Felére csökkentheted a bevitt szénhidrátot: 3 ínycsiklandó gyorsétel egészséges verzióban

A gyorsételek is elkészíthetőek szénhidrátszegény változatban, amik hasonlóan ízletesek, csak sokkal kevesebb kalóriát tartalmaznak.

GettyImages-859558924
Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az ideális alak eléréhez változatos fogyókúrás módszereket lehet kipróbálni, de a legtöbben közös pont a szénhidrátbevitel mérséklése. Előtte nem árt tisztázni, mi is pontosan a szénhidrát, és miért nem javasolt teljesen eliminálni a diétából.

A szénhidrát gyakorlatilag a sejtek éltető üzemanyaga, bizonyították, hogy teljes megvonása súlyos szív-érrendszeri problémákhoz vezet. A növényi rostok is szénhidrátok, csak azok szinte emésztetlenül haladnak végig a bélrendszeren, táplálva ezzel a jótékony bélbaktériumokat. Két nagy csoportját lehet megkülönböztetni, a gyorsan felszívódó és a lassan felszívódó szénhidrátokét.

A szénhidrátok helye a diétában

Dietetikus szakértők nem véletlenül hangsúlyozzák a lassú felszívódású szénhidrátok bevitelét. Ezek azok, melyeknek alacsony a glikémiás indexük, tehát nem okoznak hirtelen vércukorszint-emelkedést, és hosszan eltelítenek. Ide tartoznak a teljes kiőrlésű gabonák és a zöldségek, gyümölcsök zöme. A gyorsan felszívódóaknak magas a glikémiás indexük, megdobják a vércukorszintet, és kevésbé laktatnak, ilyenek a finomított élelmiszerek, mint a búzafinomliszt. 

GettyImages-97971056

Ez utóbbi sem az ördögtől való, hiszen a megfelelő, változatos táplálkozás mellett a rendszeres mozgás az, ami beindítja a fogyási, zsírégetési folyamatokat. Edzésnapokon a szervezetnek nagy szüksége van a pluszenergiára a teljesítőképesség növelése érdekében, így olyankor lehet gyors felszívódású szénhidrátokat fogyasztani, odafigyelve a megfelelő fehérjebevitelre is. Más napokon pedig érdemes inkább a lassú felszívódású változatokra fókuszálni, amiket észrevétlen beilleszthetsz a napi menübe, akár népszerű gyorsételek egészségesebb, szénhidrátszegény változatát is elkészítheted.

Pizza

A pizza egykor Olaszország területén a szegények eledele volt, mára már különböző gyorsétteremláncok árusítják az ízletes tésztaételt világszerte. Ahhoz, hogy felére csökkentsd a szénhidráttartalmát a tészta összetételében kell némi változtatást eszközölni. Az egyik népszerű és könnyen kivitelezhető verziója, ha karfiolt használsz hozzá.

Hozzávalók

  • 1 közepes karfiol
  • 1 nagy tojás
  • 1 csipet só
  • fél teáskanálnyi bors
  • 1 teáskanálnyi oregánó
  • 120 gramm mozzarella
GettyImages-641084604

Elkészítés

A karfiolt szedd rózsáira, majd aprítógépben őröld kuszkusz nagyságú szemekre. Melegítsd fel a sütőt 190 fokra, majd sütőpapírral bélelt tepsibe szórd a ledarált karfiolt, és tedd be sülni 15 percig. Amikor kész, akkor szórd egy konyharuhára, várd meg, míg kihűl, majd alaposan csavard ki belőle a maradék levet. Ezután a sütőt tekerd fel 230 fokra, reszeld le a mozzarellát, majd a már kiszárított, kicsavart karfiolt keverd össze egy kis tálban a hozzávalókkal. A sütőpapírt szilikonos ecsettel vékony rétegben kend ki olajjal, majd a masszát korong vagy négyzet alakban lapogasd szét rajta. 20 percig süsd, majd óvatosan fordítsd meg a másik oldalára, és úgy is még pár percig hagyd a sütőben. Ezután már csak ízlés szerint készítsd rá a feltétet, és hagyd, hogy azok is kellemesen ráolvadjanak.

Hamburger

Ki ne szeretné a hamburgert? Már megannyi változatban kapható, akár vegánok számára is fogyasztható beyond meat vagy egyéb növényi alapú pogácsával is elérhető. Húspéppel vagy növényi péppel is hasonlóan finom, de feleannyi szénhidrátot tartalmazó hamburgert varázsolhatsz a tányérra.

Hozzávalók

  • 450 gramm darált marhahús (csicseriborsóból is készülhet) négy részre osztva
  • 8 salátalevél
  • 2 szeletekre vágott paradicsom
  • 4 szeletelt savanyúuborka
  • 2 teáskanál mustár
  • ízlés szerint só és bors

A cikk az ajánló után folytatódik

Elkészítés

A négy részre osztott húspépekbe keverj sót és borsot, formázz belőlük kis korongokat, nagyjából másfél ujjnyi vastagok legyenek. Kend meg a tetejüket mustárral, és kis adag olajon serpenyőben süsd ki őket, oldalanként 6-10 percig kell pirítani. Ne lapogasd közben, mert akkor veszít a szaftosságából. Amikor elkészült, két salátalevél közé ágyazd be őket, és tegyél bele paradicsomot, uborkát is.

Chips

A vásárokon kapható chipseknél sokkal egészségesebb változatokat készíthetsz el otthon. Szinte bármilyen zöldség megfelelő a célra a csicsókától kezdve a répán át egészen a cékláig. A lényege, hogy nagyon vékonyra, nagyjából 2 milliméter vastagságú szeletekre kell vágni őket, majd konyharuhával leitatni róluk a nedvességet. Sütőben sütve még olajat sem kell használni hozzájuk. Melegítsd elő a sütőt 200 fokra, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezd el egymás mellé a szeleteket, és 10-15 percig hagyd őket sülni, közben időnként forgasd meg a zöldségeket. A sütés után pár csipet sóval ízesítheted.

8 szénhidrátszegény, de laktató köret tészta helyett

Vannak olyan szénhidrátszegény köretek, melyekkel könnyedén helyettesíthető a tészta.

8 szénhidrátszegény, de laktató köret tészta helyett: segítik a fogyást

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük