Rákmegelőző és emésztésserkentő hatással bírnak: a dió és a mák kiemelkedő rostforrás
Az élelmi rostok a szervezet egészséges működésének nélkülözhetetlen tápanyagai, és a dió és a mák is bővelkedik bennük.
Az élelmi rostokról máig sem tudunk mindent, pedig azok kedvező élettani hatása szinte felmérhetetlenül összetett - állítja Soltész Erzsébet dietetikus, aki egy hazai független laboratóriummal együtt ismeretterjesztő sorozatot indított. Első alkalommal a mák és a dió élelmirost-tartalmát vizsgálták meg a WESSLING Tudásközpontban.
Fogyókúrában hasznosak, segítik az emésztést, megelőzhetik a daganatokat - hangzik legtöbbször a válasz az élelmi rostokkal kapcsolatban. Hogy emellett még mérsékelhetik az étkezés utáni vércukorszint-emelkedést, szabályozhatják a koleszterinszintet, hozzájárulnak a gyulladásos folyamatok megelőzéséhez, támogatják a bélflóra egészséges összetételét - ezeket az előnyöket már kevesebben tudják.
Mik azok az élelmi rostok?
Nos, a kérdés nem is olyan egyszerű, még az elmúlt években is változott, hogy mi tartozik pontosan a rostok közé. Kezdjük rögtön egy igazán fontos vizsgálati eredménnyel. Egy adag tisztított dióbél- és egy másik adag étkezésimák-minta élelmirost-tartalmát kiemelkedően magasnak találták.
- Tisztított dióbél: 9,9 g / 100 g (≈10%),
- Étkezési mák: 17,5 g / 100 g (17%)
Összehasonlításként íme a mértékadó szakirodalmi forrásból származó adatok az étkezési mákra és a tisztított dióbélre vonatkozóan.
- Tisztított dióbél: 9,63 g /100 g
- Étkezési mák: 10,79 g /100 g
Miért nem egyeznek az értékek?
A két forrásból származó értékeket összehasonlítva látható, hogy a tisztított dióbél élelmirost-tartalma mintegy 10%, azonban a mák hasonló jellemzőjét a WESSLING Tudásközpont laboratóriuma számottevően nagyobbnak mérte a tápanyagtáblázatban találhatónál. A különbség a mák esetében az évjáratból, a termőhelyi sajátosságokból és természetesen a mák fajtakülönbségeiből is adódhat, de az élelmirost-tartalom meghatározásának mérési bizonytalanságából is eredhet. Ezenkívül egyes szakirodalmi források azonos élelmiszercsoportokra nézve gyakran számottevően eltérő élelmirost-tartalmat adnak meg.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Egyvalami azonban biztos: egészség megőrzését támogatjuk a rosttudatos, változatos és mértékletes táplálkozással, rostban gazdag alapanyagok használatával. Ahogy az étkezési mák és a tisztított dióbél esetében láttuk, a karácsonyi csemegékhez használt ínycsiklandozó töltelékanyagok szerencsénkre pont ilyen élelmiszer-összetevők.
A tejnél 10-szer több kalciumot tartalmaz: 10 étel a csonterősítő hatású mákból
Miközben egy deciliter tehéntej 100-120 milligrammot tartalmaz, a mák 100 grammonként 1400 milligrammot, ami laktóz- és tejfehérje-érzékenyeknek is fontos adat.
A tejnél 10-szer több kalciumot tartalmaz: 10 étel a csonterősítő hatású mákból
Nézegess képeket!
Elolvasom(Képek forrása: Getty Images Hungary)