Akadályozza a zsírsejtek növekedését, ha így szeded a D-vitamint: a testsúlytól is függ a hatása
A D-vitamin csökkenti a zsírsejtképződést.
Ahogy közeleg a nyár, úgy tölt az ember egyre több időt a napon, ami többek közt azt is eredményezi, hogy több D-vitaminhoz is jut a szervezete. A D-vitamin ugyanis egy olyan zsírban oldódó vitamin, amit a napfény segítségével szintetizál a test, és rengeteg pozitív hatása mellett a karcsúságban is szerepet játszik.
Persze, senki nem lesz nádszálvékony attól, hogy D-vitamint szed, hiszen a fogyáshoz a szervezetnek elsősorban kalóriadeficitre van szüksége, csak ilyenkor nyúl a zsírtartalékokhoz, ugyanakkor az előírt mennyiségű D-vitamin fogyasztása támogathatja a fogyást.
Hogy működik a D-vitamin?
A D-vitamin akadályozza a zsírsejtek képződését és növekedését, ezért jótékonyan hathat a szervezetre a fogyókúra során is. Ezenkívül növeli a szerotinin, az úgynevezett örömhormon szintjét, ez pedig elősegíti a jóllakottságérzetet és az étvágy szabályozását, így kevesebb energiát visz be az ember a szervezetébe.
A túlsúlyos emberek szervezetében gyakran kevés a D-vitamin, ezért nekik az átlagos, felnőtteknek ajánlott 1500-2000 NE helyett a dietetikusok 3000-4000 NE mennyiséget írnak elő ebből a vitaminból. Ennek oka a hipotalamuszban keresendő, ugyanis az agyalapi mirigy a D-vitamin-hiányt érzékelve megnöveli a testsúlyt, és erre az új testsúlyra rendezkedik be, ez alapján vezényli az éhség- és a teltségérzethormonok előállítását.
Számtalan kísérlet bizonyítja, hogy a D-vitamin fogyasztása fogyókúra mellett segíthet növelni a leadott súly és az elégetett zsír mennyiségét. Egy 2014-es, a The American Journal of Clinical Nutrition folyóiratban megjelent tanulmány például arról számol be, hogy 4 kilóval nagyobb fogyást értek el azok a diétázók, akik a kalóriacsökkentett étrendjük mellé D-vitaminos étrend-kiegészítőt is szedtek.
A D-vitamin leggazdagabb természetes forrásai az olajos halak, mint amilyen a lazac vagy a makréla, ezért ezeket érdemes beiktatnia az embernek az étrendjébe, főleg akkor, amikor kevés napfény éri. Kisebb mennyiségben található még D-vitamin a gombákban, sajtokban, a tojásban és a növényi olajokban. Étrend-kiegészítőként is be lehet szerezni a drogériákban tabletta formájában.
A gomba ellenes plusz
A Micovag Plus hüvelykúp természetes eredetű összetevőkkel, tejsavval és kamillakivonattal egészíti ki a hüvelygomba kezelését. A tejsav visszaállítja a normál hüvelyi pH-t, így képes gátolni a gombák szaporodását, a kamillakivonat pedig enyhíti az égő érzést és csillapítja a kellemetlen viszketést. A Micovag Plus hüvelykúp a tünetek enyhítésével teszi teljessé a célzott gombaellenes terápiát. A gyógyszertárakban vény nélkül kapható gyógyászati segédeszköz.
A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!
Promóció
Azonban vigyázni kell, hogy az ember ne szedjen többet belőle az ajánlott mennyiségnél, mert könnyű túladagolni. Bármilyen étrend-kiegészítő szedésének elkezdése előtt érdemes kikérni orvos véleményét, hogy valóban szükséged van-e az adott tápanyagra.
Vitaminok a feszes testhez
A különböző mikrotápanyagok, vagyis a vitaminok és ásványi anyagok a test összes sejtszintű folyamatában szerepet játszanak, ezért a feszes izmok eléréséhez is elengedhetetlenek. Összegyűjtöttük a legfontosabbakat, melyeket mindenképpen be kell építened az étrendedbe, ha edzésre adod a fejedet.
Előhozzák az izmokat a zsírpárnák alól: 7 tápanyag, amely elengedhetetlen a feszes testhez
Nézegess képeket!
ElolvasomA képek forrása: Getty Images.