Nem reggelizel? 3 betegség, ami könnyen kialakulhat
Nemcsak a közérzetedre és a teljesítményedre nyomja rá a bélyegét a reggeli hiánya.

A reggeli hiánya nemcsak a fizikai és a szellemi teljesítmény romlásához, hanem betegségek kialakulásához is vezethet.

Az utóbbiak közül három igen gyakorit mutatunk be. Megtudhatod azt is, miként előzheted meg őket, illetve mit tehetsz, ha már megvan a baj.

Egy kiegyensúlyozott reggeli a család minden tagja számára elengedhetetlenül fontos, de különösen a gyerekek megfelelő fejlődéséhez. A közös családi reggeli remek alkalom a napi feladatok átbeszélésére, így nemcsak testileg, de lelkileg is feltölthetjük magunkat közben. A helyes táplálkozáshoz és kiegyensúlyozott életmódhoz hasznos tippeket, inspirációt találtok a www.igyteljesazelet.hu oldalon.

Reflux

Ha a napirendedből gyakorta vagy akár mindig kimarad a reggeli, idővel olyan panaszokkal szembesülhetsz, mint a savanyú szájíz, a kellemetlen lehelet vagy torokban jelentkező maró légzés, de gyomorégést vagy gyomorszáj környéki fájdalmat is tapasztalhatsz, főleg étkezés után. Sajnos nem kizárt, hogy hosszabb távon újra és újra visszatérő tüdőgyulladás súlyosbítja a helyzetet.

A fenti tünetek kialakult refluxbetegségre utalhatnak - a nagyobb bajt megelőzendő pedig ajánlatos mielőbb orvoshoz fordulni.

A szakember nagy valószínűséggel gyógyszeres terápiát rendel el - a savtartalmat megkötő, a gyomorsavtermelést csökkentő, illetve a táplálék továbbhaladását támogató készítmények egyaránt szóba jöhetnek. Előrehaladott refluxnál sajnos műtétre is szükség lehet.

A terápiát megtámogathatják bizonyos életmódbeli változások: ints búcsút az erős fűszereknek és a szénsavas üdítőitaloknak, a C-vitamin-szükségletedet pedig - bármilyen egészségesek is egyébként - ne a citrusfélékből fedezd.

Ez utóbbiak leszámítva fogyassz minél több zöldséget-gyümölcsöt, nemcsak vitamintartalmuk, hanem az emésztést segítő tulajdonságuk miatt is. Sokat számíthat, ha elszánod magad valamilyen mozgásra: már egy kis gyaloglásnak is megtapasztalhatod az áldásos hatását, még jobb azonban, ha fokozatosan beiktatod a rendszeres sportolást az életedbe. Mindez nemcsak a már kialakult betegség minél eredményesebb kezeléséhez járul hozzá, hanem megelőzésként is alkalmazható.

Gyomorfekély

A helytelen táplálkozás, ezen belül pedig a reggeli hiányának következtében egyre több embernél jelentkezik gyomorfekély. Tény, hogy kialakulásában nemritkán a Helicobacter pylori baktérium, illetve a stressz is közrejátszik - ám mindez leginkább akkor tudja kifejteni áldásosnak semmiképpen nem nevezhető hatását, ha a test kimerült, mégpedig a rendszertelen evés következtében.

Gyomorfekélyre utal az erős gyomorégés, illetve a szúró fájdalom - különösen, ha étkezés hatására enyhül. A kór gyakori hányinger, hányás formájában is hírt adhat magáról. Tünete lehet még a véres széklet vagy hányadék is. Ha a gyanús tünetek bármelyikét észleled, mihamarabb fordulj orvoshoz! A gyomorfekély egy rövid antibiotikumos kúrával gyógyítható, elhanyagolva azonban a folyamatos savirritáció következtében kilyukadhat a gyomorfal, sőt, gyomorrák is kialakulhat.

A betegség könnyen megelőzhető vitaminokkal és egészséges ételekkel: a C-vitamin védelmet jelent a Helicobacter pylori ellen, az A-vitamin erősíti a gyomornyálkahártyát. Általában véve ajánlott minél több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani, hiszen ezek telis-tele vannak hasznos vitaminokkal. Ugyanilyen fontos azonban a rendszeres táplálkozás, aminek a szénhidrátban, fehérjében, tápanyagokban és a már említett vitaminokban bővelkedő reggeli sarkalatos pontja.

Zöld reggelik

A zöld reggelik nemcsak energiával töltenek fel, de fiatalítanak is. Ha többet szeretnél tudni a témáról, kattintsd végig az alábbi galériát!

Inzulinrezisztencia

A reggeli kihagyása a nap folyamán farkaséhséghez vezet - ilyenkor az ember hajlamos gyorssegélyként bekapni egy kis édességet, aminek következtében hirtelen megemelkedik a vércukorszint, majd ugyanilyen gyorsan le is esik. Ez a hullámvasútszerű ingadozás vezethet az inzulinrezisztencia, majd rosszabb esetben a kettes típusú cukorbetegség kialakulásához.

Ahhoz, hogy megértsük magát a betegséget, először azt kell tisztáznunk, mi is az inzulin. Nos, az inzulin valójában egy hormon, amit a hasnyálmirigy Langerhans-szigeteinek béta-sejtjei termelnek, és ami az anyagcsere szabályozásában játszik meghatározó szerepet - a vérből történő cukorfelvételben segít a sejteknek.
Inzulinrezisztenciáról akkor beszélhetünk, ha sejtek - az említett ingadozás következtében - nem kellőképpen érzékenyen reagálnak az inzulinra, és azért, hogy a cukorfelvétel mégis megtörténjen, a hasnyálmirigynek a normálisnál többet kell termelnie ebből a hormonból, így idő előtt kimerül - és már meg is érkeztünk a diabéteszhez.

Az inzulinrezisztenciának nincsenek specifikus tünetei, fogj azonban gyanút, ha mindenféle ésszerű ok nélkül hirtelen elkezdesz hasra hízni, bőröd szárazzá válik, vagy gyakorta jelentkeznek különféle gombás fertőzések. A cikluszavar, illetve a menstruáció kimaradozása is utalhat inzulinrezisztenciára.

Inzulinrezisztenciánál a vércukorértékek még rendben vannak, a különböző időpontokban mért inzulinértékekből azonban megállapítható - ehhez egy terheléses cukorvizsgálatra van szükség. Megoldást pedig az életmódváltás hozhat, melynek két alappillére a mozgás és az étrend. Ami előbbit illeti, főként a kardió javasolt, úgymint futás, úszás vagy akár csak a tempósabb séta. A diéta lényege pedig a finomított szénhidrátok kiiktatása, no meg persze a rendszeres étkezések, melyek között kiemelt jelentőséggel bír a reggeli.

Ezt is szeretjük