8 egészséges étel, ami nagy bajt is okozhat: nem mindegy, mennyit fogyasztasz belőlük

Bizonyos ételek hiába egészségesek, csak mértékkel fogyasztandóak, mert magas bevitelük már károsan hathat a szervezetre.

Egészséges ételek káros hatásai
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az egészséges, kiegyensúlyozott étrend lényege, hogy mindenben mértékletességet kell tartani, ami még az egészséges ételekre is vonatkozik. Ha túl sokat fogyasztasz belőlük, károsan is hathatnak a szervezetre - azonban a jól összeállított napi menü még rákellenes hatású is lehet, erről bővebben itt olvashatsz.

Egészséges ételek káros hatásai

Noha sokaknak - főleg akik egyoldalúan táplálkoznak - előnyös lehet a vitaminokban, ásványi anyagokban, esszenciális zsírokban és rostokban dúskáló élelmiszerek bevitelének növelése, de túlzásba is lehet vinni, ha a hét legtöbb napján újra és újra ugyanazokat az ételeket fogyasztja az ember nagy mennyiségben - a monodiéta árnyoldalairól már korábban írtunk. Íme nyolc közülük, amit nem szabad túlfogyasztani – az is kiderül, hogy miért. 

Mértékkel fogyasztandóak a magas keményítőtartalmú zöldségek, mint a burgonya, a borsó és a kukorica, mivel ezek megemelhetik a vércukorszintet, és magas szénhidráttartalmuk miatt túlfogyasztásuk súlygyarapodást okozhat. Napi egy közepes méretű burgonya elfogyasztása része lehet az egészséges táplálkozásnak, ez nem növeli a cukorbetegség, a szívbetegség esélyét mindaddig, amíg a krumplit párolják vagy sütik, és túl sok olaj vagy só sok hozzáadása nélkül készül el.
Az olajos halak magas omega-3 zsírsavtartalmuk miatt nagyon egészségesek, mégsem szabad sokat enni belőlük, főleg bizonyos fajtákból, amiknek magas lehet a higanytartalmuk. Ide tartozik a nagyszemű (Thunnus obesus) tonhal, melyet legtöbbször "ahi" tonhalként hívnak, és gyorsfagyasztott változata érhető el a boltokban, illetve sushikészítő helyeken. Naponta maximum 140 grammot fogyassz belőlük.
Fotó: Akira Sakamoto/Aflo / Getty Images Hungary
A béta-karotin biztonságos A-vitamin forrás, ám túl sok belőle veszélyes lehet a dohányzók számára. Kutatások szerint ha túl sok béta-karotint szedtek, megnőtt a tüdőrák kockázata náluk. A sárgarépa túlzott fogyasztása ezenkívül karotinémiának nevezett állapotot okozhat. Ez a bőr sárgás elszíneződését jelenti, ami a sárgarépában található béta-karotin lerakódása miatt következik be. Általános irányelvként azonban elmondható, hogy napi 1-2 közepes méretű sárgarépa fogyasztása egészséges kiegészítője lehet az étrendnek.
Az olyan magas olajtartalmú étlek, mint az avokádó, olívabogyó vagy az olajos magvak ugyan javíthatják koleszterinszintet, és csökkenthetik a szívbetegségek kockázatát, de csak mérsékelten fogyasztandóak, hiszen tele vannak kalóriákkal. Egy avokádó körülbelül 322 kalóriát, 140 gramm mandula pedig 828 kalóriát tartalmaz. Az avokádóból az ajánlott mennyiség 1-1,5 darab.
Fotó: Westend61 / Getty Images Hungary
A keresztesvirágú zöldségek nagyon egészségesek, de a magas oldhatórost-tartalmuk hozzájárul a túlzott gáztermeléshez. Ezeknek a zöldségeknek a túlzó fogyasztása, amelyhez a szervezet nem szokott hozzá, gyomor-bélrendszeri kellemetlenségeket okozhat. 300-400 gramm az ideális mennyiség belőlük.
Fotó: AlexPro9500 / Getty Images Hungary
A rostok támogatják az emésztést, ám túlzó bevitelük már felszívódási zavarokhoz vezethet, ami miatt értékes tápanyagokhoz nem jut a szervezet, és hiánybetegségek alakulhatnak ki. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége szerint 50 grammnál több rost már káros hatású. Kifejezetten magas rosttartalmú ételek közé tartozik a lencse, a bab, a körte, illetve a chiamag és a lenmag, ez utóbbikból naponta csak 2-3 teáskanálnyit szabad maximum fogyasztani.
Fotó: kajakiki / Getty Images Hungary
A zsírmentes vagy alacsony zsírtartalmú élelmiszerek mennyiségére is oda kell figyelni, ezt a jelzőt legtöbbször a tejtermékeken látni. Érdemes megnézni az összetevőiket, mert magas cukor- és kalóriatartalmúak lehetnek. A nemzetközi ajánlások szerint a joghurtokból naponta 150 gramm az ajánlott mennyiség.
Az étcsokoládé ugyan antioxidánsban bővelkedik, de nem teljesen ártalmatlan finomság, veszélye magas kalóriatartalmában rejlik. Egy átlagos, 90 grammos, 70-85 százalék kakaót tartalmazó étcsokoládé körülbelül 30 grammja, vagyis 2-3 kocka belőle már 170 kalóriát tartalmaz. A legtöbb dietetikus szerint egy kockányit érdemes enni csak belőle, különösen akkor, ha valaki fogyni szeretne, vagy a súly megtartása a cél.

Olvass tovább: ételek, amiket gyakran kéne fogyasztani 50 felett

Ezek az ételek tartalmaznak minden olyan fontos tápanyagot, amikre az idősödő szervezetnek szüksége van.

Ételek, amiket gyakran kéne fogyasztani 50 felett: tele vannak omega-3-mal és vitaminokkal

Ezek az ételek tartalmaznak minden olyan fontos tápanyagot, amikre az idősödő szervezetnek szüksége van.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük