Ételek és italok a súlyos, gyulladásos bélproblémához: a betegség nyugalmi állapotában fogyaszthatók

A Crohn-betegek diétája, amennyiben megfelelően van összeállítva, javulást eredményezhet az egészségi állapotban.

Crohn-betegség diéta
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Crohn-betegség az emésztőrendszer egészére kihathat, de a gyulladás jellemzően a vékonybél utolsó szakaszában alakul ki. Étrend szempontjából a betegség folyamata több részre osztható, melyek közül cikkünkben a nyugalmi állapotra javasolt táplálkozásról olvashatsz.

A Crohn-betegség egyike a gyulladásos bélbetegségeknek, melynek pontos kialakulási oka napjainkig ismeretlen. A kór diagnosztizálása nem könnyű, mivel nincsenek jellegzetes, mindenkire jellemző tünetei. Kevesen tudják, de a Crohn-betegség az emésztőrendszer teljes egészét behálózhatja a szájüregtől a végbélnyílásig. Az antibiotikumos és a lehetséges kiegészítő kezeléseken kívül a megfelelő diéta döntő fontosságú a betegség szakaszaiban.

A Crohn-diétáról bővebben

Fontos leszögezni, hogy a Crohn-betegség - ideértve a fekélyes vastagbélgyulladást, azaz a colitis ulcerosát - komoly betegség, ezért a megfelelő étrend kialakítása kizárólag orvos, illetve táplálkozási szakember segítségével lehetséges. Annál is inkább, mivel az étrend meghatározásának és követésének szigorú előírások szerint kell történnie, mely minden esetnél változik.

A Crohn-betegség leggyakoribb tünetei a hasi fájdalom, a hasmenés, a székelési rend felborulása, a hányinger és a fogyás, melyek egyaránt összefügghetnek az étkezéssel. Mivel a betegek kezelése személyre szabott, különböző ételeket lehet fogyasztani a betegség lappangó és akut szakaszában. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy nem ajánlott saját kútfőre támaszkodva, mindenféle diétába belekezdeni, ezzel ugyanis még nagyobb kár érheti az emésztőrendszert.

Noha a szakemberek nem ismerik a betegség egyértelmű kiváltó okait, abban egyetértenek, hogy a táplálkozási tényezők meghatározóak lehetnek a betegség klinikai lefolyásának és az akut szakaszok gyakoriságának szempontjából. A táplálkozási szokásokon kívül ide tartozhatnak a bakteriális fertőzések és az autoimmun betegségek is.

Amennyiben a táplálkozás nem kielégítő, a beteg könnyen alultáplált lehet. Érdekesség, hogy a Crohn-betegek mintegy háromnegyede szenved alultápláltságtól, illetve vérszegénységtől. Tápanyaghiány felléphet a beteg ételintoleranciája következtében, de sajnos az is gyakori, hogy valaki inkább nem eszik semmit, mert így próbálja megállítani a betegséget. A fogyást és az alultápláltságot viszont mindenképp komolyan kell venni, hiszen az immunrendszer kóros legyengülése fokozott veszélyt jelent a Crohn-betegekre.

Ajánlott ételek a Crohn-betegség lappangó időszakában

Sajnos az orvostudomány ismeretei szerint jelenleg nincs olyan táplálkozási irányelv, mely bizonyítottan megelőzhetné a betegség kiújulását. Mindenesetre kétségtelen, hogy normál testsúllyal jobban meg lehet birkózni a kórral, alultápláltság esetén viszont a betegség fellángolása még nagyobb mértékű fogyást eredményezhet. Továbbá az eltérő energiaigény is tény, ezért a napi energiabevitel meghatározását szakemberre kell bízni. Összeállításunkban megismerheted azokat az élelmiszereket, melyek az akut időszak után, a normál étrend kialakításához ajánlottak.

Amikor a beteg állapota javulásnak indul, szépen lassan megkezdhető a normál étrendre való áttérés. A cukros tea itatása többnyire az első lépés, amit, ha a beteg szervezete befogad, át lehet térni szilárd ételekre.
A kenyér és a kétszersült szintén része lehet a normál étrendre való áttérésnek.
Fotó: Pixabay, Fresh Choice
A zab alapú élelmiszerek, így a zabkása ideális eleme lehet a Crohn-diétának. A diéta megtervezésénél nagyon fontos a beteg, a kezelőorvos, a dietetikus és a kórház közreműködése.
Az energiapótlás biztosításához a mézet is felvehetik az előírt élelmiszerek közé. Miután a beteget kiengedték a kórházból, valamelyest enyhíthetnek a diétán, de a rendszeres konzultáció a dietetikussal ezután is elengedhetetlen.
A kenyérhez és a zabkásához adott esetben lekvár is fogyasztható.
A főtt zöldségek és gyümölcsök ugyancsak támogatottak a Crohn-diéta idején.
Főtt, esetleg pürésített formájában a dietetikusok a burgonyát is beépíthetik a beteg étrendjébe.
A rizs fogyasztása is jótékonyan hathat a beteg emésztésére, a benne található vitaminok és ásványi anyagok pedig segíthetnek az elvesztett energia visszaszerzésében.
A tésztafélék is előnyösek lehetnek a diéta szempontjából, ám ennek a megállapításához ugyancsak elengedhetetlen a szakorvosi vélemény.
A sovány húsokat tolerálhatja a szervezet, ugyanakkor szinte lehetetlen előre megjósolni, hogyan reagál az egyes táplálékokra, ezért a szakemberek szerint célszerű a betegnek táplálkozási naplót is vezetni.

Cikk forrásai: Crohn's & Colitis UK, Crohn's & Colitis Foundation, Dr. Falk, James Kyle - Crohn's Disease.

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük