5 betegség, amit a kezek zsibbadása jelezhet: cukorbetegség és pajzsmirigyzavar is okozhatja

A kezek és az ujjak zsibbadása több kórkép fontos tünete lehet.

GettyImages-1222612067

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A kezek és az ujjak zsibbadásával sokan találkoznak. Az érzés, ami olyan, mintha sok kis apró tűvel szurkálnák a bőrt, sokszor nem okoz különösebb kellemetlenségeket, hirtelen jelentkezik, majd el is múlik.

Bár az esetek döntő többségében nem igényel gyors beavatkozást, ha egy ideje már fennáll, nem pedig csak jön-megy, ajánlott a kezelőorvos felkeresése, mivel különböző, az idegek irritációját, nyomását vagy rongálódását okozó betegségek állhatnak a háttérben. 

Többféle eltérés állhat a zsibbadás hátterében

A tartósan meglévő, krónikussá váló zsibbadást sokféle eltérés okozhatja, anyagcserezavarok, hormonális betegségek, gyulladásos kórképek, de egyszerű vitaminhiány is. Az érzészavar helye és időtartama árulkodó lehet, az orvosok következtethetnek belőle például az érintett idegre.

Ásványianyag- és vitaminhiány

A B12-vitamin kulcsfontosságú a vérképzéshez és az idegrendszer megfelelő működéséhez. Főleg állati eredetű táplálékokban, húsokban és tejtermékekben található meg. Idősebb korban jellemző a csökkent szintje, de azoknál is előfordulhat, akik cukorbetegség, inzulinrezisztencia miatt tartósan metformint szednek, továbbá felszívódási zavar és gyulladásos betegségek is állhatnak a háttérben.

GettyImages-1209823183
Fotó: tatyana_tomsickova / Getty Images Hungary

A B12- vitamin-, valamint a magnézium- és a káliumhiány következtében a kezek, illetve a lábak zsibbadása jelentkezhet, amit fáradtság, gyengeség kísérhet. 

Nyaki gerincproblémák

A nyaki gerinc a legmozgékonyabb gerincszakasz, amit a napjainkra jellemző mozgásszegény, ülő életmód jócskán veszélyeztet. A túlzott mobiltelefon- és számítógép-használat miatt a fejtartás gyakran előrehelyezetté válik, ami egy sor panaszhoz vezethet. A csigolyákat elválasztó porckorongok kiboltosulhatnak, sérülhetnek, illetve magukon a csigolyákon is kialakulhatnak csontos felrakódások. 

GettyImages-501884823
Fotó: Chad Springer / Getty Images Hungary

Amennyiben az eltérések a gerincvelőből kilépő idegeket nyomják, kisugárzó fájdalom, bizsergés, zsibbadás és izomgyengeség jelentkezhet. A zsibbadás helye diagnosztikus jelentőségű lehet, elárulhatja, hogy melyik porckorong magasságában keresendő a probléma.

Kéztőalagút-szindróma

A perifériás idegek különböző anatómiai képletek, izmok, inak, erek, csontok között futnak, amelyek helyenként valóságos alagutat képezhetnek. Ezeken a részeken könnyebben kerülhetnek nyomás alá az idegek, ilyenkor az első és leggyengébb tünet a zsibbadás, amit később érzéskiesés, fájdalom és izomgyengeség kísérhet. A csuklónál lévő járatban haladó középideg (nervus medianus) az ujjhajlító inak gyulladása miatt gyakran nyomódik, például a számítógépen dolgozók körében.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

 Az így kialakuló kéztőalagút-szindróma gyulladáscsökkentéssel, pihentetéssel orvosolható, bizonyos esetekben viszont műtétre is szükség lehet. Könyöktájékon is előfordulhat hasonló jelenség, ez a cubitalis alagút szindróma, amikor az ulnaris ideg (nervus ulnaris) érintett. 

Cukorbetegség

Cukorbetegség esetében a tartósan magas vércukorszint az idegek károsodásához vezethet. Ilyenkor leggyakrabban a végtagokon tapasztal zsibbadást, zokni- vagy kesztyűszerű érzést a beteg. A kellemetlenség fokozatosan, lassan alakul ki, és idővel romlik, az érintettek éjszakai pihenését is megzavarhatja. A vércukorszint beállítása a legfontosabb teendő a további komplikációk, súlyos esetben amputáció elkerülése érdekében. 

Pajzsmirigybetegség

A pajzsmirigybetegségeknek számos tünete ismert, fogyás vagy épp hízás, fáradékonyság, hajhullás kísérhetik, de horkolás és különböző bőrtünetek is. Amikor a szerv alulműködik (hypothyreosis), akkor bizonyos hormonokból (T3 és T4) nem termel eleget.

GettyImages-123725720
Fotó: AlexRaths / Getty Images Hungary

A betegek fáradtságot, súlygyarapodást, bőrszárazságot, székrekedést tapasztalhatnak, de a szimptómák nagyon vegyesek. Sokan a kezek zsibbadásáról számolnak be, különösen igaz ez már régóta meglévő, kezeletlen pajzsmirigy-alulműködés esetén, ami a perifériás idegek sérülését idézheti elő.

Orvosi diagnózis szükséges

A kéz és az ujjak zsibbadását további kórképek is okozhatják, például teniszkönyök, alkoholos idegbántalom, sőt akár szklerózis multiplex is. Fontos tehát, hogy az ártalmatlannak tűnő probléma nem intézhető el egy vállvonással, a pontos diagnózis és a megfelelő kezelés miatt mindenképpen szakember felkeresése javasolt. A korán beazonosított eltérésekkel a további szövődmények, komplikációk is megelőzhetők.

Fontos az idegrendszernek és a beleknek is: miben van elég B12-vitamin?

A vitaminhiány elkerülése érdekében fokozottan ügyelni kell a megfelelő mennyiségű bevitelre, vegetáriánus vagy vegán életmódot folytatóknak pedig különösen, mivel a vitamint főként állati eredetű ételek tartalmazzák. Adott esetben szükség lehet extra B12-pótlásra étrend-kiegészítő formájában is, de erről mindenekelőtt célszerű orvossal konzultálni. 

Fontos az idegrendszernek és a beleknek is: miben van elég B12-vitamin?

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük