Kell-e mindennap fürdeni? Ezt javasolja a bőrgyógyász

A kevesebb néha több, vagy mindenképp elengedhetetlen a napi tisztálkodás?

Fürdés gyakorisága
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ötből négy nő nem fürdik mindennap egy, a Telegraphon megjelent kutatás szerint. Az eset nem egyedi, Európa-szerte ugyanis egyre többen vannak, akik természetvédelmi okokból vagy az egészségük megóvása céljából felhagynak a napi zuhanyzással.

Arról már írtunk korábban, hogy felesleges naponta többször mosakodni, és a karodat, a lábadat, valamint a törzsedet sem muszáj tusfürdővel erősen csutakolni, de vajon helyesen cselekszel, ha végérvényesen búcsút intesz a napi mosakodásnak?

Kell-e mindennap fürdeni?

- Sokan úgy tartják, minél többet fürdenek, annál tisztábbak lesznek. A helyzet azonban korántsem ilyen egyszerű - nyilatkozta Dr. Elaine Larson, a Kolumbiai Egyetem egészségügyi szakértője és kutatási munkatársa. Dr. Larson szerint a modern tisztálkodószerek, így például a tusfürdők megtámadják a bőr természetes védőrétegét, amit csak tovább gyengít a gyakori mosakodás.

A szakértő álláspontja alapján egészségügyi szempontból nem ártalmas, ha néha kimarad egy-egy nap, sőt, akár a heti egy-két fürdés is ideális lehet. Ha valaki mindennap tisztálkodik, akkor sem szükséges az egész testet beszappanozni, elég a testhajlatokra figyelni, ahol puhább a bőr, ami ideális a kórokozók szaporodásához, így nagyobb a fertőzés veszélye.

Dr. Csernus Krisztina, bőrgyógyász-kozmetológus szakorvos szerint a napi tisztálkodási rutin egyénileg változó.

- Az a bőrgyógyász-társadalom egyöntetű véleménye, hogy nem tesz jót a napi tisztálkodás semmilyen bőrnek. Kérdés, hogy ez valóban kivitelezhető-e. A mai rohanó világban, pláne a szmogos nagyvárosokban muszáj naponta tisztálkodni, hiszen másképp nem tudunk megszabadulni a bőrünkre rakódott szennyeződésektől, pollenektől. A kemény víz, a szárító szappanok, illatos tusfürdők viszont könnyen bőrszárazsághoz, sőt, egyre gyakrabban ekcémához vezetnek. Ezért nagyon fontos ennek megelőzésére már egész fiatal kortól bőrbarát tusolók és szükség esetén zuhanyzás után a bőr hidrolipid rétegét visszapótló testápolók használata.

Ne túl gyakran, ne túl sokáig

Dr. Jessica Krant, a New York-i Art of Dermatology és Dr. Lauren Ploch, az Amerikai Bőrgyógyászati Akadémia bőrgyógyász szakorvosa szerint a fürdési szokásokat érdemes összehangolni az életvitellel: ülőmunka mellett például felesleges a napi többszöri tisztálkodás, míg ha rendszeresen sportolsz, időnként indokolt lehet naponta kétszer tusolni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ugyanakkor a szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy fizikai aktivitás mellett is minimalizálni kell a fürdés idejét. Ellenkező esetben bőrirritációt, azaz kiszáradást, viszketést, hámlást tapasztalhatsz, ami rosszabb esetben ekcémát is előidézhet. Krant és Polch kiemeli továbbá a bőr jótékony baktériumait, melyek egyensúlyát felboríthatja a túlzott mosakodás, ami szintén bőrhámlással járhat.

- Az ekcémás vagy nagyon száraz bőrű betegeimnek is azt szoktam javasolni, hogy maximum öt percig zuhanyozzanak, illetve kerüljék a forró vizet - olvasható az NBC egyik interjújában.

Mi történik, ha mégis felhagysz a fürdéssel?

James Hamblin még 2016 júniusában az Atlantic magazinnak mesélt tapasztalatairól, miután felhagyott a napi tisztálkodással.

- Eleinte egy olajjal átitatott, bűzös szörnyetegnek éreztem magam, idővel viszont a testem alkalmazkodott az új életformámhoz, a kezdeti kellemetlenségek pedig elmúltak. Ha láthatóan csapzott vagyok, például futás után, folyó vízzel gyorsan leöblítem magam, de tisztálkodószereket egyáltalán nem használok.

Egy harmadik cikkben pedig azt taglalják, hogy arra vonatkozóan ugyan nincsenek egyértelmű adatok, egészséges-e a zuhanyzásmentes élet, ugyanakkor arra sincs bizonyíték, hogy egészségtelenebbek lennének azok, akik így élnek.

Hogy néz ki az atípusos anyajegy? Komoly rákkockázatot jelent, fontos felismerni!

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük