A magnézium a test számos folyamatához nélkülözhetetlen ásványi anyag. Szükséges a biokatalizátoroknak is nevezett enzimek működéséhez, elengedhetetlen az agy és az egész idegrendszer egészségének megőrzéséhez, részt vesz a csontok és a fogak felépítésében.
Az alacsony magnéziumszint többek között a depresszió, a magas vérnyomás és a cukorbetegség kialakulásának valószínűségét növelheti, hiányában változatos tünetek, fejfájás, izomgörcsök, szívritmuszavarok léphetnek fel, továbbá ingerlékenység, gyengeség és a koncentráció zavara jelentkezhet.
Egészséges táplálékok magnéziumpótláshoz
Magnéziumhiányhoz vezethet a nem megfelelő táplálkozás és az alkoholizmus, egyes bélbetegségek gátolják az ásványi anyag felszívódását, a vízhajtók szedése vagy hasmenés miatt jelentős mennyiség távozhat a szervezetből. Bár több dolog is befolyásolhatja, például az életkor és a nem, de a magnézium ajánlott napi bevitele 300-400 milligramm között mozog. Bizonyos állapotok, például a terhesség vagy a szoptatás, az erőteljes fizikai vagy mentális megterhelés növelhetik a szükségletet, erről a kezelőorvossal érdemes egyeztetni. Magnéziumot számos egészséges táplálék tartalmaz, így például a zöldségek és a magvak, ezeket mindenképp ajánlott rendszeresen fogyasztani, nemcsak a magnéziumpótlás miatt, hanem a kiegyensúlyozott, változatos étkezés érdekében is.

A hüvelyesek, így például a bab, a lencse vagy a csicseriborsó tápláló, magas rost- és fehérjetartalmú élelmiszerek. Hozzájárulnak a vércukorszint szabályozásához, a magnéziumpótláshoz és az emésztés egészségének megőrzéséhez is.
Fotó: Getty Images Hungary

A tökmag különösen gazdag magnéziumban, 100 gramm 535 milligrammot
tartalmaz az ásványi anyagból. Magas a rosttartalma, és az omega-3 bevitelében is segíthet. Az erek és a szív védelme miatt a sótlan változatot érdemes választani.
Fotó: fcafotodigital / Getty Images Hungary

Az étcsokoládé a kakaónak köszönhetően jelentős mennyiségű magnéziumot tartalmaz, egy tábla körülbelül 220 milligrammot. A napi szükségletet természetesen nem ajánlott csokival bevinni. Az étcsokinál fontos szempont a minél magasabb kakaótartalmú, legalább 70 százalékos verzió választása.
Fotó: Diana Miller / Getty Images Hungary

A zöld leveles zöldségek, így például a spenót is, a magnézium jó forrásai. Emellett vasat és különböző vitaminokat is tartalmaznak, továbbá olyan növényi vegyületeket, amelyek segítenek a sejtek egészségének megóvásában.
Fotó: Getty Images Hungary

Az olajos magvak közül segíthet a magnéziumpótlásban a mandula és a kesudió is. Mivel kalóriatartalmuk jelentős, mértékkel tanácsos fogyasztani őket. Ideális nassolnivalók uzsonnára, gyümölcs mellé, de jó szolgálatot tehetnek zabkásába szórva is, lassítva a felszívódását.
Fotó: 4kodiak / Getty Images Hungary

A gyümölcsök közül a banán magnéziumtartalma számottevőbb, egy közepes példány körülbelül 30 milligrammot tartalmaz az ásványi anyagból. Ugyanakkor a cukortartalmával sem árt számolni, diabétesszel élők számára nem a legjobb választás.
Fotó: Getty Images Hungary

Sok zöldség és gyümölcs igazi ereje a héjában rejlik, a krumpli esetében is elmondható, hogy a hámozatlan, héjában sült változat több vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, így magnéziumot is. Egy nagyobb méretű héjában sült krumplival körülbelül 80 milligramm magnéziumot juttathatsz be a szervezetedbe.
Fotó: Getty Images Hungary

Az avokádó az egészségesen étkezők, diétázók, növényi étrenden lévők körében az utóbbi évek egyik legnépszerűbb élelmiszere. A vizsgálódások szerint fokozza a jóllakottságérzést, segíthet a koleszterinszint optimalizálásában, és mérsékelheti a gyulladást a szervezetben. Egy közepes avokádó körülbelül 60 milligramm magnéziumot tartalmaz.
Fotó: Getty Images Hungary
(Képek forrása: Getty Images Hungary.)