Puffadás, hasi fájdalom: a gyógyíthatatlan Crohn-betegség első tünetei
Hétköznapi jelekkel hívja fel magára a figyelmet, így diagnózisa nehéz. A gyógyítás pedig egyelőre lehetetlen.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A statisztikai adatok szerint hazánkban mintegy 15-17 ezer ember szenved gyulladásos bélbetegségben. Ezek egyik fajtája a Crohn-betegség, mely jellemzően a fiatal - 15-30 éves korosztály - esetében alakul ki. A nevét Burill Crohn amerikai belgyógyász után kapta. Tünetei nem specifikusak, így diagnosztizálása nehéz.

A Crohn-betegség

A Crohn-betegség az emésztőrendszer bármely részét érintheti - leggyakrabban azonban a vékonybél utolsó szakaszában alakul ki a gyulladás. A kór sajátossága, hogy a gyulladásban lévő részek váltakoznak.

A nyálkahártya felszínén és a mélyebb rétegekben is kialakulhat lob, megjelenhetnek továbbá berepedések, hegek és fekélyek is. A betegség során tünetmentes időszakok és visszaesések váltogatják egymást.

Jellemző tünetek

Más szerveket is érinthet

Gyakori, hogy a bélrendszeren kívül más szerveket is érint a Crohn-betegség. Olykor évekkel a bélproblémák előtt jelentkezhet a gyulladás testszerte. Gyakran alakul ki például lob a szemben, a bőrön, az ízületekben. Olykor a betegség előfutáraként epekövek, illetve vesekövek is keletkeznek.

Miért alakul ki?

Sajnos - sok más gyulladásos bélbetegséghez hasonlóan - egyelőre a Crohn-betegség kialakulásának oka ismeretlen a szakemberek előtt. A betegség nem feltétlenül örökletes, de a kutatók szerint megfigyelhető bizonyos fokú genetikai fogékonyság, melynek hatására csökken a bélnyálkahártya ellenálló-képessége. Ha az immunrendszer nem ismeri fel a bélflórát alkotó jótékony baktériumokat, ellenanyagot termel, minek következtében kialakul a gyulladás.

Emellett a fertőzések szerepét, illetve bizonyos környezeti hatások jelentőségét sem zárják ki a Crohn-betegség kialakulásával kapcsolatban. A tünetek fellángolásában pedig a stressznek van komoly szerepe.

Diagnózis és kezelés

A betegség diagnózisa székletvizsgálattal, vérvétellel, hasi ultrahanggal, illetve béltükrözéssel történik. Ez utóbbi segítségével megállapítható, milyen állapotban van a nyálkahártya - de szövetmintavételre is lehetőséget ad.

Mivel a betegség jelenleg nem gyógyítható, a kezelés célja a tünetek enyhítése, illetve a betegség fellángolásának késleltetése. A gyógyszeres kezelés szteroid gyulladáscsökkentőkkel és szalicilsav-származékokkal történik - szájon át, illetve kúp formájában is alkalmazzák. Emellett antibiotikumok és tüneti kezelést szolgáló gyógyszerek - lázcsillapítók, görcsoldók - is kiegészítik a kezelést.

Étkezési tippek

A Crohn-betegség esetében, illetve egészséged megőrzése érdekében is fontos, hogy odafigyelj a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Dietetikus szakértőnk ad néhány hasznos tanácsot.

Táplálkozási tanácsok

Mivel a gyulladásos folyamatok következtében felszívódási zavarok alakulhatnak ki, a táplálkozásra komoly figyelmet kell fordítani. Kerülendők a zsíros, nehéz ételek, de a koffein, valamint az alkohol fogyasztása sem ajánlott. Fontos a vitamindús táplálkozás: sok zöldség-gyümölcs fogyasztása javasolt.

Szűrővizsgálat házilag

Az emésztőrendszeri bajok sokszor egészen addig rejtve maradnak, amíg tüneteket nem okoznak. Épp ezért hasznos otthon is elvégezhető tesztünk, mert már a korai stádiumban kimutatja a szabad szemmel nem érzékelhető vérzéseket a székletben, aminek köszönhetően sok betegséget megelőzhetsz.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Összetéveszthető!

A Crohn-betegség diagnosztizálása a nem elég specifikus tünetek miatt nehéz, könnyen összetéveszthető például a fekélyes vastagbélgyulladással. Mindkét betegségre jellemző, hogy 15-30 éves kor között alakul ki, illetve a tünetek is hasonlóak. Míg azonban utóbbi jellemzően a végbél utolsó szakaszát érinti, addig a Crohn-betegség az egész bélszakaszra kiterjedhet.

Cikkünk a Reader’s Digest Családi orvosi kalauz című könyve alapján készült.

OLVASD EL EZT IS!

Ezt is szeretjük