7 laborérték, ami pajzsmirigyzavart jelezhet: jól kezelhető betegség is állhat a háttérben
A pajzsmirigy zavarait több laboreredmény jelzi, nem elég a TSH-t megnézetni.

pajzsmirigy-nyak-no-vizsgal
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A pajzsmirigy rendellenes hormontermelése, így alul- és túlműködése is számos kellemetlen tünettel jelentkezik, betegség gyanúja esetén a szakorvos kivizsgálás elmaradhatatlan.

A szervet érintő betegségek többségében gyógyszerrel és életmódváltással jól kezelhetők, amellyel elkerülhetők a szövődmények, és hosszú távon javítható az életminőség. A pajzsmirigybetegség gyanúját megerősítheti a laborvizsgálat, amelyet követően az endokrinológus szakorvos ultrahangos vizsgálatot is javasolhat. 

TSH

A laborvizsgálatok során első körben szinte mindig a thyreoidea- azaz pajzsmirigy-stimuláló hormon szintjét vizsgálják meg. A hormon az agyalapi mirigyben termelődik, ám a pajzsmirigy működését serkenti, továbbá fokozza a jódfelszívódást. 

A TSH normálértéke 0,300-4,200 mU/L. Amennyiben a szerv hormontermelése lecsökken, az ellensúlyozáshoz több TSH-t kezd termelni a szervezet, és fordítva: ha a pajzsmirigy több hormont termel, a TSH szintje csökken le. Ám ez az érték önmagában nem elegendő a diagnózis felállításához. 

T3, T4 hormonok

A TSH-szinthez kapcsolódóan változik tehát a pajzsmirigy hormontermelése: a szervben termelődő T3, azaz trijódtironin és T4, azaz tetrajódtironin. A T3 és a T4 hormonok részt vesznek az anyagcsere szabályozásában, a fehérjeszintézisben, de az idegrendszer működésére is hatnak, ezért kellemetlen, esetenként súlyos tünetekkel jár a rendellenes termelődésük.

A cikk az ajánló után folytatódik

10 perc alatt eredmény

A pajzsmirigy alulműködés gyorsteszt teszt előnye az egyszerű használat: kényelmesen, otthon bárki el tudja végezni, csupán egyetlen vércseppre van szükség hozzá.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

A három érték együttesen már átfogóbb képet adhat a pajzsmirigy működéséről. A T3 normálértéke 2,4-6,3 pmol/L, míg a T4 normálértéke 12-22 pmol/L, szükség esetén pótlásuk gyógyszeres úton megoldható.

ReverzT3

A fenti három érték a legtöbbet vizsgált hormon, ám a probléma felderítése érdekében a pajzsmirigypanel keretében sor kerülhet a reverzT3-szint ellenőrzésére is. Rendes esetben ugyanis a T4 hormonból aktív T3 keletkezik, ám előfordul, hogy hibás, inaktív formában termelődik, és reverz T3, azaz rT3 lesz belőle.

A reverz T3 az aktív T3 hormon sejtekbe épülését akadályozza meg olyan módon, hogy gyakorlatilag a helyükre lép, azonban ez nem képes beépülni. Amennyiben a T3 hormonnál több keletkezik belőle, a pajzsmirigy-alulműködés tünetei lépnek fel.

Anti-TPO

A pajzsmirigypanelen belül az anti-TPO, azaz tireo-peroxidáz elleni antitest szintjének vizsgálatára is sor kerülhet. A TPO enzim antitestei a hormonok szintézisét akadályozzák, így a szervezetben ugyancsak kevesebb pajzsmirigyhormon lesz jelen, és az alulműködés tünetei jelennek meg.

TRAK

A tágabb pajzsmirigypanel mutatja meg a TRAK, azaz a TSH-receptor elleni autoantitestek szintjét is, amely autoimmun eredetű pajzsmirigybetegség, például Graves-szindróma esetén okoz elsősorban eltérést. Ezek az antitestek a TSH-hoz hasonlóan stimulálják a pajzsmirigyet, ám a hormonrendszer megfelelő szabályozásának hiánya miatt túlműködés alakul ki a szervezetben.

Anti-TG

Ugyancsak ritkán vizsgált érték, de alaposabb képet ad a hormonháztartásról az anti-TG autoantitest, vagyis a tireoglobulin-ellenes antitest szintje, amely a T3 és a T4 hormonok szintéziséhez szükséges hormon működését akadályozza. Autoimmun eredetű betegségek, így Graves-szindróma és a Hashimoto-betegség esetén nő meg a szintje.

A pajzsmirigy-rendellenesség első jelei

Sokszor az arc is megmutatja, hogy probléma van a pajzsmirigy működésével.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük