Két, eddig bűnösnek hitt rákmegelőző

A csokoládé és a bor mértékletes fogyasztása nemhogy tilos, hanem egyenesen ajánlott. Hogy miért, megtudhatod cikkünkből!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Régóta közismert tény, hogy kis mennyiségben és a kiegyensúlyozott étrend részeként fogyasztva mind a csokoládé, mind pedig a bor élettani hatásai pozitívak.

A csokoládé

A csokoládé legfőbb alapanyagában, a kakaóban lévő antioxidánsok védenek a szervezetben lévő szabadgyökök támadásai, ezáltal pedig a rák kialakulása ellen. A csokoládé szív- és érvédő hatása elsősorban a polifenolok csoportjába tartozó flavonoidoknak köszönhető.

A flavonoidok adják a virágok sárga vagy piros színét, védik a növényeket a mikrobáktól és rovaroktól, de gyulladáscsökkentő, antiallergén és mikrobaellenes tulajdonságaik az emberi szervezetben is érvényesülnek. Igen erélyes antioxidánsok, és gátolják a szabadgyökök érvényesülését. A flavonoidok szerepet játszanak a vérrögök képződésének csökkentésében, ezáltal hozzájárulnak a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának megelőzéséhez. Jórészt ezeknek az anyagoknak a javára írható a gyümölcsök, zöldségek, a zöld tea vagy a vörösbor kedvező érhatása. A kakaóbab egyike a flavonoidokban leggazdagabb élelmiszereknek: ezek teszik ki a kakaópor körülbelül 10%-át.

A csokoládék dúsítására gyakran használt olajos magvak gazdagok B1-, B2-, B6-vitaminokban, amelyek erősítik az immunrendszert, E-vitamin-, ásványianyag-, magnézium-, kálium-, kalcium- és réztartalmuk pedig elengedhetetlen a vérképzéshez és a központi idegrendszer működéséhez. A csokoládé frissítő hatású theobromin-tartalmának köszönhetően hangulatjavító hatású.

A csokoládé zsírsav-összetétele szintén kedvező a kardiovaszkuláris betegségek megelőzésében, ugyanis 1/3 része egyszeresen telítetlen olajsav, ami nem növeli, sőt, egyes esetekben inkább csökkenti a vér koleszterinszintjét.

Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?

Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat. 

További részletek: feminaklub.hu/

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2025. január 7. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

A vörösbor

A vörösborban szintén az antioxidánsok egy csoportja, a polifenolok játszanak kiemelkedő szerepet egészségünk megőrzésében, azáltal, hogy megakadályozzák a koleszterin lerakódását az erekben. A polifenolok jelenléte nem az alkoholnak, hanem a kékszőlőnek köszönhető, tehát a szív- és érrendszeri betegségek csökkentésének érdekében nem általában véve alkoholt, csakis minőségi vörösbort érdemes fogyasztani!
Külföldi vizsgálatok igazolták, hogy akik rendszeresen, de csak mértékletes mennyiségben - napi egy-két decinél nem többet - fogyasztottak minőségi vörösbort, azoknál kisebb volt a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélye, mint azoknál, akik egyáltalán nem ittak alkoholt, vagy akik ennél nagyobb mértékben fogyasztották azt.

A közös többszörös

A csokoládé és a bor együttes élettani hatásaival még csak napjainkban kezdtek el foglalkozni a kutatók, de az első eredmények máris biztatóak. Brit tudósok vizsgálatai szerint a csokoládét és vörösbort is egyaránt tartalmazó étrenddel akár 76%-kal is csökkenthető a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata.

A hangsúly ezúttal is a mértékletességen van! Csokoládét hetente két–három alkalommal fogyassz, míg borból egy-két decit igyál naponta. Tartsd továbbra is szem előtt a tényt, hogy a csokoládénál és a bornál is egyaránt a minőség a legfőbb szempont!

OLVASD EL EZT IS!

mobil no
  • megelőzés
  • a hosszú élet titka

Mit tegyél, ha 100 évig szeretnél élni?

Ezt is szeretjük