Egészséges és hasznos a zuhanyzóban pisilni: megdöbbentő, de ezt állítják a szakértők

Hiába furcsa, több józan érvet is felhoztak mellette.

zuhany fuggony

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Sokan egyenesen gusztustalannak tartják a gondolatot, mások szerint viszont az egészség és a környezettudatosság szempontjából is fontos lenne, hogy a pisilést ne a zuhanyzás előtt, hanem közben végezze el az ember.

Bár némiképp érthető a viszolygás, ami a kádba pisilést illeti, a zuhanyzás közbeni tevékenység mellett érvelők szerint a legfontosabb előny mégis éppen a higiéniában rejlik.

Nem steril a vizelet

A kutatók már régen cáfolták azt a tévhitet, hogy a vizelet steril lenne. Evann Hilt és a Loyola Egyetem Chicago kutatói rámutattak arra is, hogy vizsgálódásuk alatt egy egészséges nő vizelete átlagosan 33 különböző baktériumot tartalmazott, míg a hiperaktív hólyagú nőknél ez a szám 77 típus volt.

A vécépapír helyett éppen ezért a szervezet számára sokkal jobb lehet egy vizes öblítés, ami tisztábban tartja az intim területet. 

A vécécsészén és az ülőkén ráadásul temérdek baktérium él. Bár a nyilvános mosdókat éppen ezért sokan kerülik, valójában a saját csésze is hemzseg a baktériumoktól, ezért az egészség szempontjából a zuhanyzás előtti pisilésnél még rosszabb, ha mindezt azután teszi meg valaki, miután tisztán kilépett a fürdőkádból.

Vízhajtás természetesen

A vízhajtó szerek segítenek átmosni a szervezetet, így pedig sokkal könnyebben megszabadulhatsz a baktériumoktól. A veséd megköszöni majd, ha megismered a legerősebb természetes szereket.

Zuhanyzás közben pisilni mások szerint a nők számára azért is hasznos, mert közben könnyű aktiválni és megedzeni a PC- vagy más néven Kegel-izmot, mely nemcsak az inkontinencia elkerülésében, de a szexuális kielégülésben is kulcsfontosságú lehet.

Gomba elleni szer?

A testfolyadékok, így a vizelet is természetes formában tartalmaz karbamidot, ami a szervezetben fehérjék nitrogéntartalmát segít lebontani. Ezt az anyagot kálium-cianátból és ammónium-szulfátból állítják elő a kozmetikai iparban, és mesterséges formában krémek alapanyagaként is használják. Sokan ezért úgy tartják, eredeti formájában is alkalmas a lábgombásodás kezelésére. Bár személyes tapasztalatok olykor alátámasztják a hasznosságát, valójában az egészséges vizeletben a gombaölő szerekhez szükségesnél jóval alacsonyabb koncentrátumban található meg a karbamid. Károsnak, persze, így sem mondható.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az egészség természetesen csak egy szempont a sok közül, amiért egyre többen teszik le a voksukat a tusolás közben végzett pisilés mellett, hisz sokan a környezettudatosságot tartják a legfontosabb érvnek. 

Felesleges vízfogyasztás

Egy vécélehúzással az adott tartálytól függően akár öt-tíz liter víz is elfogy, ami ugyan nem számottevő, de rendszeres tételként növeli a háztartások kiadásait, ezzel együtt az ökológiai lábnyomot is. A Kelet-Angliai Egyetem diákjai számszerűsítették ezt az intézményükre vonatkozóan.

Go with the Flow című kampányukban kiszámolták, hogy a 15 ezer diák évente mintegy 230 ezer dollárt takaríthat meg ezzel a döntésével, ami az egyik tanuló által hozott példa szerint 26 olimpiai méretű medence feltöltésére elegendő vízmennyiséget jelent. Ez pedig már meglehetősen komoly érv lehet a spórolni vágyók számára.

Ezt is szeretjük