Hasonlít a szívrohamra, de mégsem az: a pánikroham ijesztő tünetei és kezelése

Kalapáló szív, kapkodó légzés, mellkasi szorítás - a pánikroham tüneteit sokan összetévesztik a szívrohaméval.

pánikroham nyitó

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Heves szívveréssel, nehézlégzéssel és erős félelemérzettel jelentkezik a pánikroham. Az eluralkodó negatív érzés képes halálfélelmet is okozni, még ha nincs is valós veszély.

Az extrém félelem érzete mindenféle előjel nélkül törhet elő. Előfordulhat, hogy valaki egész életében csak egyszer, vagy a szerencsések egyszer sem élnek át ilyen ijesztő rohamot, viszont másoknál gyakran előfordulhatnak, ami már pánikbetegségre is utalhat.

A pánikroham tünetei

 • Önuralom elvesztése
 • Heves szívdobogás
 • Izzadás
 • Remegés vagy rázkódás
 • Kapkodó légzés
 • Mellkasi fájdalom
 • Émelygés
 • Szédülés 
 • Testen kívüli érzés
 • Fulladásérzés
 • Halálfélelem
 • Rángatózó vagy éppen megmerevedett lábak és karok

Sokan összetévesztik ezeket a tüneteket a szívrohaméval. Ugyan nagyon hasonlóak, de nagy különbség a kettő között, hogy a pánikroham nem életveszélyes, hosszabb ideig tart, mint a szívroham, néha akár órákon át fennállhat - jelent meg a webmd oldalán.

Mi történik a szervezetben?

A test ilyenkor bekapcsolja a megszoksz vagy megszöksz üzemmódot. A fenyegetettség érzete során az idegrendszer azonnal reagál. Először adrenalin hormon szabadul fel, készenlétbe helyezi a testet. A pulzusszám megnövekszik, hogy minél több vér jusson az izmokhoz. A lélegzetvételek száma is növekszik, hogy minél több oxigénhez jusson a szervezet, a vércukorszint is megemelkedik. Kiélesednek az érzékek.

Mindez a változás egyszerre történik, és arra szolgál, hogy minél gyorsabban energiához jusson a szervezet, hogy a veszélyes helyzettel meg lehessen birkózni. Egy pánikroham során ugyanez történik, csak nincs tényleges veszély. A kutatók nem tudják pontosan meghatározni, mi ingerli ilyenkor a szervezetet. 

Ám a pánikrohamok nem olyan váratlanok, mint tűnnek. A fizikai tünetek már egy órával a pánikroham előtt jelentkezhetnek. Egy kutatás során pánikbetegek emberekre olyan műszert szereltek, ami képes a szívritmusváltozásokat, az izzadás mértékét és a légzést figyelni. Az eredmények a normálnál alacsonyabb szén-dioxid-szintet mutattak, ez a gyors, mély légzés jele, amely már 45 perccel a pánikroham előtt jelentkezett.

Mi történik az agyban?

Jelenleg is folynak kutatások azzal kapcsolatban, hogyan befolyásolja a pánikroham az agy működését. Szakemberek úgy vélik, hogy az agynak a félelemérzethez kapcsolódó része aktiválódik. Egy korábbi kutatás során már bizonyították, hogy a pánikrohamok kapcsolatban állnak az agyban levő vegyületekkel. Az állapot összeköttetésben áll a szerotoninszint kiegyensúlyozatlan állapotával, ez a hormon jelentősen befolyásolja a hangulatot.

Kezeletlen pánikbetegség

Ha huzamosabb ideig rendszeresek fordulnak elő pánikrohamok, pánikbetegségre lehet gyanakodni, ami elsősorban azért veszélyes, mert tényleges szívbetegségek tüneteit nyomhatja el. A kezeletlen pánikbetegség hosszú távon súlyos problémákhoz vezethet, szervi és ideggyógyászati betegségeket okozhat. Mivel a rohamok alatt megnövekszik a vérnyomás is, megsérülhet az érrendszer, emellett a pánikbetegeknél gyakran fordul elő a szívbillentyű funkcionális zavara is. 

Emellett a pánikbetegek körében lényegesen nagyobb az alkohol-, gyógyszer- és drogfüggőség, mivel ezek a szerek nyugtatóan hatnak, és mintegy öngyógyítás eszközeként használják. A depresszió, önértékelési zavar és öngyilkosság gondolata felerősödhet, egy idő után egyre nehezebben viselik a zsúfolt helyeket, bezárkóznak.

Mit lehet tenni? 

A pánikrohamoknál először a légzést kell normalizálni. Érdemes keresni egy helyet, ahol kényelmesen le lehet ülni. A légzésre koncentrálva 4 másodpercig az orron keresztül kell beszívni a levegőt, majd 2 másodpercig benntartani, aztán 6 másodpercen át kifújni a szájon keresztül. A tudatosítás sokat segíthet, de ez sajnos a legtöbb embernek nem jut eszébe, hiszen nagyon is valós fiziológiai problémákat tapasztal. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Hogyha nem vagy abban biztos, hogy pánikrohammal állsz szemben, érdemes kivizsgálgatni orvosokkal a problémát. A pánikroham az egyik legjobban kezelhető pszichés zavar.

Mentális zavar a legegyszerűbb képeken

Eisen Bernardo, a Fülöp-szigeteki illusztrátor és grafikus tervező elmondta, bár első ránézésre csak egy csavart fémdarabról van szó, lényege szerint mégis képes együtt tartani a dolgokat. Számára pedig az életet szimbolizálja: van kezdő- és végpontja, iránya, melyből megismerhető mindaz, ami belül, illetve ami kívül van.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük