Ételek, amiket gyakran kéne fogyasztani 50 felett: tele vannak omega-3-mal és vitaminokkal
Ezek az ételek tartalmaznak minden olyan fontos tápanyagot, amikre az idősödő szervezetnek szüksége van.
Ahogy az ember szervezete változik az évek alatt, úgy mindig más fontos tápanyagokra van szüksége. Ezért ötvenéves kor felett az anyagcsere lelassulása és a nőknél beállt változókor miatt különösen ajánlott odafigyelni a helyes étkezésre.
Sajnos Közép- és Kelet-Európában - beleértve Magyarországot is - nagyon egészségtelen a hagyományos konyha. Az ilyen ételek gyakori fogyasztása főként az idősebb korosztályra jellemző, ami a szív- és érrendszeri betegségek és akár daganatos megbetegedések kialakulását is előidézheti.
Hagyományos magyar konyha helyett egészségesebb ételek
Idősebb korban az emberek már csak nagyon nehezen tudnak változtatni a kialakult étkezési szokásaikon, pedig az egészséges alapanyagok és a szuperételek fogyasztása nem ördögtől való dolog. Gyakran az is problémát jelent, hogy az a sztereotípia él az emberek fejében, hogy egészségesen étkezni drága és körülményes, hiszen olyan alapanyagokra van szükség, amik nem találhatók meg a helyi boltokban.
Szerencsére ma már az áruházak kínálata is szélesebb, és a gyakran fogyasztandó ételek elérhetőbbek, így idősebb korban sem ütközik akadályba ezeknek a beszerzése. Az egészséges életmód alapja mindig a bevásárlásnál kezdődik, így érdemes heti étrendet és listát írni azokról az alapanyagokról, amiknek mindenképp helyet kell kapniuk a kosárban. Természetesen nem kell lemondani a kedvenc magyaros ízekről sem, hiszen néhány összetevő kicserélésével máris sokkal kedvezőbb élettani hatásai lesznek a fogásoknak.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Ötvenéves kor felett ezek a legszükségesebb tápanyagok a szervezet számára, amiket az étkezések során pótolni kell:
- telítetlen zsírsavak,
- kalcium,
- vas,
- rostok,
- kálium,
- C-vitamin,
- D-vitamin,
- magnézium,
- B-12 vitamin.
Ilyen ételek ajánlottak ötvenéves kor felett
A legfontosabb tápanyagok önmagukban is sokat segíthetnek a különböző betegségek ellen, de érdemes akár egyszerre is fogyasztani őket. Tápanyagonként végigvesszük a hatásaikat, valamint azt, hogy milyen ételekben találhatók meg a legnagyobb mértékben.
Telítetlen zsírsavak
A telítetlen zsírsavak minden ember számára fontos tápanyagok, de idősebb korban már különösen javasolt a fogyasztásuk. Többek között segítenek megelőzni a gyulladásokat, amik rákot, reumát, ízületi gyulladást és szívbetegségeket okozhatnak. Egy kutatás azt is megállapította, hogy az időskori makuladegeneráció ellen is hatékonyan fellépnek a telítetlen zsírsavak. Ez a betegség a folyamatos látásromlásért felel előrehaladott korban.
A telítetlen zsírsavak egyik leghasznosabb fajtája az omega-3, ami főként a halakban található meg. Érdemes sok tonhalat, szardíniát és makrélát fogyasztani, de a lenmag, a szójabab, a repceolaj és a dió is sok omega-3 zsírsavat tartalmaz. Ezeket legalább heti két alkalommal javasolt fogyasztani.
Kalcium
Ismert tény, hogy a kalcium segíti a testet az egészséges csontok felépítésében és fenntartásában. Viszont azt kevesen tudják, hogy a vérnyomást is csökkenti, így azoknak, akik magas vérnyomással küzdenek, érdemes emelni a napi bevitt kalciumadagot. Sajnos megfigyelhető, hogy az idő előrehaladtával az emberek egyre kevesebb kalciumot fogyasztanak. Kalciumhiány esetén a szervezet elkezdi a csontokból kiszívni a tápanyagot, ami csontritkuláshoz és a csontok törékenységéhez vezethet.
A kalciumban gazdag élelmiszerek elsősorban tejtermékek, például tej, joghurt és sajt, valamint leveles zöldségek és kalciummal dúsított gabonafélék. Az Egészségügyi Világszervezet azt javasolja, hogy az ötven év feletti emberek naponta 1200 mg kalciumot fogyasszanak. Ez 4 csésze tehéntejben vagy ugyanennyi szója- vagy mandulatejben található. Vannak olyanok is, akiknek a szervezete már nem tudja megfelelően hasznosítani az étkezéssel bevitt kalciumot, ebben az esetben érdemes étrend-kiegészítőkkel pótolni.
Vas
A vas létfontosságú szerepet játszik a testben. Hemoglobint termel, amely oxigént szállít a vérben a tüdőből a test többi részéhez. A nem elegendő vasfogyasztás miatt korlátozott lesz az oxigénellátás a test szöveteiben. Ennek eredményeként fáradtság és letargia érzése jelentkezhet, de a vashiány gyakran vérszegénységet is okozhat. A legtöbb vasat tartalmazó élelmiszer a máj, a szezámmag, a búzakorpa, a tökmag, a lenmag vagy a rókagomba.
Rostok
Az öregedéssel az emésztőrendszer lelassul, a gyomor- és bélrendszer falai megvastagodnak, ez pedig gyakori székrekedéshez vezethet. A rostban gazdag élelmiszerek elősegítik a megfelelő emésztést azáltal, hogy az ételt az emésztőrendszeren keresztülmozgatják. A rostban gazdag élelmiszerek emellett csökkentik a szívbetegségek kockázatát is.
A rostban gazdag ételek közé tartoznak a diófélék, a teljes kiőrlésű gabonafélék, a teljes kiőrlésű kenyér és a tésztafélék, a barna rizs, a barna kenyér, a zabpehely, a gyümölcsök és a zöldségek.
Kálium
Sajnos az idősebb korosztály nagy része nem tartja be az ajánlott napi 3500 mg káliummennyiség bevitelét. A kálium segít a sejtek működésében, csökkenti a vérnyomást és a vesekő kialakulásának esélyét. Emellett erősíti a csontokat is. Olyan gyümölcsökben és zöldségekben található, mint a banán, az aszalt szilva és a burgonya. Míg a káliumhiány problémát jelent, annak túladagolása is veszélyes lehet, ezért érdemes orvossal konzultálni a megfelelő pótlásról.
C-vitamin
A C-vitamin antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek megakadályozzák a rákot és a szívbetegségeket. Ezenkívül részt vesz a kollagén előállításában is, amely rugalmasságot ad a bőrnek, ezzel egészségesebb ragyogást adva az arcnak. Elősegíti a csontok és a fogak gyorsabb regenerálódását, valamint a sebgyógyulást is.
Ebből az alapvető vitaminból a hivatalos napi ajánlás 60 mg, de a szakértők szerint ennél jóval többet érdemes bevinni, főként idősebb életszakaszban. A C-vitamin főként zöldségekben és gyümölcsökben található meg, mint például a homoktövis, csipkebogyó, paprika, savanyú káposzta, brokkoli, eper, fekete ribizli, petrezselyem vagy a citrusfélék.
D-vitamin
A D-vitamin elősegíti a kalcium felszívódását a testben, lelassítja a csontritkulási folyamatok sebességét, és segíti a csontsűrűség fenntartását. A kutatások azt mutatják, hogy a D-vitamin hatékonyan fellép az olyan krónikus állapotok ellen is, mint a sclerosis multiplex, a kettes típusú cukorbetegség, a rák és a reumás osteoporosis. A D-vitamint a bőr is képes előállítani napfény hatására, de a téli hónapokban nem árt gondoskodni a pótlásáról. D-vitaminban gazdag ételek: gombafélék, tejtermékek, tojás, szardínia, tőkehal, zabpehely vagy frissen facsart narancslé.
Magnézium
A magnézium csaknem 300 élettani funkcióban játszik fontos szerepet. Jótékony hatással van a szívre, az immunrendszerre és a csontokra is. Idősebb korban csökken a test magnézium felvevő képessége, valamint némely gyógyszer is csökkentheti a felszívódását.
Főleg teljes kiőrlésű gabonafélékben, diófélékben, friss gyümölcsökben és olyan zöldségekben található meg, mint a spenót, a kelkáposzta, a sóska vagy a mángold.
B12-vitamin
A B12-vitamin felel az idegfunkció fenntartásáért, a vörösvértestek és a DNS előállításáért. Az életkor előrehaladtával a vitamin felvétele az ételekből sokkal nehezebb folyamat a szervezet számára, így a vitaminban gazdag ételek mellett szükség lehet étrend-kiegészítőkre is. Ez olyan ételekben találhatómeg, mint a tej, a hús és a tojás.
Helyreállítják a hormonrendszert, védenek az elhízástól: 10 étel, amit 50 felett többször kellene fogyasztani
Az étrenddel jelentősen javítható a hormonháztartás, és csökkenthető a betegségek kockázata.
Helyreállítják a hormonrendszert, védenek az elhízástól: 10 étel, amit 50 felett többször kellene fogyasztani
Nézegess képeket!
Elolvasom(Képek forrása: Getty Images Hungary)
OLVASD EL EZT IS!
- egészséges életmód
- fogyókúra
Hatékony és biztonságos fogyás 50 felett: érdemes néhány fontos dologra odafigyelni
- boldogság
- 50 felett