5 étel, ami segít megelőzni a zöld hályogot - Azt is elmondjuk, mit kellene elkerülni

A látásromlás lassításában a helyes étkezés kulcsfontosságú lehet.

Ételekkel a zöld hályog ellen
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A látásromlás nagy valószínűséggel mindenkinél jelentkezik a kor előrehaladtával. Nem mindegy azonban, hogy milyen méreteket ölt, hiszen az egész életminőséget alapjaiban határozza meg a vizuális információk megléte és élessége. 

A zöld hályog, vagyis glaukóma az egyik leggyakoribb szembetegség a világon, amely vaksághoz vezethet. Ráadásul a helyzetet súlyosbítja, hogy korai tünetek hiányában az érintettek csupán igen kis része van tudatában a megbetegedésének. 

A látóideg megbetegedése

A glaukóma a látóideg rostjainak fokozatos pusztulását okozó betegség. A látóideg, amely a szemünkből közvetíti az információt az agyunk megfelelő részeibe, finom kis idegrostokból áll. Amikor ezek a rostok sérülnek, a látótérben apró kiesések jönnek létre. Ezek sokáig észrevétlenek maradhatnak, általában egészen addig, amíg összeadódva jelentős látáskiesést okoznak. A látóideg rendkívül súlyos mértékű roncsolódásakor vakság áll be. 

A zöld hályog hátterében a legtöbbször, de nem minden esetben, a szem belső nyomásának abnormális megemelkedése áll. Ez a magas nyomás az idő előrehaladtával roncsolja a látóidegeket. A betegségnek több formája létezik, a leggyakoribb az úgynevezett elsődleges nyitott zugú glaukóma, amely negyvenéves kor felett nagyon sokakat érint. A rossz hír az, hogy ez a típus nem jár kifejezett tünetekkel, a beteg már a látásában beálló változást veszi észre. Ezért különösen fontos a rendszeres szemvizsgálatra járás. Az akut zárt zugú glaukóma hirtelen jelentkezik, hányással, a szem fájdalmával, homályos látással és a szemek vörösségével jár. Ilyen tünetek észlelésekor mindenképp orvoshoz kell fordulni. A magas szemnyomást a szem környéki csontok fájdalma kísérheti. A betegség lehet másodlagos, ilyenkor más kórképekkel, például a szemben lévő daganattal vagy szivárványhártya-gyulladással karöltve jelenik meg. 

Élethosszig tartó kezelés

Mivel a glaukóma krónikus betegség, egy életen át oda kell rá figyelni. A rendszeres orvosi kontrollon és a felírt gyógyszerek, szemcseppek alkalmazásán túl életmódbeli változtatásokat is be kell vezetni a minél jobb eredmény érdekében. Például érdemes mérsékelni a számítógép előtti munkavégzést, valamint a szemnyomás emelkedését előidéző sportokat, ételeket. Habár a zöld hályogot a tudomány jelenlegi állása szerint nem lehet teljességgel megelőzni, kialakulásának kockázata, valamint a látás további romlása csökkenthető egy jól megválasztott étrend kialakításával. 

Ételek zöldhályog ellen

A tápanyagdús, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag étrend, amely sok zöldséget és gyümölcsöt tartalmaz, segít a látásromlás megakadályozásában vagy lassításában. Mivel az oxidatív stressz összefüggésbe hozható a látóideg sérülésével a glaukóma során, a magas antioxidáns-tartalmú ételek, mint például a gránátalma, az áfonya és a lenmag is hasznos lehet. Az alábbi élelmiszerekből pedig mindenképp ajánlatos sokat fogyasztani a látás védelmében.

Tengeri herkentyűk

Egy 2018-as kutatás kimutatta, hogy a szájon át adott omega-3-pótlás segített csökkenteni a résztvevők szembelnyomását. A fehérjékben és vasban gazdag tengeri herkentyűk kitűnő omega-3-források. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Zöld leveles zöldségek

A zöld leveles zöldségek magas nitráttartalmuk miatt képesek felvenni a harcot a glaukóma okozta látásromlással szemben. A spenót, a rukkola és a kelkáposzta is jó választás lehet erre a célra.

Fekete ribizli

A vitaminokban gazdag fekete ribizli többféleképpen is támogatja a látást. Segít normalizálni a szem vérkeringését, a glaukómával küzdők esetében pedig a látótérkiesés progresszióját is lassíthatja. A számítógép előtt dolgozók szemfáradtságának leküzdésében is hasznos. 

Padlizsán

Úgy tűnik, hogy a padlizsán is hatásos lehet a zöld hályog elleni harcban. Kutatás is alátámasztja, hogy a rendszeres padlizsánfogyasztás jelentősen képes csökkenteni a szemnyomást. 

Gojibogyó

A glaukóma kezelésében kulcsfontosságú a retinában található ganglionsejtek pusztulásának lassítása. A számos előnyös tulajdonsággal rendelkező gojibogyó többek között ezeket a sejteket segít megvédeni, és az oxidatív stressz okozta károsodások ellen is véd. 

Ezeket érdemes kerülni zöld hályog esetén

  • Koffein: megemeli a szemnyomást, érdemes zöld teára cserélni a kávét.
  • Transzzsírok: emelik a koleszterinszintet, rontják az erek állapotát.
  • Alkohol: az alkoholfogyasztásban a mértékletesség a kulcs, kis mennyiségben csökkentheti a szemnyomást, hosszú távon viszont károsíthatja a látóideget.
  • Bizonyos mozgások: a testmozgás glaukóma esetén is fontos, azonban a szemnyomást fokozó mozdulatok, például nagy súlyok emelése vagy a fej hosszas lent tartásával járó jógapózok kerülendőek. 

A legfontosabb tanács azonban az, hogy negyvenéves kor felett, de családi érintettség és rossz látás esetén már korábban is, évente fel kell keresni a szemészorvost a megfelelő kivizsgálás érdekében. A zöld hályog kezelésében, a látásromlás lassításában a korai felfedezés a kulcs.

A 10 legerősebb szemvédő táplálék: ha félsz, hogy romlik a látásod

Ahhoz, hogy a szem kifogástalanul működjön, és ellenállóbb legyen a külső hatásokkal szemben is, számos vitamin és ásványi anyag segítségül hívható a mindennapokban - a leghatásosabb és legolcsóbb ezeket természetes formában bevinni a szervezetbe az étkezés folyamán. 

A 10 legerősebb szemvédő táplálék: ha félsz, hogy romlik a látásod

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük