4 egészségügyi probléma, amit a túlzott izzadás jelez: a vércukorszint változása is okozhatja

A túlzott mértékű izzadást a hormonrendszer és a vércukorszint változása is okozhatja.

izzadás nő verejtékezés izzadság
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy bizonyos mértékig a nyári melegek természetes velejárója a verejtékezés, amelynek során a test szabályozza saját hőmérsékletét. A fokozott mértékű vagy indokolatlan izzadás azonban egészségügyi problémák első tünete is lehet, mely különösen az éjszakai órákban válik kellemetlenné.

Ha az ember azt tapasztalja, hogy a külső hűtés és a dezodorok használata nem elegendő a probléma megfékezéséhez, és akár naponta többször átizzadja a ruháját, az egészségügyi okok feltárására orvosi kivizsgálás szükséges. Akár hormonális zavar vagy vércukorszint-változás is állhat a háttérben.

Vércukorszint-változás

A vércukorszint változása gyakran jár együtt drasztikus fizikai tünetekkel: a fokozott izzadás gyakran a glükózszint esésének első jele. A hipoglikémia a verejtékezés mellett remegéssel, gyengeséggel, dekoncentráltsággal jár együtt, kezeletlenül pedig akár ájulás is bekövetkezhet.

A cukorbetegség előszobájának is tartott inzulinrezisztencia gyakori kísérőjelensége az éjszakai izzadás vagy hiperhidrózis, mely a test éjszakai inzulinszabályozásával függ össze: a vércukorszint stabilan tartása érdekében a test nagy mennyiségű inzulint termel, amely végül kettes típusú cukorbetegséghez vezethet. Kísérőtünetként felléphet még a bőr zsírosodása, a menstruációs ciklus zavarai és a hízás is, szükség esetén gyógyszert ír az orvos, de a diéta és a testmozgás már önmagában is nagy segítség lehet.

Perimenopauzás tünet

A hormonok változó szintje gyakran izzadással ad hírt magáról, nem véletlen, hogy a menopauzát megelőző időszakban, a tüszőhormon-termelés megszűnését, illetve a menstruációs ciklus végét követően, a perimenopauza során fokozottan jelen van a tünet. 

A hormonrendszer változásaival, hőhullámokkal, fejfájással, szédüléssel, dekoncentráltsággal, ingerültséggel, alvászavarral, olykor szívritmust érintő és vizelettartási problémákkal, hízással és hüvelyszárazsággal járó perimenopauza hormonpótlással kezelhető.

Pajzsmirigy-túlműködés

A hormonális zavarok közül akár a pajzsmirigy rendellenes működése is okozhatja a látványos és kellemetlen verejtékezést, különösen éjszaka. A pajzsmirigy hatással van a test anyagcseréjére, túlműködése esetén nagy mennyiségű tiroxin- és trijód-tironin, azaz T4 és T3 hormont termel. A hormonszint emelkedésére a test anyagcseréje felgyorsul, a folyamat pedig az izzadás mellett többek között gyors fogyással, remegéssel, fáradékonysággal és szapora szívritmussal járhat. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A pajzsmirigy-túlműködés diagnózisához laborvizsgálatot és pajzsmirigy-ultrahangot javasolhat az endokrinológus szakorvos, majd általában gyógyszerrel kezelhető, csak nagyon ritkán kerül sor izotópos kezelésre, műtétre.

Szorongás, stressz

A test egyik jellemző, fenyegetésre, pánikra adott válasza az izzadás, amely teljesen eltér a melegben vagy sportolás közben tapasztalható verejtékezés folyamatától: míg utóbbinál az ekrin mirigyek termelik a cseppeket, stressz esetén a javarészt a hónaljban és az ágyéknál található, nagyobb apokrin mirigyek tehetők felelőssé. 

A szorongás következtében a szimpatikus idegrendszer túlműködése zajlik, amely a kellemetlen tünethez vezet, de az izzadás mellett a légzés és a pulzus felgyorsulása is észrevehető. Ugyanez érezhető düh, harag, félelemérzet, szorongás esetén is, mivel mindegyik esetben az apokrin mirigyek termelik a fehérjéket, szénhidrátokat, ammóniát, zsírt és más vegyületeket tartalmazó, a baktériumok miatt gyorsan szagossá váló izzadságcseppeket.

A pajzsmirigy-betegség jelei az arcon

A pajzsmirigy rendellenes működése a test külső jegyein, már az arcon is megmutatkozik.

Ezt is szeretjük