9 hagyományos magyar étel, ami nemcsak hizlal, hanem egészségtelen is

Nem minden magyar étel egészségtelen, de ami igen, azt tényleg érdemes csak módjával fogyasztani.

Egészségtelen magyar ételek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A magyar konyháról sokan tévesen hiszik azt, hogy egészségtelen, mivel ez egyáltalán nem igaz. Annak ellenére, hogy hazánk tradicionális ételeinek egy része valóban zsírban gazdag, általában tele vannak rostokban bővelkedő zöldségekkel és fehérjében gazdag húsokkal is.

Ettől függetlenül bizonyos hagyományos ételek bizony már-már súrolják azt a határt magas cukor-, olaj- és alacsony tápanyagtartalmuk miatt, amitől kiérdemelhetik az "egészségtelen" jelzőt. Ezeket gyűjtöttük össze.

Egészségtelen magyar ételek

A kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás alapfeltétele, hogy megfelelő arányban szerepeljenek benne a fontos makrotápanyagok. A magyar konyha dúskál tápláló finomságokban, a töltött káposztától kezdve a lecsón át egészen a halászléig megannyi magyaros fogást el lehet készíteni - ám némelyekkel nem árt csínján bánni, mert túlzó fogyasztásuk után nemcsak pluszkilók jelenhetnek meg makacs zsírpárna formájában, hanem egészségkárosító hatásuk is lehet. 

GettyImages-908207904

Tésztafélék

Az édes tészták, mint a grízes és mákos tészta magas cukortartalmuk miatt kerültek fel a listára. Ugyan a tészták tartalmaznak B-vitaminokat, így kár lenne azzal "vádolni" ezeket az egytálételeket, hogy semmi tápláló nincs bennük. A mák kiemelkedő kalciumtartalmáról sem szabad megfeledkezni, de ennek ellenére a hagyományos cukros, lekváros tészták hirtelen megdobják a vércukorszintet, ami később ugyanolyan gyorsasággal le fog zuhanni, farkaséhséget okozva ezzel.

Ebbe a csoportba tartozik még a krumplis tészta, mert a burgonyában lévő keményítő szintén megemeli a vércukorszintet, ráadásul a tészta is bővelkedik az óriásmolekulában. Hiába nagyon finom, érdemes mérsékelni a fogyasztását - jó ötlet behűteni tálalás előtt, mert az növeli a rezisztenskeményítő-tartalmát, ami pedig épp hogy a zsírégetést segíti elő ahelyett, hogy zsírraktározásra ösztönözné a szervezetet.  A túrós csusza is ide tartozik, tekintve hogy zsíros pörccel a legjobb enni. Gyakorlatilag főleg zsírt és gyors felszívódású szénhidrátokat tartalmaz, nem laktat sokáig.

A cikk az ajánló után folytatódik

A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?

Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.

További részletek: feminaklub.hu/

Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. november 27. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

Olajos, zsíros streetfoodok

A lángos és a csörögefánk magas olajtartalmuk miatt kerültek az egészségtelen magyar ételek közé. Ezekben általában még veszélyes transzzsírsav is megtalálható. A lángost legtöbben zsíros sajttal és tejföllel fogyasztják, igazi kalóriabomba gyorsétel válik így belőle. A csörögefánkot pedig a cukorban bővelkedő lekvárral kenik meg, így válik cukros-zsíros étellé. A rántott sajt gyakorlatilag zsír, annak ellenére, hogy természetesen fehérjét és kalciumot is tartalmaz. Eleve, ha olajban rántják, még a a transzzsírtartalma is nőhet, ami pedig fokozza a szív-érrendszeri betegségek kialakulásának a kockázatát, és gyakori fogyasztása elhízást okoz. 

Pékáru és sütemények

A kakaós csiga igazi magyar ínyencség, azonban a cukros-csokis pékárunak a fogyasztását érdemes mérsékelni. A pékáruk nemritkán transzzsírt tartalmaznak, a cukor pedig azonnal megdobja a vércukorszintet, ami leterheli a hasnyálmirigyet. 

vargabéles

Az igazi vargabéles tele van vajjal, túróval és természetesen cukorral és zsíros tejföllel is, amik miatt, bár igazán finom íze van, nagyon gyorsan hasznosul a benne lévő szénhidrát, a vércukorszint kilengését okozva ezzel, és nem laktat sokáig, hamar éhes lesz utána az ember - ráadásul mi más után kezdődne el a sóvárgás, mint egy szénhidrátdús fogás után. 

Olvasd el ezt is: 3 étkezési szokás, amitől a svájci nők vékonyak maradnak

A svájci nők karcsú alakjának és hosszú életének titka a diétájukban és az életmódjukban rejlik.

Karcsúak, és sokáig élnek: 3 étkezési szokás, amitől a svájci nők vékonyak maradnak

A svájci nők karcsú alakjának és hosszú életének titka a diétájukban és az életmódjukban rejlik.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük