Amikor egy reggel arra ébredsz, hogy 50 éves lettél: hogyan szeressük meg változó testünket?
A pszichológust kérdeztük arról, hogy miért olyan nehéz megbékélni az öregedéssel, és arról is, hogy hogyan lehet könnyebb az évek múlásának elfogadása.

kozepkoru no tukor
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár az évek múlása és ezáltal az öregedés teljesen természetes, szép folyamat, az emberek egy része retteg tőle, sőt sokan mindent megtesznek azért, hogy jóval fiatalabbnak nézzenek ki a koruknál.

De miért van ez? Miért tekintünk rosszként az idő múlására? Miért félünk tőle? Miért olyan nehéz megbékélni a változással, és hogyan lehet egyszerűbb? Erről kérdeztük Sákovics Diana pszichológust, a Dívány.hu főszerkesztő-helyettesét.

Az öregedés elfogadása

Miért állnak az emberek negatívan az öregedéshez, miért félnek tőle?

- Az öregedés korántsem lenne olyan félelmetes dolog, ha a különböző életkorok feladatait, a különböző életszerepeinket ugyanolyan tisztelet övezné. De ez messze nincs így. Ma - bár sokan sokat harcoltak már ez ellen - úgy tűnik, még mindig a szépség és a fiatalság a nő legnagyobb erénye a társadalom szemében. Vagyis azok a tulajdonságok, amelyek a szexhez, az utódnemzéshez köthetőek. Pedig egy nő életének ez csupán egy kis szelete. Mégis ez az, amit a társadalom istenít, nem a középkorúság produktivitása vagy az idős kor bölcsessége. Az pedig, ahogy a társadalom tekint az emberre, kihat arra is, ahogy ő tekint magára.

Ha egy nő a testét, a szépségét, fiatalságát, feszességet tartja a legjobb tulajdonságának, akkor szörnyű érzés lehet látni, amint ezeket lassan, de biztosan elveszíti. Ha az ember ilyenkor nem képes az életének a következő fázisába lépni, felvállalni, megszeretni a következő életfeladatát, azonosulni új szerepével, akkor az öregedés félelmetes és nehezen kezelhető dolog lesz számára - mondta a szakértő.

Hogy lehet könnyebb a változások elfogadása?

- Az ember fiatalon sem feltétlenül érzi jól magát a bőrében. Tarthatja magát vagy egyes testrészeit csúnyának, szégyellheti a testét, ölhet rengeteg energiát abba, hogy megváltoztassa edzéssel, a szépségipar termékeivel vagy éppen a plasztikai sebésszel. Ha nem vagyunk képesek elfogadni a testünket, annak mindig húzódik valamilyen lelki ok a hátterében. Nincs ez máshogy akkor sem, ha idősebbek vagyunk. Ha ötven körül elfogadjuk a szerepünket, a korunkat, a testünket is el fogjuk fogadni. Ha meg nem, akkor a testünknél mélyebben kell keresni a választ a problémáinkra. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Sákovics Diana pszichológus

Sákovics Diana az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karán szerezte diplomáját, egészség- és szervezetpszichológia szakirányon. Pályája kezdetén a drogfogyasztás, drogfüggőség lelki egészségre gyakorolt hatásával foglalkozott, éveken át vezetett fiataloknak drogprevenciós csoportokat. Érdeklődése később a párkapcsolatok és a szexuálpszichológia felé fordult, szakirányú tanulmányait az ELTE szexuálpszichológiai szakképzésén végezte. A pszichológus 2014 óta a Dívány.hu állandó szerzője, később a kiadvány főszerkesztő-helyettese, nevéhez több mint 600 pszichológiai témájú cikk köthető. 2017-ben jelent meg Hol rontom el? – A boldog párkapcsolatok pszichológiája című könyve, amelyben szórakoztatóan és közérthetően osztja meg azokat a legfontosabb ismereteket, amelyeket a pszichológia tudománya az elmúlt évtizedekben a párkapcsolatokról felhalmozott. A pszichológus 2016 és 2017 között társműsorvezetője volt a Teszt és lélek című műsornak a Tilos Rádión is.

 

„Az egyetlen dolog, ami igazán számít az életben, az a kapcsolatunk más emberekkel. Így a jó élet felé vezető út egyik legfontosabb feladata az, hogy ezeket a kapcsolatokat megtanuljuk gondozni. Erről szólnak a cikkeim, ez áll a fókuszban az egyéni konzultációimon és ezen dolgozunk a workshopjainkon is.”
 

Promóció

Ha úgy érezzük, hogy nem vagyunk jól a testünkben, ha nem tudjuk elfogadni a kort, a változást, akkor érdemes feltenni magunknak a kérdést, hogy mire is vágyunk valójában? Mit hiányolunk az életünkből? A fiatalságot? Azt, hogy vonzónak tartsanak mások? Mit adott az nekünk? Mit kaptunk meg onnan, amit most máshonnan nem tudunk megkapni? Hol van a hiány? Ha ezekre a kérdésekre megtaláljuk a válaszokat, az minden bizonnyal mélyebbre fog vezetni annál, mint hogy mennyire feszes a testünk így ötven körül

Érdemes változtatni a boldogság érdekében?

- Változtatni mindig érdemes, hiszen változnak körülöttünk a feladatok is. Fiatalon párt keresünk, családot alapítunk, gyereket nevelünk, majd elengedjük a gyerekeink kezét, kettesben maradunk párunkkal - vagy egyedül, ha úgy alakul. Minden feladat új kihívás, új krízis, ami változást, alkalmazkodást követel tőlünk. Ha képesek vagyunk követni a körülményeink változását, akkor idővel a helyünket is megtaláljuk - hangsúlyozta Sákovics Diana.

Modellek, akik 50 felett lettek igazán sikeresek

Számos olyan inspiráló férfi és nő van a modellek között, aki fiatalabb korában még nem gondolta, hogy ekkora fordulatot hoz majd a sors, és ötven felett kerül a kamerák, a fényképezőgépek kereszttüzébe. Bebizonyítják, semmi sem lehetetlen, és soha nincs késő új dologba kezdeni, vagy megvalósítani egy régi álmot. A következő modelleknek a kor csupán egy szám: ősz hajjal, esetleges ráncokkal is lenyűgözőek - nem véletlenül rajonganak értük ennyien.

Ezt is szeretjük