Az egészséges, kiegyensúlyozott étrend lényege, hogy mindenben mértékletességet kell tartani, ami még az egészséges ételekre is vonatkozik. Ha túl sokat fogyasztasz belőlük, károsan is hathatnak a szervezetre - azonban a jól összeállított napi menü még rákellenes hatású is lehet, erről bővebben itt olvashatsz.
Egészséges ételek káros hatásai
Noha sokaknak - főleg akik egyoldalúan táplálkoznak - előnyös lehet a vitaminokban, ásványi anyagokban, esszenciális zsírokban és rostokban dúskáló élelmiszerek bevitelének növelése, de túlzásba is lehet vinni, ha a hét legtöbb napján újra és újra ugyanazokat az ételeket fogyasztja az ember nagy mennyiségben - a monodiéta árnyoldalairól már korábban írtunk. Íme nyolc közülük, amit nem szabad túlfogyasztani – az is kiderül, hogy miért.

Mértékkel fogyasztandóak a magas keményítőtartalmú zöldségek, mint a burgonya, a borsó és a kukorica, mivel ezek megemelhetik a vércukorszintet, és magas szénhidráttartalmuk miatt túlfogyasztásuk súlygyarapodást okozhat. Napi egy közepes méretű burgonya elfogyasztása része lehet az egészséges táplálkozásnak, ez nem növeli a cukorbetegség, a szívbetegség esélyét mindaddig, amíg a krumplit párolják vagy sütik, és túl sok olaj vagy só sok hozzáadása nélkül készül el.

Az olajos halak magas omega-3 zsírsavtartalmuk miatt nagyon egészségesek, mégsem szabad sokat enni belőlük, főleg bizonyos fajtákból, amiknek magas lehet a higanytartalmuk. Ide tartozik a nagyszemű (Thunnus obesus) tonhal, melyet legtöbbször "ahi" tonhalként hívnak, és gyorsfagyasztott változata érhető el a boltokban, illetve sushikészítő helyeken. Naponta maximum 140 grammot fogyassz belőlük.
Fotó: Akira Sakamoto/Aflo / Getty Images Hungary

A
béta-karotin biztonságos A-vitamin forrás, ám túl sok belőle veszélyes lehet a dohányzók számára.
Kutatások szerint ha túl sok béta-karotint szedtek, megnőtt a tüdőrák kockázata náluk. A sárgarépa túlzott fogyasztása ezenkívül karotinémiának nevezett állapotot okozhat. Ez a bőr sárgás elszíneződését jelenti, ami a sárgarépában található béta-karotin lerakódása miatt következik be. Általános irányelvként azonban elmondható, hogy napi 1-2 közepes méretű sárgarépa fogyasztása egészséges kiegészítője lehet az étrendnek.

Az olyan magas olajtartalmú étlek, mint az avokádó, olívabogyó vagy az olajos magvak ugyan javíthatják koleszterinszintet, és csökkenthetik a szívbetegségek kockázatát, de csak mérsékelten fogyasztandóak, hiszen tele vannak kalóriákkal. Egy avokádó körülbelül 322 kalóriát, 140 gramm mandula pedig 828 kalóriát tartalmaz. Az avokádóból az ajánlott mennyiség 1-1,5 darab.
Fotó: Westend61 / Getty Images Hungary

A keresztesvirágú zöldségek nagyon egészségesek, de a magas oldhatórost-tartalmuk hozzájárul a túlzott gáztermeléshez. Ezeknek a zöldségeknek a túlzó fogyasztása, amelyhez a szervezet nem szokott hozzá, gyomor-bélrendszeri kellemetlenségeket okozhat. 300-400 gramm az ideális mennyiség belőlük.
Fotó: AlexPro9500 / Getty Images Hungary

A rostok támogatják az emésztést, ám túlzó bevitelük már felszívódási zavarokhoz vezethet, ami miatt értékes tápanyagokhoz nem jut a szervezet, és hiánybetegségek alakulhatnak ki. A
Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége szerint 50 grammnál több rost már káros hatású. Kifejezetten magas rosttartalmú ételek közé tartozik a lencse, a bab, a körte, illetve a chiamag és a lenmag, ez utóbbikból naponta csak 2-3 teáskanálnyit szabad maximum fogyasztani.
Fotó: kajakiki / Getty Images Hungary

A zsírmentes vagy alacsony zsírtartalmú élelmiszerek mennyiségére is oda kell figyelni, ezt a jelzőt legtöbbször a tejtermékeken látni. Érdemes megnézni az összetevőiket, mert magas cukor- és kalóriatartalmúak lehetnek. A nemzetközi ajánlások szerint a joghurtokból naponta 150 gramm az ajánlott mennyiség.

Az étcsokoládé ugyan antioxidánsban bővelkedik, de nem teljesen ártalmatlan finomság, veszélye magas kalóriatartalmában rejlik. Egy átlagos, 90 grammos, 70-85 százalék kakaót tartalmazó étcsokoládé körülbelül 30 grammja, vagyis 2-3 kocka belőle már 170 kalóriát tartalmaz. A legtöbb dietetikus szerint egy kockányit érdemes enni csak belőle, különösen akkor, ha valaki fogyni szeretne, vagy a súly megtartása a cél.
Olvass tovább: ételek, amiket gyakran kéne fogyasztani 50 felett
Ezek az ételek tartalmaznak minden olyan fontos tápanyagot, amikre az idősödő szervezetnek szüksége van.
Ételek, amiket gyakran kéne fogyasztani 50 felett: tele vannak omega-3-mal és vitaminokkal
Ezek az ételek tartalmaznak minden olyan fontos tápanyagot, amikre az idősödő szervezetnek szüksége van.
Elolvasom
(Képek forrása: Getty Images Hungary.)