Két, eddig bűnösnek hitt rákmegelőző
A csokoládé és a bor mértékletes fogyasztása nemhogy tilos, hanem egyenesen ajánlott. Hogy miért, megtudhatod cikkünkből!
Régóta közismert tény, hogy kis mennyiségben és a kiegyensúlyozott étrend részeként fogyasztva mind a csokoládé, mind pedig a bor élettani hatásai pozitívak.
A csokoládé
A csokoládé legfőbb alapanyagában, a kakaóban lévő antioxidánsok védenek a szervezetben lévő szabadgyökök támadásai, ezáltal pedig a rák kialakulása ellen. A csokoládé szív- és érvédő hatása elsősorban a polifenolok csoportjába tartozó flavonoidoknak köszönhető.
A flavonoidok adják a virágok sárga vagy piros színét, védik a növényeket a mikrobáktól és rovaroktól, de gyulladáscsökkentő, antiallergén és mikrobaellenes tulajdonságaik az emberi szervezetben is érvényesülnek. Igen erélyes antioxidánsok, és gátolják a szabadgyökök érvényesülését. A flavonoidok szerepet játszanak a vérrögök képződésének csökkentésében, ezáltal hozzájárulnak a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának megelőzéséhez. Jórészt ezeknek az anyagoknak a javára írható a gyümölcsök, zöldségek, a zöld tea vagy a vörösbor kedvező érhatása. A kakaóbab egyike a flavonoidokban leggazdagabb élelmiszereknek: ezek teszik ki a kakaópor körülbelül 10%-át.
A csokoládék dúsítására gyakran használt olajos magvak gazdagok B1-, B2-, B6-vitaminokban, amelyek erősítik az immunrendszert, E-vitamin-, ásványianyag-, magnézium-, kálium-, kalcium- és réztartalmuk pedig elengedhetetlen a vérképzéshez és a központi idegrendszer működéséhez. A csokoládé frissítő hatású theobromin-tartalmának köszönhetően hangulatjavító hatású.
A csokoládé zsírsav-összetétele szintén kedvező a kardiovaszkuláris betegségek megelőzésében, ugyanis 1/3 része egyszeresen telítetlen olajsav, ami nem növeli, sőt, egyes esetekben inkább csökkenti a vér koleszterinszintjét.

Lehet-e boldog, aki intelligens? - A tudás hatása a lelki egészségre
Kepes András író, újságíró a Femina Klub júniusi előadásán arra keresi a választ, hogyan találhatunk boldogságot egy folyamatosan változó, kihívásokkal teli világban. Hogyan formálhatjuk úgy az életünket, hogy az ne csak sikeres, de valóban örömteli is legyen?
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. június 5. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
A vörösbor
A vörösborban szintén az antioxidánsok egy csoportja, a polifenolok játszanak kiemelkedő szerepet egészségünk megőrzésében, azáltal, hogy megakadályozzák a koleszterin lerakódását az erekben. A polifenolok jelenléte nem az alkoholnak, hanem a kékszőlőnek köszönhető, tehát a szív- és érrendszeri betegségek csökkentésének érdekében nem általában véve alkoholt, csakis minőségi vörösbort érdemes fogyasztani!
Külföldi vizsgálatok igazolták, hogy akik rendszeresen, de csak mértékletes mennyiségben - napi egy-két decinél nem többet - fogyasztottak minőségi vörösbort, azoknál kisebb volt a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélye, mint azoknál, akik egyáltalán nem ittak alkoholt, vagy akik ennél nagyobb mértékben fogyasztották azt.
A közös többszörös
A csokoládé és a bor együttes élettani hatásaival még csak napjainkban kezdtek el foglalkozni a kutatók, de az első eredmények máris biztatóak. Brit tudósok vizsgálatai szerint a csokoládét és vörösbort is egyaránt tartalmazó étrenddel akár 76%-kal is csökkenthető a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata.
A hangsúly ezúttal is a mértékletességen van! Csokoládét hetente két–három alkalommal fogyassz, míg borból egy-két decit igyál naponta. Tartsd továbbra is szem előtt a tényt, hogy a csokoládénál és a bornál is egyaránt a minőség a legfőbb szempont!
OLVASD EL EZT IS!

- kávé
- megelőzés
4 sosem hallott tény a kávéról

- megelőzés
- a hosszú élet titka