A cukor és a rák: több típus terjedését is fokozhatja, ha valaki édesszájú

Kutatók megállapították, melyik típusú rák daganatos sejtjeire hat leginkább a cukor.

A cukor és a rák
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nincsenek kevesen azok, akik napi szinten fogyasztanak el nagyobb mennyiségű süteményt vagy más cukros finomságot, így az édességipar virágzik, annak ellenére is, hogy a kutatók régóta próbálják felhívni a figyelmet a finomított cukor veszélyeire.

Utóbbiak között azonban nemcsak az elhízást, a cukorbetegség vagy az inzulinrezisztencia kialakulását célszerű megemlíteni, de egyre nagyobb hangsúly helyeződik azokra a vizsgálatokra is, melyek a cukorfogyasztás és a rákos betegségek kialakulása közti kapcsolatra próbálnak rávilágítani.

Cukorból nyernek energiát a ráksejtek

Ahogy arról több hírportál is beszámolt, idén nyáron publikálták a Nature Communications nevű folyóiratban a Dallasban található Texasi Egyetem kutatóinak eredményeit, akik azt bizonyították, hogy léteznek ráksejtek, melyek jóval édesszájúbbak - bármilyen morbid is lehet ezt így kijelenteni -, mint más típusok.

Ezek a ráksejtek a squamous cell carcinoma vagy SCC, vagyis a laphámsejtes rák sejtjei, melyek sokkal inkább érzékenyek a cukorra, és energiaellátásukhoz sokkal nagyobb szükségük van rá, mint más ráktípusok sejtjeinek.

A kutatók 33 ráktípusról gyűjtöttek adatokat több mint 11 ezer pácienst vizsgálva, és összehasonlították őket. A kutatás során megállapították, hogy az a protein, mely a glükóz sejtekhez szállításáért felelős - ez jelenti az energiát a sejtek anyagcseréjéhez -, magasabb szinten volt jelen a tüdőrák SCC típusában, mint más típusoknál.

Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?

Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat. 

További részletek: feminaklub.hu/

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2025. január 7. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

A magasabb szint nemcsak a tüdőrák ezen típusánál, de a SCC más típusainál is megnyilvánul, legyen szó a fej-nyaki daganatokról, a nyelőcsőrákról vagy a méhnyakrákról.

Bár korábban is léteztek a cukorfogyasztás és a rákkockázat növekedésének kapcsolatát bizonyító tanulmányok, a jelen kutatás során maguk a tudósok is megdöbbentek, hogy léteznek olyan ráktípusok, melyek esetében ez ilyen speciálisan is igaz.

A kutatók a jövőben azt kívánják vizsgálni, a cukor visszaszorítása az étrendben megállítja-e a tüdő rákos sejtjeinek növekedését, új utakat nyitva  ezzel a rákterápiában és fokozottan felhívva a figyelmet a ilyen jellegű diéta kiemelt szerepére. Bővebb információért kattints ide!

Ezt is szeretjük