecsegtet, így a kistermelők számára vonzóbb választást jelent, több növényfaj pedig a zord időjárási és környezeti körülményeket tűri jól: ezek felbecsülhetetlen értéket képviselnek a klímaváltozás miatt egyre bizonytalanabbá váló körülmények között. 

bolygó, föld
Fotó: matejmo / Getty Images Hungary

- Ha nem változtatunk az ételeken, amelyeket fogyasztunk, illetve az alapanyagok termesztésének módján, komoly kihívást jelent majd, hogy mindannyiunk számára elegendő élelmiszert állítsunk elő - mondta April Redmond, az Unilever Knorr márkáért felelős globális alelnöke. - Arra törekszünk, hogy mindenki számára egyszerűbbé tegyük a változatosabb táplálkozást, valamint az olyan élelmiszerek fogyasztását, amelyek egyaránt kedvezőek a szervezetünk és bolygónk számára, és persze finomak is.

(Képek forrása: Unilever, Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük