4 dolog, amire 50 éves kor felett muszáj figyelni a test változásai miatt: az étkezésben nem csak a mennyiség számít

Egy bizonyos kor után már fokozottan oda kell figyelni a test jelzéseire, és aszerint alakítani az életmódot, hogy a megváltozott működés negatív hatásai kikerülhetők legyenek.

GettyImages-1280280395
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az idő múlását nem lehet megállítani, bármennyire is szeretné ezt olykor az ember. Egy bizonyos koron túl a test megjelenésén és működésén is észre lehet venni az öregedés jeleit, amelyek az élet természetes velejárói, nem érdemes körömszakadtig harcolni ellenük, viszont a mindennapok során hozott okos döntésekkel alkalmazkodni lehet hozzájuk, sőt akár lassítani is lehet a megjelenésüket. 

A test jelzéseire, megváltozott folyamataira való odafigyelés elsődleges célja az egészség, ezzel együtt pedig az aktív, önálló és minőségi élet megőrzése.

Mire kell figyelni 50 felett?

Ötvenéves kor környékén az ember már az izom-, a csont- és a kollagénmennyiség csökkenésének jeleivel találhatja szembe magát, a látható elváltozásokon túl pedig jelentősen nő a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint a csonttörések és az ízületi problémák kialakulásának kockázata.

Az emésztőrendszer és az idegrendszer változásai is megfigyelhetők. A szakemberek szerint ezek mind olyan tényezők, amelyeket nem szabad figyelmen kívül hagyni. A legfontosabb a fizikai aktivitás, az egészséges étrend, a minőségi alvás és az orvosi vizsgálatokon való rendszeres részvétel. 

Étkezés

Az anyagcsere lassulásával minden korábbinál fontosabb lesz az étkezésben a túlevés kerülése, a mennyiségre való odafigyelés, hiszen a pluszkilók rendkívül könnyen felszaladnak, ami korántsem csak esztétikai okokból kifolyólag jelent problémát. A túlsúly megterhelés az ízületeknek és a kardiovaszkuláris rendszernek is, illetve a cukorbetegség rizikótényezői között is szerepel. Nehezíti a mozgást, ami az aktivitás további csökkenéséhez vezethet. Ám nem csak a mennyiség számít, a minőség legalább ilyen fontos. A szakemberek a feldolgozott élelmiszerek kerülését ajánlják, az egészség megőrzése érdekében a teljes értékű táplálékok, friss zöldségek, gyümölcsök, rostokban gazdag hüvelyesek, sovány húsok és halak előnyben részesítésére érdemes törekedni, ezek nemcsak a súly kordában tartásában, hanem az optimális koleszterinszint megőrzésében és az emésztés támogatásában is segíthetnek, sőt még szellemileg is frissen tarthatnak.

Az alkohol üres kalória, sokan bele sem gondolnak, hogy a többféle negatív hatása mellett még hizlal is, mértékkel érdemes csak fogyasztani. A csontok egészsége érdekében vitaminpótlásra is szükség lehet, ősztől tavaszig a napos órák számának csökkenése miatt például ajánlott a D-vitamin-fogyasztás.

Testmozgás

A testmozgás kulcsfontosságú minden életszakaszban, idősebb korban viszont azért is, mert a mindennapos aktivitás jócskán lecsökkenhet. A mozgáshiány súlygyarapodásban, az izmok erejének csökkenésében, sőt székrekedésben is megnyilvánulhat. A mozgásforma megválasztásakor, az edzés intenzitásakor azonban figyelembe kell venni néhány szempontot. Az egyik a csontritkulás, ami a változókorban lévő nőket különösen érinti, és előrehaladott állapotban kis behatásra is csonttörésekhez vezethet. Csökken a szövetek rugalmassága, ami a megterhelőbb mozgás (például futás, súlyemelés) során, rossz mozdulatok hatására akár ínszakadást is okozhat. Különösen akkor igaz ez, ha a mozgásban szünet állt be, majd újra ugyanolyan intenzitással kezdenek hozzá az érintettek. Időt kell hagyni a testnek az alkalmazkodásra, és ha szükséges, gyógytornász vagy edző segítségét is érdemes igénybe venni.

Az egyensúlyzavarok gyakori problémát jelentenek, rontják a mozgásbiztonságot, esésekben, csonttörésekben nyilvánulhatnak meg. Ha a kór olyan méreteket ölt, nem szégyen segédeszköz használatához folyamodni, a sportok esetében jó megoldás lehet például az egész testet átmozgató, de a botok miatt biztonsággal űzhető nordic walking. 

Stresszkezelés

Az élete során olykor mindenki idegeskedik, azonban ha a stressz krónikussá válik, komoly egészségkárosító tényezővé lép elő. Negatív hatással van az emésztőrendszerre, a szív- és érrendszerre és az immunrendszerre is. Így aztán nagyon fontos a stressz csökkentése, kezelése.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szociális kapcsolatok

A szociális kapcsolatok, társasági események nemcsak jó kikapcsolódást jelentenek, hanem a szellemi frissesség megőrzésében is segíthetnek. A kutatások szerint a társas interakció pozitívan befolyásolja a hangulatot, és nagyobb fizikai aktivitással is jár - ezek idősebb korban mind lényeges szempontok. 

Ételek a csontritkulás megelőzéséért

A kalciumban, magnéziumban, D- és K-vitaminban, fehérjében gazdag ételek jelentősen erősíthetik a csontozatot, így ezeknek javasolt ötvenéves kor felett tudatosan helyet adni az étrendben. Jó alapanyagokkal társítva egyúttal a szív és az emésztés védelme is biztosított.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük