Az Alzheimer-kór korai jele is lehet: sokan nem veszik komolyan az MCI tüneteit

Meglepően sok embert érint az enyhe szellemi hanyatlás, ami különböző tünetekről ismerhető fel.

Enyhe szellemi hanyatlás tünetei
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A szellemi hanyatlás enyhe változata, az enyhe kognitív hanyatlás (MCI) sok embert érint, de kevesen tudnak róla. Az MCI tünetei gyakran normális öregedési folyamat részeként mutatkoznak meg, így sokan nem ismerik fel időben, hogy ez valójában egy olyan állapot, amely az Alzheimer-kór korai jele is lehet. 

Az enyhe szellemi hanyatlás tünetei

Az enyhe feledékenységet sokan, beleértve az orvosokat is, a normális öregedési folyamat részének tekintik, azonban szakértők szerint az MCI tünete egyúttal az Alzheimer-kór korai jele is lehet. Mivel az MCI-t gyakran normálisnak tartják, az érintettek nem mindig ismerik fel az állapotukat, és így nem részesülnek megfelelő kezelésben.

Enyhe szellemi hanyatlás tünetei 1
Fotó: ra2studio / Getty Images Hungary

Két új tanulmány is rámutatott erre a problémára. Az egyikben a kutatók 40 millió ember adatát vizsgálták meg, és összehasonlították az MCI diagnózisának arányát ebben a csoportban várt arányokkal. Az eredmények szerint a várt esetek kevesebb mint 8%-át diagnosztizálták, ami azt jelenti, hogy az előrejelzett 8 millió érintettből több mint 7 millió nem kapott diagnózist.

A kutatók szerint az MCI-t befolyásolják a társadalmi és gazdasági tényezők is, ám a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, a magas vérnyomás és más egészségügyi problémák ugyancsak növelik a kognitív hanyatlás, így a demencia kockázatát. Ezek az egészségügyi problémák gyakrabban fordulnak elő hátrányos helyzetű csoportokban, például alacsonyabb iskolai végzettségűek körében.

A másik tanulmány szerint az orvosok 99%-a aluldiagnosztizálta az MCI-t. - Nagyon kevés orvos van abban a helyzetben, hogy időben felismerje az MCI eseteit, és így maximális terápiás lehetőségeket biztosítson - mondta Soeren Mattke, a USC Dornsife Center for Economic and Social Research igazgatója a Medical News Today oldalán. Az MCI nem okoz rokkantságot, míg a demencia egy rokkantságot okozó állapot. 

Néhány gyakori tünet, amelyek az MCI jelei lehetnek, a következők:

  • találkozók vagy társasági események elfelejtése
  • háztartási tárgyak, például autókulcsok vagy ruhák elhelyezésének elfelejtése
  • szavak megtalálásának a nehézsége
  • mozgási nehézségek

A cikk az ajánló után folytatódik

Lehangoltság? Nyerd vissza az életkedved!

Ha tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek érezzük magunkat, és nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segít az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer javítja a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

A Remotiv extra vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

Fontos megérteni, hogy az MCI egy szintje a kognitív működésnek, nem pedig egy specifikus betegségállapot. Az Alzheimer-kór leggyakoribb oka az MCI-nek, és az új kezelések előrehaladása sürgeti az MCI diagnózisának a fejlesztését. 

Miért fontos az MCI korai diagnózisa?

Az MCI korai kezelése létfontosságú, mert az agy korlátozottan képes a regenerációra. Az elveszett agysejtek nem nőnek vissza, és a károsodás nem javítható. Az Alzheimer-kór által okozott MCI esetében minél korábban kezdik meg a kezelést, annál jobbak az eredmények. Ezektől a szokásoktól éveket fiatalodhat az agy - kattints ide!

A családtagok és barátok gyakran észlelik először a kognitív hanyatlás jeleit. Dr. Lauren Bennett, a Hoag's Pickup Family Neurosciences Institute klinikai neuropszichológusa szerint átlagosan két évvel korábban észlelik a családtagok a kognitív változások első jeleit, mint hogy sor kerülne az első egészségügyi konzultációra. Ezért fontos, hogy az idősebbek rendszeres kognitív szűréseken vegyenek részt, és bevonják szeretteiket a megfigyelésekbe.

Enyhe szellemi hanyatlás tünetei 2
Fotó: olgamarc / Getty Images Hungary

Az orvosok egyre közelebb jutnak ahhoz, hogy felismerjék a memóriazavarok azon okait, amik még visszafordíthatóak. Az alacsony szintű krónikus gyulladás, az inzulinrezisztencia, a táplálkozási hiányosságok vagy a különböző toxinok magas szintje gyakran kimutatható a betegekben, de ezek ellen életmód-változtatással lehet tenni. Ez a két vitamin védi a leginkább az agyat - kattints ide!

Az egészséges életmód és az egészség megőrzése az öregedéssel együtt járó agyi funkciók védelmét szolgálja. Az agy egészsége érdekében tett lépések soha nem túl koraiak vagy későiek - minden nap a megfelelő nap az elkezdéshez.

8 táplálék, ami támogatja az agyat és javítja a memóriát: a szellemi hanyatlás megelőzésében is segíthetnek

Az agy szempontjából egyáltalán nem mindegy, hogy mit eszik az ember.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük