Az ételmérgezés 3 vészjelző tünete
Amikor muszáj orvoshoz menned!
Az ételmérgezés nemcsak kellemetlen, de veszélyes is, ezért felismerése igen fontos.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Az ételmérgezés alattomos és kellemetlen betegség, amely nem csak a nyári időszakban, hanem az ünnepek alatt is könnyen megkeserítheti az életedet. Bár szerencsére néhány nap alatt túl lehetsz rajta, ha időben felismered a jeleket, és orvoshoz fordulsz.

Különböztesd meg a szimpla gyomorrontást az ételmérgezéstől az alábbiak alapján!

Az ételmérgezés három típusa

Ételmérgezés akkor alakul ki, ha baktériumokkal szennyezett vagy a szervezet számára mérgező anyagot tartalmazó ételt fogyasztasz. Ezen belül három típus különböztethető meg.

Biológiai szennyeződésről van szó akkor, ha az ételbe kórokozók kerülnek, ám ez nem látszik rajta, így fel sem merül fel benned a gyanú a minőségét illetően.

A kémiai szennyeződésről például a nehézfémet tartalmazó tengeri halak esetében beszélünk, illetve akkor, ha a gyümölcsről vagy zöldségről nem távolították el megfelelően a növényvédő szert.

Végül, de nem utolsósorban létezik fizikai szennyeződés is - ekkor különböző nem odavaló anyagok, például csontok és tollak vannak jelen az ételen.

Az ételmérgezés tünetei

Az ételmérgezést könnyen össze lehet téveszteni a gyomorrontással, biztosan megkülönböztetni csak szakember tudja. Ezért, ha az alább tünetegyüttessel találkozol, mindenképpen keresd fel az orvost, ugyanis az ételmérgezésnek komoly következményei is lehetnek.

Láz

A szervezet a lázzal arra figyelmeztet, hogy kórokozó támadta meg a szervezetet, pontosabban az emésztőrendszert. Ha arra gyanakszol, hogy sikerült egy kisebb ételmérgezést összeszedned, mindenképpen mérd meg a lázad, ha pedig magas, és egyéb tüneteket is produkálsz, vegyél be lázcsillapítót.

Hasmenés

A hasmenés nagyon kellemetlen, főként akkor, ha gyakorisága szinte órákban mérhető. Rosszabb esetben, ha a mérgezés előrehaladott állapotban van, a hasmenés véres is lehet. Ha mindehhez még hasfájás is társul, akkor azonnal fordulj orvoshoz, ne kezdd el magad kikúrálni, mert akár ki is száradhatsz.

Hányás

A hányás a test másik figyelmeztető jele. Ilyenkor a szervezet a szájon át szabadul meg a gyomortartalomtól. Bármennyire is kellemetlen, ez a gyógyulás első jele. Ugyanakkor a hányás szintén kiszárítja a szervezetet, tehát pótolni kell a folyadékveszteséget. Ügyelj rá, hogy egyszerre csak keveset igyál, máskülönben a folyadék megterheli a gyomorfalat, és további hányást okoz.

Teszteld magad!

Kattints az alábbi dobozra, és válogass kedvedre online kitölthető egészség tesztjeink közül!

Egyéb tünetek

Egyéb tünetek is jelentkezhetnek ételmérgezés esetén. Egyes toxinok a központi idegrendszerre hatnak, fejfájást, rossz közérzetet, instabilitást okoznak, ezekkel szintén fel kell keresni az orvost.

Így kerüld el!

Az ételmérgezést könnyedén elkerülheted, ha betartasz bizonyos higiéniai szabályokat. Piszkos kézzel sose nyúlj az ételhez, és ügyelj rá, hogy csak olyan helyen mosd meg a táplálékokat és a kezedet is, ahol nem szennyezett a víz. Ugyanígy figyelj arra, hogy az evőeszköz, illetve a szalvéta se legyen koszos. Az ételeket zárt helyen tárold, így a rovarok nem férhetnek hozzá. Bár magától értetődőnek tűnik, mégis fontos megjegyezni, hogy WC-használata után mindig kezet kell mosni, ugyanis a legtöbb baktérium így kerül a bőrre.

Cikkünk megírásában az Alexandra kiadó Elsősegély című könyve segített.

Ezt is szeretjük