Jó hír a cukorbetegeknek: mégsem nehezíti a fogyást a diabétesz - Átfogó kutatást tettek közzé

Egy pár évvel ezelőtti kutatásból kiderült, hogy a kettes típusú cukorbetegségben szenvedő embereknek nem nehezebb fogyni, mint az egészségeseknek.

GettyImages-1363588189
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Köztudottan megelőzhető a kettes típusú cukorbetegség fogyással, és a már kialakult anyagcserezavar tünetei enyhíthetőek alacsony kalóriatartalmú étrend követésével és rendszeres mozgással.

Régóta vizsgálják a súlycsökkenés és a diabétesz kapcsolatát, kutatások szerint már 2 kiló fogyással jelentősen megnő az esély a megelőzésre. Sokan azt hiszik azonban, hogy ha kialakult, akkor nehezebb megszabadulni a pluszkilóktól, de ez nem így van.

Fogyás cukorbetegség esetén

Senki nem állítja, hogy könnyű lefogyni, erős elhatározást, kitartást és odafigyelést igényel, de elterjedt az a tévhit, hogy kettes típusú cukorbetegség esetén még nehezebb ez a folyamat. A gyógyszerekkel kordában tartható állapot súlyos szövődményeket okoz, növeli a szívinfarktus esélyét, látásproblémákat okozhat, és a vesék működését is károsíthatja. Az életmód megváltoztatása és az előírt diéta követése elengedhetetlen ahhoz, hogy javulást lehessen elérni az anyagcserezavarral járó betegség leküzdésében.

GettyImages-1206448685

Cukorbetegség esetén a mitokondriális zsírégetés lassulása következik be, és mivel inzulinrezisztencia jellemzi a cukorbetegséget, tehát meghibásodnak az inzulinreceptorok, a vércukor, azaz glükóz felhalmozódik, és a felesleg a zsírsejtekbe szívódik fel, ahol zsírrá alakul át. Ennek következményeként hasi elhízással járó metabolikus szindróma ütheti fel a fejét. 

Azonban egy átfogó kutatásban öt tanulmány adatait vizsgálták meg, melyben mind cukorbeteg, mind pedig nem cukorbeteg résztvevők eredményeit górcső alá vették. Mindkét csoport alacsony kalóriatartalmú étrendet követett, és azt vették észre a kutatók, hogy a fogyás üteme azonos volt, nagyjából heti fél kiló.

Egy másik, 2018-as tanulmányban szintén hasonló eredményre jutottak, amikor 339 cukorbeteg, 1669 nem cukorbeteg és 225 prediabéteszes ember adatait vizsgálták. A hat hónapon át tartó kísérlet során a három csoport hasonló mértékű fogyási rátát produkált, 0,9 kilót hetente, a testsúly legnagyobb része az első hat hétben csökkent.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist, médiaszemélyiség lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal? Hogyan lehet feldolgozni az életünkben felmerülő elakadásokat? Miért káros, ha mindig arra fókuszálunk, hogy mindenki szeressen bennünket? Hogyan békéljünk meg saját tökéletlenségünkkel? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Annak ellenére, hogy az inzulinrezisztenciát, ami prediabéteszes állapot, gyakran okolják a súlygyarapodásért, a kísérletben ők is a többiekhez hasonlóan jelentős súlycsökkenést értek el.

A sikeres fogyás titka

Jó hír, hogy diéták alkalmazásával és betartásával a cukorbetegek is éppúgy le tudnak fogyni, mint az egészséges emberek. Természetesen a legideálisabb megelőzni a kialakulását, ami a testtömeg 7%-os csökkenésével, kiegyensúlyozott étrenddel és legalább heti 2,5 óra fizikai aktivitással érhető el.

A sikeres fogyás titka, hogy kevesebb kalóriát kell bevinni, mint korábban, és több zöldséget, élelmi rostban gazdag élelmiszert fogyasztani. A telített zsírokat le kell cserélni telítetlen fajtákra, kerülni a hozzáadott cukrot az élelmiszerekben és az alkoholt. 

GettyImages-957365652

Edzés tekintetében pedig érdemes a kardio- és az erősítő gyakorlatokat kombinálni egymással, hogy beinduljon a zsírégetés. Annak tudatában pedig, hogy valójában nem nehezíti a cukorbetegség a fogyást, még mentálisan is könnyebb felkészülni, és elindulni a fogyás útján.

9 étel és ital, ami károsítja a hasnyálmirigyet, mégis sokan fogyasztják

A hasnyálmirigyet is leterhelhetik bizonyos élelmiszerek, amiknek a fogyasztását érdemes kerülni, de legalábbis a minimálisra csökkenteni.

9 étel és ital, ami károsítja a hasnyálmirigyet, mégis sokan fogyasztják: elhízást és cukorbetegséget okozhatnak

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük