Miben lesz jobb az élet 50 felett? Nem csak a szex élvezetesebb
Számos változás következik be az ember életében ötven felett: a szakértők elárulták, milyen előnyei vannak ennek a korszaknak.

kozepkoru par
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sajnos sokan félnek az idő múlásától, az ezzel járó változásoktól annak ellenére, hogy ez egy teljesen természetes folyamat. És egyáltalán nem arról van szó, hogy a kor előrehaladtával a dolgok csak negatív irányba változnak.

Az életnek több olyan területe is van, ami ötven felett pozitív irányt vesz, és sokkal jobbá, könnyebbé válik. Például bármilyen meglepő is, több kutatás bebizonyította már, hogy ebben a korban a szex jóval élvezetesebbé válik: a nők nagy része arról számol be, hogy intenzívebb orgazmust, kalandosabb együttléteket élnek át ekkor, sőt még a libidójuk is megnövekszik. De nem ez az egyetlen terület, ami miatt jobb lesz az élet ötven felett: további előnyökkel is számolhat az ember.

Pozitív változások ötven felett

Deborah Heiser pszichológus a középkorral járó változások területére szakosodott, így rengeteg tapasztalata van a témában nemcsak tanulmányai, hanem páciensei miatt is. Úgy véli, az emberek ezt az időszakot szinte csakis negatív átalakulásokkal társítják, pedig számos szempontból jó irányt vesz ezután az élet. Mindehhez persze az is nélkülözhetetlen, hogy az ember képes legyen elfogadni, megszeretni önmagát, az idő múlását.

A szakértő szerint az emberek ebben a korban már tudják, kik is valójában, mire vágynak, mit szeretnek, vagy éppen mit nem. Már nem foglalkoznak annyit az elvárásokkal, mások véleményével, és sokkal magabiztosabbá válnak. Megszeretik külsejüket, elkezdik igazán jól érezni magukat a saját bőrükben, nem koncentrálnak állandóan a vélt tökéletlenségeikre, így alapvetően elégedettebbé, boldogabbá és kiegyensúlyozottabbá válnak - ez pedig az életük összes területére kihat.

Jelentőségteljes, valódi kapcsolatok

Az évek előrehaladtával általában mindenki elengedi a felületes, esetleg káros vagy egyoldalú kapcsolatokat, és csak a valódi, jelentőségteljes viszonyokra koncentrál, ezeket ráadásul még jobban elmélyíti. Ez a változás sok terhet vesz le az ember válláról, sőt több szabadidőt is eredményez - hiszen nem pazarolja az idejét olyanokra, akikkel csak muszájból találkozik. Mivel lemorzsolódnak a felesleges, és fejlődnek a valódi kapcsolatok, mindig lesznek néhányan, akikre számíthat az ember a legnehezebb időszakokban is, ez pedig a mentális és a lelki egészségre is igen pozitívan hat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Felfelé indul a boldogsággörbe

Kutatások arra is rámutattak, hogy nagyjából húszéves kortól ötvenéves korig a boldogság görbéje folyamatosan csökken, ám ezután hirtelen emelkedni kezd, és hetvenévesen ér ismét a csúcsra. Ez tehát azt jelenti, hogy ötven felett a legtöbben sokkal jobban érzik magukat, elégedettebbek az életükkel, ennek köszönhetően pedig a szakértők szerint a párkapcsolatuk is ismét fellángol, illetve, ha nincs, akkor újult erővel vetik bele magukat a társkeresésbe.

Belső erő és lelki ellenálló képesség

Jordan Gray párkapcsolati coach szerint az ember erre a korra már sok mindent átél, ezáltal pedig egyre könnyebben dolgozza fel a gyermekkori, fiatalkori nehézségeket, traumákat, és egyre inkább növekszik a rezilienciája, azaz a lelki ellenálló képessége. Könnyebben kezeli a problémákat, a megpróbáltatásokat, és képes erős maradni, illetve racionálisan kezelni még a legbonyolultabb, legfájdalmasabb helyzeteket is.

Miben lesz még jobb az élet?

Mindezek mellett is számos változás történik. Például szinte mindenki nagylelkűbbé válik, nagyobb szabadságban éli az életét, és rengetegen ekkorra gyűjtenek elég bátorságot ahhoz, hogy megvalósítsák régi álmukat, és új karrierbe kezdjenek. A gyermekekkel, unokákkal való kapcsolat javul, ugyanúgy, ahogy a szociális készségek is, de természetesen a változások egyénenként is eltérhetnek.

Az ötvenedik év betöltése sokak szemében mérföldkőnek számít, a lényeg azonban mindenképpen az, hogy pozitívan kell hozzáállni, és új kezdetként tekinteni rá. Persze ennek a korszaknak is megvannak a maga árnyoldalai, ahogyan bármelyik másik életkornak is, de nem szabad ezekre fókuszálni. El kell fogadni, és élvezni a változásokat, önmagadra és a boldogságodra koncentrálni, illetve felismerni az élet adta lehetőségeket, és kihasználni azokat.

50 felett kezdtek modellkedni, gyorsan sikeresek lettek

Egyre többen döntenek úgy, hogy ötven felett váltanak szakmát, és kezdenek új karrierbe. A következő férfiak és nők is így tettek, és nagyon is jól döntöttek. Gyorsan berobbantak a modellszakmába, és mindenkinek megmutatják: sosem késő váltani.

Ezt is szeretjük