Hormonzavarok az éjszakai izzadás hátterében: 4 állapot, ami fokozott verejtékezéssel jár

A hormonális változások hatására fokozódhat a verejtékezés, megzavarva az alvást is.

GettyImages-1184225692
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az éjszakai izzadást nem csak a magas hőmérséklet és a túlzottan meleg ágynemű okozhatja, különböző betegségek tüneteként is jelentkezhet. 

A fokozott verejtékezés kellemetlen jelenség, amely az alvást is befolyásolhatja, akadályozva a pihenést, ami kihat az egész életminőségre. Érdemes tehát utánajárni a mögötte meghúzódó, esetleg kóros állapotoknak. 

Hormonális változások is okozhatják

A fokozott éjszakai verejtékezés felébresztheti az érintetteket, akiknek olykor át is kell öltözniük, hogy száraz ruhában folytathassák az alvást. Amennyiben valaki huzamosabb ideig nem tudja kipihenni magát, mentális zavarokkal, szív- és érrendszeri panaszok megjelenésével számolhat. Ha a fokozott izzadás (hiperhidrózis) hátterében nem fedezhető fel valamilyen kézenfekvő tényező, például meleg szoba, vastag pizsama vagy paplan, előfordulhat, hogy a hormonális ingadozás a ludas, de ez nem törvényszerűen jelent betegséget. 

GettyImages-691900499
Fotó: Peter Dazeley / Getty Images Hungary

Inzulinrezisztencia, cukorbetegség

Az inzulinrezisztencia világszerte rengeteg embert érint, ám sokan nem tudnak róla, hiszen a laborvizsgálatok részeként elvégzett éhomi vércukorszint normális lehet, főleg a betegség korai szakaszában. Ám ehhez a szervezet túl sok inzulint termel, kezelés nélkül a hasnyálmirigy kifáradhat, ekkor pedig 2-es típusú cukorbetegség jelentkezik. Inzulinrezisztencia és cukorbetegség esetén a vércukorszint ingadozhat, amikor leesik, hipoglikémia áll fenn, az adrenalinszint megnő, és izzadás jelentkezhet. A másik ok, hogy az alacsony vércukorértékek a vegetatív idegrendszerre is hatással lehetnek, ami többek között a verejtékezés szabályozásáért felelős. A diabétesz hosszú távon idegkárosodást idézhet elő, ez némelyeknél a verejtékmirigyek működését is befolyásolja. 

Pajzsmirigy-túlműködés

A pajzsmirigy-túlműködés szerteágazó tünetekkel, az anyagcsere felgyorsulásával, heves szívdobogással, fogyással, menstruációs panaszokkal és fokozott izzadással járó kórkép. A betegek kevésbé tudják tolerálni a meleg időjárást, a testhőmérsékletük gyakran megemelkedik, szervezetük a hűtést hiperhidrózissal próbálja megoldani. 

GettyImages-1208841258
Fotó: Antonio_Diaz / Getty Images Hungary

Amennyiben több panasz is ismerősen hangzik, orvos felkeresése javasolt. A fizikális vizsgálaton túl a TSH, T3 és T4 hormonok ellenőrzését és ultrahangot is kérhet az endokrinológus.

Premenstruációs szindróma, változókor

A hormonális változások a menstruációs ciklus velejárói. Az ösztrogén- és progeszteronszint alakulása szerepet játszik a PMS, tehát a menstruációt megelőző tünetegyüttes kialakulásában. Amikor a progeszteronszint nő, az ösztrogénszint csökken, ami hatással lehet a hipotalamuszra, az agy azon részére, amely közreműködik a testhőmérséklet szabályozásában. Menopauza előtt, illetve alatt az egyéb változások mellett hőhullámok és fokozott verejtékezés is megjelenhetnek, szintén a hormonális változások következményeként.

A cikk az ajánló után folytatódik

Terhesség

Az állapotos nők között sokan tapasztalnak hőhullámokat, illetve verejtékezést. Az okok itt is főleg a hormonális változásokban keresendők. A terhesség során a vérplazma mennyisége jelentősen megnő, az erek kitágulnak, a bőrfelszínhez közel is több vér áramlik, ami melegérzetet idézhet elő. Ráadásul a kismamák olykor nem tudnak eleget enni, ami hipoglikémiához vezethet.

Durván emelik a vércukorszintet: 10 gyümölcs, ami tiltólistás cukorbetegeknek

Kialakult cukorbetegség esetén a magas glikémiás indexű gyümölcsöket csak nagyon kis mennyiségben, szigorúan beleszámolva a szénhidrátfogyasztásba, illetve lassan felszívódó szénhidrátokkal párosítva javasolt csupán fogyasztani, és a valamivel alacsonyabb számúaknál is legfeljebb 200 gramm bevitele ajánlott egyszerre.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük