Hány kilót kell fogyni, hogy csökkenjen a daganatok kockázata? 4 betegség, amit az elhízás is okozhat

Az elhízás jelentősen megnöveli több súlyos betegség, köztük a daganatok kockázatát is, néhány kiló fogyással már csökkenthető a rizikó.

Betegségek megelőzése fogyással
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Köztudott, hogy a súlygyarapodás nagyon komoly betegségek kockázatát növeli, olyanokét, amiknek kialakulása az egészséges életmóddal megelőzhető, de legalábbis rizikójuk jelentősen csökkenthető lehetne.

A genetikai háttér, a hormonháztartás, a bélflóra összetétele és az egyén anyagcseréje szintén erős befolyással bírnak a hízékonyságra és a betegségek kialakulására. Az alábbiakban olyan fajták kerülnek részletezésre, amiknél a fogyás jelentősen csökkentheti a rizikófaktort. 

Betegségek megelőzése fogyással

Daganatok

A túlsúly megemeli a daganatos megbetegedések kockázatát, ám az elhízás és a rák közötti kapcsolat még nem teljesen tisztázott. Egyes tanulmányok szerint a menopauzán átesett nőknél a túlsúly miatt megnő a mellrák kockázata. De olyan összefüggést is találtak, hogy a gyermekkori és a fiatal felnőttkori többletsúly nagyobb kockázati tényezőt jelent, mintha idősebb korban történik súlygyarapodás.

GettyImages-520841795

A listában szereplő rákfajtáknál találtak kapcsolatot az elhízással:

 • Nyelőcsőrák.
 • Mellrák.
 • Vastag- és végbélrák.
 • Méhnyakrák.
 • Epehólyagrák.
 • Gyomorrák.
 • Veserák.
 • Májrák.
 • Petefészekrák.
 • Hasnyálmirigyrák.
 • Pajzsmirigyrák.
 • Meningioma, ami az agyrák egy fajtája.
 • A plazmasejtek daganatos megbetegedése.

Az elhízás gyulladásokat okoz a szervezetben, megváltoztatja a hormonok szintjét, emiatt növelheti akár a rákos megbetegedések kialakulását is. Szakértők szerint már a testtömeg 5-10%-os redukálása is csökkenti a rák kialakulásának az esélyét, ami egy 80 kilós nő esetében 4-8 kilót jelent. A kiegyensúlyozott, rostokban gazdag étrend és a rendszeres mozgás nemcsak az alakot formálja, hanem véd a betegségek ellen is.  

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Cukorbetegség

A kettes típusú cukorbetegség kialakulásában meghatározó szerepet játszik az életmód, hiszen ahogy az elhízás felborítja a hormonháztartást, úgy az inzulin termelődése is megváltozik, ami gátolja a vércukrot abban, hogy a sejtekben energiává alakuljon át. Szakértők szerint megelőzésében sokat segíthet, ha sikerül a testtömeg 7-10%-át lefogyni, ami 90 kiló esetén 6-9 kilót jelent, ez a kialakulását 60%-kal csökkenheti. 

Szívbetegség

A kutatók szerint a szívbetegség rizikója csökken, ha sikerült lefogyni a testtömeg 10%-át, ami egyeseknél akár 8-9 kilót is jelenthet, de már a mérsékelt fogyás és a szívbarát edzés is sokat számít a megelőzésében. 

GettyImages-71417933

Epekövesség

Az epekövesség kockázata is a minimálisra csökkenthető, hogyha a túlsúllyal küzdő emberek a testtömegük 5-10 százalékát, azaz például 80 kiló esetében 4-8 kilót leadnak fél év alatt. Az elhízás során megnő a szervezet koleszterinszintje is, ami az epekövesség kialakulását indukálja, a szakértők szerint ezt hatékonyan stabilizálhatja egy viszonylag gyors ütemben lezajló fogyás.

Betegségek fennállása vagy gyanúja esetén mindig kérdezd ki a kezelőorvos vagy gyógyszerész véleményét, és kövesd az előírt étrendet.

Megállt a fogyás, pedig mindent betartasz? Így jelzi a szervezet, ha betegség áll a háttérben

A fogyókúrát különböző betegségek is akadályozhatják, amiknek a kulcsa épp az étrendváltásban rejlik.

Megállt a fogyás, pedig mindent betartasz? Így jelzi a szervezet, ha betegség áll a háttérben

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük