Látsz ilyet a testeden? A legyengült immunrendszer jele is lehet
Ez egy vírus okozta bőrbetegség, amit el kell távolítani. Erre figyelj!

nagykep?cikkid=163013&kep=szemolcs-lead
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A közönséges szemölcs nem más, mint egy vírusfertőzés. Gyerekek legtöbbször az uszodaszemölccsel találkoznak, felnőttek viszont a nemi úton terjedő szemölccsel is szembesülhetnek. Dr. Vincze Ildikó, az Oxygen Medical bőrgyógyásza a hatásos kezelés megválasztásáról beszélt.

Fontos a szemölcs beazonosítása

A szemölccsel kapcsolatos első teendő a beazonosítás. Ez nem mindig egyszerű, hiszen egy laikus könnyen összetévesztheti a szemölcsöt az anyajeggyel, illetve más kiálló puha növedékekkel. Éppen ezért a felismerés és az eltávolítás miatt is fontos a bőrgyógyász felkeresése.

A szemölcsök megjelenési formája függ a bőr állapotától, a vírus típusától és a fertőzés helytől. Kialakulásuk összefügg az immunrendszer legyengülésével, ezért betegségek után gyakrabban fordulnak elő. Ugyanakkor az összefüggés fordítva már kevésbé egyértelmű: a szemölcs megjelenése önmagában nem feltétlenül utal immunzavarra.

Hogyan hat a szemölcs vírusa?

A szemölcs vírusa apró sérüléseken keresztül hatol be a hámsejtbe, és ha az immunrendszer aktuális gyengesége miatt csökkent ellenállást tapasztal, a hámsejteket megfertőzve, azokat fokozott osztódásra késztetve, szemölcsképzést indít be. A kialakulást más tényezők is elősegíthetik, többek közt a bőrsérülések, a fokozott izzadás, a bőr felázása és a láb deformitásai. Más fertőzésekkel szemben a szemölcsök néhány hétig, de akár évekig is megmaradhatnak, ezért is nehézkes olykor a kezelés.

Amilyen a típus, olyan az eltávolítás

A közönséges szemölcs

A leggyakrabban előforduló típus a közönséges szemölcs - verruca vulgaris -, amely leginkább a tenyéren, a talpon, az ujjakon, ritkábban a gyermekek térdén, könyökén fordul elő, de bármelyik testtájon megjelenhet. A talpon jelentkező, úgynevezett befelé növő szemölcs olyan komoly fájdalmat is okozhat, amely a járást is megnehezítheti.

A tipikus szemölcs kerek vagy félgömb alakú, halványsárga vagy durva felülete miatt piszkosszürke, pontozott felszínű, érdes göbcse. Ez nem viszket, nem okoz gyulladást, csak akkor fáj, ha megsérül, például bereped. Gyermekkori ujjszopás vagy körömrágás miatt is kialakulhat szemölcs a köröm alatt, ami enyhe fájdalmat okozhat. Az arcon, a nyakon, az állon és a szemhéjon fonálszerű, vékony, kocsányos szemölcsök képződhetnek.

Nemi úton terjedő szemölcsök

Mindenképpen kezelni kell a nemi úton terjedő, nemi szervek környékén megjelenő, kávébarna, puha kinövéseket, hiszen ezek akár a méhnyakrák kialakulásának kockázatát is növelhetik. A védekezés tekintetében ezért is fontos kiemelten az óvszer használata.

A szemölcsök tehát a testen bárhol megjelenhetnek, esztétikai és egészségügyi problémát, esetleg fájdalmat okozva. Az eltávolítás típustól függően történhet fagyasztással, sebészeti módszerrel, elektromos vagy lézerkéssel való roncsolással, illetve szemölcsirtó szerek helyi alkalmazásával egyaránt. A megfelelő módszer kiválasztása mindig az egyedi probléma felmérése után történhet meg.

Tippek a megelőzéshez

Hordj jól szellőző lábbelit, sportoláshoz pedig sportcipőt. A cipőket rendszeresen fertőtlenítsd. Fürdés után töröld szárazra a bőrt, főleg a lábujjközöket. Vegyél mindennap tiszta pamutzoknit, mert az felszívja az izzadtságot. A vírusok ugyanis könnyebben bejutnak a felázott bőrbe. Ne használj közös törölközőt és közös papucsot. Ha már kialakult a szemölcs, ne piszkáld, hanem fordulj orvoshoz a hatékony eltávolítás miatt!

Ezt is szeretjük