Hány kilót kell fogyni, hogy csökkenjen a daganatok kockázata? 4 betegség, amit az elhízás is okozhat

Az elhízás jelentősen megnöveli több súlyos betegség, köztük a daganatok kockázatát is, néhány kiló fogyással már csökkenthető a rizikó.

GettyImages-466583636
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Köztudott, hogy a súlygyarapodás nagyon komoly betegségek kockázatát növeli, olyanokét, amiknek kialakulása az egészséges életmóddal megelőzhető, de legalábbis rizikójuk jelentősen csökkenthető lehetne.

A genetikai háttér, a hormonháztartás, a bélflóra összetétele és az egyén anyagcseréje szintén erős befolyással bírnak a hízékonyságra és a betegségek kialakulására. Az alábbiakban olyan fajták kerülnek részletezésre, amiknél a fogyás jelentősen csökkentheti a rizikófaktort. 

Betegségek megelőzése fogyással

Daganatok

A túlsúly megemeli a daganatos megbetegedések kockázatát, ám az elhízás és a rák közötti kapcsolat még nem teljesen tisztázott. Egyes tanulmányok szerint a menopauzán átesett nőknél a túlsúly miatt megnő a mellrák kockázata. De olyan összefüggést is találtak, hogy a gyermekkori és a fiatal felnőttkori többletsúly nagyobb kockázati tényezőt jelent, mintha idősebb korban történik súlygyarapodás.

GettyImages-520841795

A listában szereplő rákfajtáknál találtak kapcsolatot az elhízással:

 • Nyelőcsőrák.
 • Mellrák.
 • Vastag- és végbélrák.
 • Méhnyakrák.
 • Epehólyagrák.
 • Gyomorrák.
 • Veserák.
 • Májrák.
 • Petefészekrák.
 • Hasnyálmirigyrák.
 • Pajzsmirigyrák.
 • Meningioma, ami az agyrák egy fajtája.
 • A plazmasejtek daganatos megbetegedése.

Az elhízás gyulladásokat okoz a szervezetben, megváltoztatja a hormonok szintjét, emiatt növelheti akár a rákos megbetegedések kialakulását is. Szakértők szerint már a testtömeg 5-10%-os redukálása is csökkenti a rák kialakulásának az esélyét, ami egy 80 kilós nő esetében 4-8 kilót jelent. A kiegyensúlyozott, rostokban gazdag étrend és a rendszeres mozgás nemcsak az alakot formálja, hanem véd a betegségek ellen is.  

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist, médiaszemélyiség lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal? Hogyan lehet feldolgozni az életünkben felmerülő elakadásokat? Miért káros, ha mindig arra fókuszálunk, hogy mindenki szeressen bennünket? Hogyan békéljünk meg saját tökéletlenségünkkel? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Cukorbetegség

A kettes típusú cukorbetegség kialakulásában meghatározó szerepet játszik az életmód, hiszen ahogy az elhízás felborítja a hormonháztartást, úgy az inzulin termelődése is megváltozik, ami gátolja a vércukrot abban, hogy a sejtekben energiává alakuljon át. Szakértők szerint megelőzésében sokat segíthet, ha sikerül a testtömeg 7-10%-át lefogyni, ami 90 kiló esetén 6-9 kilót jelent, ez a kialakulását 60%-kal csökkenheti. 

Szívbetegség

A kutatók szerint a szívbetegség rizikója csökken, ha sikerült lefogyni a testtömeg 10%-át, ami egyeseknél akár 8-9 kilót is jelenthet, de már a mérsékelt fogyás és a szívbarát edzés is sokat számít a megelőzésében. 

GettyImages-71417933

Epekövesség

Az epekövesség kockázata is a minimálisra csökkenthető, hogyha a túlsúllyal küzdő emberek a testtömegük 5-10 százalékát, azaz például 80 kiló esetében 4-8 kilót leadnak fél év alatt. Az elhízás során megnő a szervezet koleszterinszintje is, ami az epekövesség kialakulását indukálja, a szakértők szerint ezt hatékonyan stabilizálhatja egy viszonylag gyors ütemben lezajló fogyás.

Betegségek fennállása vagy gyanúja esetén mindig kérdezd ki a kezelőorvos vagy gyógyszerész véleményét, és kövesd az előírt étrendet.

Megállt a fogyás, pedig mindent betartasz? Így jelzi a szervezet, ha betegség áll a háttérben

A fogyókúrát különböző betegségek is akadályozhatják, amiknek a kulcsa épp az étrendváltásban rejlik.

Megállt a fogyás, pedig mindent betartasz? Így jelzi a szervezet, ha betegség áll a háttérben

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük