Hol tartod a szivacsot és a borotvát? Komoly fertőzést okozhat, ha rossz helyen

Ezeket a fürdőszobai bakikat az egészséged bánja: a zuhanyzással kezdődik minden.

zuhany zuhanyzás nő hajmosás
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Közkedvelt álláspont, hogy a zuhanyzás egészségesebb a fürdésnél, mivel leázott hámsejtekkel és baktériumokkal együtt pancsolni káros az egészségre - ez így igaz is. Azonban zuhanyzás során szintén nem mindegy, hogyan folyatod magadra a kellemesen meleg vizet.

A zuhanyzás hossza a szakértők szerint ne haladja meg a 10 percet, a víz hőfoka pedig ne legyen sokkal forróbb a testhőmérsékletnél. De nemcsak ezekre kell ügyelni, ha fürdés helyett a zuhanyzást választod.

Zuhanyozz okosan

Kutatások szerint az emberek átlagosan életükből másfél évet töltenek a fürdőszobában, ebből fél évet pedig nem mással, mint zuhanyzással.

zuhany-hajmosás

Egyénenként természetesen eltérőek lehetnek ezek a számok és arányok, de az kitűnik belőlük, hogy a higiéniával való foglalkozás igencsak fontos szerepet tölt be mindannyiunk életében. Annak ellenére azonban, hogy köztudottan fontos a tisztálkodás, mégsem mindenki ismeri az összes zuhanytrükköt, amitől valóban makulátlan lesz.

Zuhanyzás edzés után

Az edzés előtti és utáni dezodorozásról sokan hiszik, hogy kiválthatják vele az zuhanyzást. Ez azonban nem elegendő: a vizes öblítés nemcsak a kellemetlen szagok megszüntetésére szolgál, hanem az izzadással fokozódik a baktériumok termelődése is a bőrön, ami a hámrétegbe ivódva komoly fertőzéseket, kiütéseket okozhat. Az izzadt, nyirkos ruházat a gombák szaporodásának is kedvez, tehát sose sajnáld az időt a sportolás utáni tisztálkodásra!

Váltózuhany

Lehet, hogy miközben kint alacsonyabb hőmérsékletek repkednek, nem kívánod a hideg vizes zuhanyt. Nem véletlen azonban, hogy szaunázás után is a jeges merülést ajánlják a szakértők: ha a zuhanyzás végén, az utolsó fél percben letekered a hőfokot, és átöblíted magad hideg vízzel, ellenállóbb leszel a stresszel szemben, erősödik az immunrendszered, ráadásul antidepresszánsként is hat.

Hajmosáskor szintén előnyös, ha mielőtt kilépsz a zuhanyból, legalább langyos vízzel átlötykölöd a tincseid: ezzel lezárod a meleg víz által felnyitott szaruréteget, így hajad fényesebb lesz, és később zsírosodik majd. A hűsítő fürdőt azonban ne közvetlenül elalvás előttre időzítsd, mivel a frissítő hideg kizavarhatja az álmot a szemedből!

no zuhany

Túl gyakori zuhanyzás 

Miután egész nap a városban szaladgáltál, jól esik lemosni magadról az utcák porát, azonban egy otthon kuckózós napot követően nyugodt lelkiismerettel kihagyhatod a teljes körű tisztálkodást. A túl gyakori zuhanyzás ugyanis nemcsak az esetlegesen rád rakódott szennyeződéseket, de a bőröd természetes egyensúlyát is felborítja, és kiszárítja azt, ami által kevésbé leszel ellenálló a betegségekkel szemben.

Ne csak magadat tartsd tisztán

A tisztálkodás első számú mozgatórugója az, hogy te magad üde és steril legyél, ha viszont a tisztálkodás környezete eleve nem patyolat, nem várható, hogy te az leszel.

Zuhanyfej

Bár egy-az-egyben nem érintkezik a piszkos testrészeiddel, a nedves felület kiváló táptalajt biztosít nemcsak a baktériumoknak, de a gombáknak is. Kutatások szerint elsősorban a tüdőre veszélyes mikroorganizmusok telepedhetnek meg rajta. Egy mosogatószivaccsal súrold át legalább hetente egyszer a zuhanyfejet, hogy a vízsugár ne alapból szennyezetten érje a bőrödet!

Szappantartó

Egy jó szappantartó legfontosabb tulajdonsága, hogy ne álljon meg a víz alatta, hiszen hiába a tisztálkodás eszköze, az állott, szappanos vízben ugyanúgy kialakulhatnak baktériumtelepek, amikkel úgy szennyezed be magad, hogy nem is gondolnál rá. Inkább legyen kicsit száraz a szappan, de ne hagyd, hogy vízben tocsogva várja a kézmosást!

nagykep?cikkid=2315&kep=zuhany mosdokesztyu1-lead

Szivacs

Ha odavagy a zuhanykesztyűkért és a habos szivacsokért, számolnod kell azzal a veszéllyel, hogy megtelepszik rajtuk valamilyen baktérium, pláne, ha otthagyod a nedves, párás fürdőszobában. A legjobb, ha a meleg radiátorra teszed, hogy kiszáradjon - így elkerülheted, hogy a kellemes dörzsöléssel csúnya fertőzéseket kenj a bőrödre.

Borotva

Ahhoz, hogy minél tovább tartson a sima hatás, vannak a borotválkozásra alkalmas és kevésbé alkalmas időpontok. Ahhoz, hogy a következő alkalommal ne baktériumokkal szántsd fel a lábaidat, a borotvát ne a nedves kabinban, hanem egy száraz törülközőn hagyd, így nem telepszenek meg rajta a különböző baktériumok - ez azonban nem helyettesíti a rendszeres pengecserét!

A cikk az ajánló után folytatódik

Törülköző

Tévedés, hogy zuhanyzás után egy szem kosz sincs már a testeden, így nyugodtan várhatsz a törülközők mosásával. A valóságban az elhalt hámsejtek jó részét tisztálkodás után, éppen a törülközéssel távolítod el magadról. Éppen ezért legalább heti szinten cserélj törülközőt, a szakértők szerint azonban ennél is gyakrabban, már három alkalom után tanácsos tiszta darabra váltani.

Lefolyó

Eszedbe jutna a lefolyót áttörölni, miután kilépsz a zuhanyból? Pedig, miután ott távoznak a zuhanytálcából vagy kádból a rólad leázott koszok és szennyeződések, fontos lenne minden alkalom után egy szivaccsal átsikálni, hogy véletlenül se telepedjen meg semmilyen kórokozó.

(A képek forrása: Getty Images Hungary, Unsplash, Pixabay.)

Lábgomba tünetei: időben észrevéve könnyen kezelhető

Tévhit, hogy a testedről lefolyó szappanos víz megfelelő módon tisztítja a lábaidat: fordíts különös figyelmet mind a lábfejed, lábkörmeid és talpad tisztítására is, ugyanis elhanyagolása gombás fertőzésekhez vezethet.

Ezt is szeretjük