Éjszakai bagoly vagy korán kelő vagy? Az egyik típus jóval tovább élhet
Nem a jellemtől függ, hanem genetikailag kódolt, amit, ha nem vesznek figyelembe, komoly egészségügyi kockázatokkal lehet számolni.

ebredes
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az éjszakai baglyok korábban halnak, mint a korán kelők - állapították meg amerikai és brit kutatók. A brit Surrey-i Egyetem és a chicagói Északnyugati Egyetem kutatói 430 ezer, 38 és 73 év közötti személy részvételével végezték kutatásukat. 

Eredményeik szerint az éjszaka szélsőségesen aktívaknál a 6,5 évnyi kutatási idő alatt mintegy 10%-kal nagyobb volt a halálozás kockázata, mint a korai kelőknél. 

Az éjszakai baglyok egészsége komoly veszélyben van

"Ez a közegészségügy egyik olyan problémája, melyet nem lehet ignorálni" - mondta Malcolm Schantz, a Surrey-i Egyetem kutatója. Úgy véli, az éjszakai baglyoknak biztosítani kellene a lehetőséget, hogy későbbre halaszthassák a munkaóráikat. "Az éjszakai baglyoknak, akik megpróbálnak a korán kelők világában élni, komoly egészségügyi problémáik lehetnek" - mondta Kristen Knutson chicagói társszerző.

A résztvevők 27%-a vallotta magát határozottan reggeli típusnak, és mintegy 9%-uk határozottan esti típusnak. 35%-uk inkább reggel, 28%-uk inkább este aktív. Regisztrálták testsúlyukat, dohányzási szokásaikat és társadalmi helyzetüket is.

A vizsgálat 6,5 éve alatt a résztvevők közül mintegy 10 500-an meghaltak. Az éjszakai baglyok csoportjában több mint 10%-kal többen hunytak el, mint a korán kelőkében. Az éjszakai baglyok hajlamosabbak a pszichés problémákra, diabéteszre, gyomor- és légzési panaszokra. Éjszakánként kevesebbet alszanak, több cigarettát, alkoholt, kávét vagy illegális drogot fogyasztanak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Speciális bánásmódot igényelnének

A nagyobb halálozási kockázat a tudósok szerint arra vezethető vissza, hogy az éjszaka aktívaknak állandóan belső órájukat leküzdve kell élniük. Alapulhat a pszichés stresszen, és azon is, hogy ezek az emberek a testüknek nem megfelelő időben esznek. Az alváshiány, az éjszakai ébrenlét vagy a drog- és alkoholfogyasztás is hozzájárulhat a korai halál kockázatához. 

A szakértők szerint az éjszaka aktívak speciális bánásmódot igényelnek. Belső órájuk genetikailag meghatározott, nem egyszerű jellemgyengeség - emelték ki. "A munkaórákat rugalmasabbá kellene tenni a baglyok számára. Nem kellene őket arra kényszeríteni, hogy felkeljenek egy 8 órakor kezdődő műszakhoz" - tették hozzá. 

Korábbi tanulmányok már kimutatták az összefüggést az alváshiány és a szív- és érrendszeri megbetegedésekre vagy diabéteszre való hajlam között, de ez az első alkalom, hogy a korai halál kockázatát is vizsgálták. A tanulmány a Chronobiology International című szaklapban jelent meg.

Ezt is szeretjük