Mi történik, ha kihagysz egy étkezést? A legtöbben nem sejtik, de baj lehet belőle

Nemhogy nem vezet fogyáshoz, de káros is a szervezetedre.

Étkezés kihagyása
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A fogyókúra idején az ember a bevitt kalóriákat nyugtalanul számolgatva gyakran hajlamos azt a téves következtetést levonni, hogy egy étkezés kiiktatásával rengeteg felesleges energiától megszabadulhat, ami hamar a zsírraktárak megcsappanásához vezet.

A hiba elkövetésével azonban sajnos nemcsak a kívánt fogyást nem éred el, de még a szervezetedet is nagyon megterhelheted. Az anyagcsere megfelelő működéséhez napi többszöri étkezés szükséges, melyek rendszeres kihagyása hamarosan halmozottan éreztetheti a hátulütőket.

A három főétkezés: a reggeli, az ebéd és a vacsora elmulasztása egyáltalán nem ajánlott, hiszen nélkülözhetetlenek a szervezet zavartalan működéséhez, de a köztes étkezések beiktatása is megnövelheti a fogyás eredményességét. A legjobb, ha három helyett inkább napi négy-öt alkalomra osztod el a kalóriabevitelt, beiktatva egy tízórait, egy uzsonnát, vagy korai vacsora esetén egy szerényebb esti étkezést.

Vércukorszintesés

A hétköznapok rohanásában a javasoltakhoz képest sokan már észre sem veszik, hogy egyfajta rossz szokásként például kihagyják a bőséges reggelit, de előfordul az is, hogy az ebéd vagy a vacsora tudatos kiiktatásával próbálnak megszabadulni a túlsúlyuktól. Ez a meggondolatlanság kellemetlen következményekkel járhat. A hirtelen leeső vércukorszint ugyanis szédüléshez, émelygéshez, rossz közérzethez és akár erős rosszulléthez is vezethet.

A vércukorszint ingadozása ráadásul egy kontrollálhatatlan éhségérzetet eredményez, aminek következtében hamarabb tör rá az emberre a farkaséhség vagy a kényszeres nassolási vágy a következő étkezés előtt. A kiszámíthatatlan energiabevitel miatt pedig az anyagcsere, illetve a zsírraktárak felhasználása is lassulni kezd.

Falási rohamok

A zsírlebontást az is akadályozza, hogy a kihagyott étkezést követően a test követeli az energia utánpótlását, így a következő evéskor szinte törvényszerűen sokkal nagyobb adag kerül majd a tányérra. A bevitt mennyiség a szervezet számára nagy megterhelést jelent, sőt, a gyakran éhező test raktározni kezd.

9 olcsó étel, ami nagyon sokat segít a fogyásban

Nézegess képeket!

Elolvasom

Az egy-egy alkalommal bevitt, nagy mennyiségű étel vagy a gyorssegélyként bekapott édesség hirtelen emeli meg újra a vércukorszintet, ez a gyors változás pedig rendkívül károsan befolyásolja az inzulintermelést. Ha viszont többször kevesebbet étkezel, az ingadozás sokkal kisebb lesz, ezzel pedig megelőzheted az inzulinrezisztenciát, ami súlyos esetben a kettes típusú cukorbetegséghez vezethet.

Észrevétlen hízás

Az egészséges fogásokból álló napi étkezések kellő mértékű energiával, vitaminokkal és más tápanyagokkal töltik el a szervezetedet, amik a mindennapi stressz kezelésében, a szellemi és fizikai feladatok megoldásában is nélkülözhetetlenek. Elmaradásuk esetén tehát azzal is számolnod kell, hogy az eléd kerülő akadályokkal sokkal nehezebben birkózol majd meg, ami akár alattomosan hizlaló, egészségtelen stresszevést is okozhat.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Fájdalmas gyomorpanaszok

Ha egyszer-egyszer nincs időd a reggelire, vagy kimarad a vacsorád, a pillanatnyi kellemetlenségeken túl nem kell izgulnod a hosszú távú következmények miatt, a gyakran vagy akár rendszeresen kihagyott étkezések azonban több betegség kialakulását is okozhatják.

Az elmulasztott főétkezések az inzulinrezisztencia mellett például kínzó gyomorfájáshoz és gyomorsavproblémákhoz is vezethetnek, amit a savanyú szájíz és egy maró érzés kísér a torokban. Ilyenkor feltétlenül gondold újra az étkezéseid minőségét és mennyiségét!

Ezt is szeretjük