Korai stádiumban felismerhetővé válhat az Alzheimer-kór: a tünetek megjelenése előtt diagnosztizálható az új módszerrel
Az Alzheimer-kórt nehéz időben észrevenni, szerencsére már létezik olyan vizsgálati módszer, amivel még a korai tünetek idején felismerhető a betegség.

GettyImages-956554528
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az Alzheimer-kór és más demenciák megjelenését gyakran előzi meg az úgynevezett enyhe szellemi hanyatlás (mild cognitive impairment, MCI). Ez az állapot enyhe, időnként alig észlelhető változásokat szokott jelenteni. Ugyan lehetséges az MCI korai jeleit felfedni olyan képalkotó eljárásokkal, mint a funkcionális MRI (fMRI), azonban a felvételek értelmezése nehéz feladat.

Most litván kutatók kifejlesztettek egy olyan számítógépes algoritmust, ami kiküszöbölheti ezt a problémát, és megnyithatja a kaput a korai diagnózisalkotás felé. Az eredmények szerint ugyanis az algoritmus 99 százalékos pontossággal dolgozik.

Az Azlheimer-kór korai felismerése

Az MCI a normális öregedési folyamatok és a szellemi hanyatlás és demencia közötti köztes állapotként írható le, amiből gyakran, de nem minden esetben alakul ki Alzheimer-kór vagy más demencia. A vizsgálat épp ezt a jellegzetességet igyekezett kihasználni.

GettyImages-520665143

A kutatás vezetője, dr. Rytis Maskeliūnas elmondta, hogy világszerte azon törekvés fogalmazódik meg, hogy minél előbb, szinte még a tünetek megjelenése előtt kellene felfedezni az Alzheimer-kórt. Így a betegek állapota hosszú időn keresztül szinten tartható volna, és lehetőség szerint minél többet profitálhatnának az elérhető kezelésekből. Az enyhe szellemi hanyatlás stádiumában felfedezett betegség tehát a legjobb esélyeket adná a demenciával élőknek arra, hogy jó legyen az életminőségük.

A korai diagnózisnak érzelmi, társas és orvosi előnyei is vannak, és lehetővé teszi a betegeknek a tervezést jogi, pénzügyi és ellátásbeli kérdésekben. Ezenkívül arra is esélyt ad, hogy klinikai vizsgálatokban vehessenek részt.

Ennek érdekében az MCI-stádiumban történő felismerés a legcélravezetőbb. Mivel az fMRI-képek értelmezése időigényes és nagy szakértelmet kívánó feladat, a számítógépes, úgynevezett mélytanulás ideális megoldásnak tűnik a tudósok számára. Ráadásul ennek segítségével az egészen apró, az emberi szemnek láthatatlan elváltozások és mintázatok is kiszűrhetőek.

Szellemi hanyatlás vizsgálata

A mesterséges intelligenciával foglalkozó kutatócsoport a vizsgálat során 138 személy fMRI-eredményét használta fel. A résztvevők között a szellemi hanyatlás hat különböző stádiuma volt jelen a tejesen egészségestől az Alzheimer-kórig.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az algoritmus a korai MCI és az Alzheimer-kór között 99,9 százalékos pontossággal volt képes különbséget tenni. A gépi tanulás szinte ugyanilyen magas, 99,95 százalékos sikerességet mutatott a kései MCI és Alzheimer-kór, valamint az MCI és a korai MCI közötti különbségtételben is.

Dr. Maskeliūnas kiemelte, hogy habár a vizsgálatuk nem a legelső a témában, az áttörést az jelenti, hogy eddig az ő algoritmusuk tűnik a legpontosabbnak. Hozzátette, hogy a laborkörülmények mindig pozitív irányban torzítanak, ám azt várja, hogy kórházi körülmények között is legalább 85 százalékos pontossággal lesz majd képes dolgozni a program - ami már jelentős segítséget jelenthet egy gyakorló orvosnak a diagnózis megalkotásában.

GettyImages-1181670575

Habár sok további vizsgálat szükséges még, mire ezek az algoritmusok az orvoslás mindennapi részét képezhetik, a jövőben nagy haszonnal kecsegtetnek.

A korai állapotban kiszűrt demencia vagy annak megemelkedett kockázata ugyanis lehetőséget adhat az orvosoknak arra, hogy korai kezeléseket rendeljenek el. A technológia segíthet az orvoslást olcsóbbá és ezáltal többek számára elérhetővé tenni.

8 ital, ami védi a memóriát, megelőzi a demenciát

Nemcsak ételek, italok is bevethetők a memória védelme érdekében: agyserkentő hatásúak, segítenek megelőzni a demenciát.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük