A kóros izzadás okai és megszüntetése: nyáron sem kell elkeseredni, van megoldás

Gyors lázcsökkenés, elhízás, pajzsmirigytúltengés, ízületi gyulladás és számos egyéb probléma állhat a kóros izzadás hátterében.

Kóros izzadás okai
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A verejtékezés fontos élettani mechanizmus, hiszen a párolgás hőt von el, vagyis a test az izzadással hűti magát.

A túlzott verejtékezés, a hyperhidrosis igen kellemetlen lehet, azonban dr. Borbola Kinga, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa, klinikai onkológus szerint van rá megoldás.

A fokozott verejtékezés okai

- Becslések szerint a lakosság legalább 1%-át érinti a kóros izzadás, mely lelki problémákhoz, akár depresszióhoz is vezethet. Ráadásul a főként tenyéren, talpon és hónaljban jelentkező izzadást a stressz csak fokozza, vagyis minél kellemetlenebbül érzi magát valaki az izzadás miatt, annál erősebb az izzadás - mondja Borbola doktornő. A hyperhidrosisnak nevezett jelenség normális hőmérsékletnél jelentkező fokozott verejtékezés az egész testen vagy csak bizonyos részeken.

Az egész test izzadása mögött állhat gyors lázcsökkenés, elhízás, pajzsmirigytúltengés, ízületi gyulladás, köszvény, tbc, menopauza, de bizonyos gyógyszerek is okozhatják, mint a szteroidok, szalicilátok.

Jellemzően a tenyér és a talp izzad feszültség, stressz esetén, bár, ha valaki féloldali verejtékcsorgást tapasztal, sürgősen forduljon orvoshoz, ugyanis ez idegrendszeri-beidegzési zavarra utalhat. Ugyanakkor a hyperhidrosis mögött sokszor semmiféle orvosi ok nem áll, ilyenkor úgynevezett idiopatikus, ismeretlen eredetű túlzott izzadás áll a háttérben. 

Hogyan lehet megszabadulni az erős izzadástól? 

- Nem mindegy, mivel mosakszik valaki. A lúgos szappanok, tusfürdők rontják a bőr savas vegyhatását, így könnyebben szaporodhatnak a baktériumok. Javasolt az enyhén savas pH-jú tisztálkodószerek használatára. Ha az izzadást stressz okozza, és kizárhatók a belgyógyászati betegségek, alkalmazhatók bizonyos nyugtatók, antidepresszánsok, és természetes a stresszoldó módszerek is hatásosak lehetnek. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Elsősorban a hónalj és egyes esetekben a tenyér, a talp túlzott izzadásának kezelésére alkalmazható a botoxinjekció. Ez az eljárás akár egy évig tartó hatást is eredményezhet. A nagyon pici tűvel végzett, hónaljanként húsz-harminc szúrással járó kezelés minimális kellemetlenséggel jár, aminek enyhítésére kezelés előtt érzéstelenítő krémmel kenik be a bőrt.

A fokozott izzadás botoxkezelése körülbelül 20 perces beavatkozás, melynek csak igen ritkán van mellékhatása. Az injekció beadása után három-öt nappal kezd érvényesülni a hatás, két hét alatt alakul ki a kívánt eredmény. Az izzadásgátló hatás általában nyolc-tíz hónapig tart, ezután a kezelés biztonságosan megismételhető.

Természetes vagy kóros izzadás?

A testben működő kétféle verejtékmirigy közül a nagy mennyiségű sós verejték kiválasztásáért felelős ekkrin típusúak főként a tenyéren, talpon és a homlokon találhatóak, a háton jóval kevesebb van. Az apokrin, azaz az illatmirigyek a hónaljakon, a nemi szervek környékén, a szemhéjakon, a száj és az orrnyílások környékén helyezkednek el, számuk jóval alacsonyabb. 

A hónalj fokozott verejtékezéséért elsősorban az ekkrin mirigy a felelős, melynek stressz hatására fokozódik a tevékenysége. És, bár a kellemetlen szagot jórészt az apokrin mirigy bomlástermékei és egyes ételek, italok, gyógyszerek, ruhából kioldódott anyagok okozzák, az ekkrin mirigy tevékenysége miatt kialakuló nedvesség teremt remek táptalajt a baktériumoknak.

A dezodorok pedig csupán a baktériumok által okozott szagokat fedik el, nem csökkentik magát az izzadást. Az izzadásgátlóként hirdetett termékek az ekkrin mirigy kivezető csövében húzzák össze a pórusokat, így valóban csökkentik a verejtékezést. Ezek túl gyakori használata azonban irritációhoz vezethet, sőt, a hónaljban igen kellemetlen verejtékmirigy-gyulladás alakulhat ki.

A lábgomba tünetei: időben észrevéve könnyen kezelhető 

Tévhit, hogy a testedről lefolyó szappanos víz megfelelő módon tisztítja a lábaidat: fordíts különös figyelmet mind a lábfejed, a lábkörmeid és a talpad tisztítására, ugyanis elhanyagolásuk gombás fertőzésekhez vezethet.

A lábgomba kezdeti fázisa: már ez az apró jel is fertőzést mutat

Nézegess képeket!

Elolvasom

Képek forrása: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük