Bizonytalan hasi fájdalom, puffadás
A vakbélgyulladás első tünetei
Hasfájással küzdesz, és nem tudod, mi okozza? Legyél tisztában a vakbélgyulladás kezdeti tüneteivel!

beauty and style
Top olvasott cikkek

A vakbélgyulladás a legtöbb esetben a 10 és 30 év közötti korosztályt érinti. Tudatosan megelőzni nem igazán lehet, így a hangsúly áthelyeződik a gyors és pontos diagnózisra. A gyulladást a féregnyúlvány vakbélbe szájadzó nyílásának az elzáródása okozza. Az elzáródás kialakulhat besűrűsödött nyáktól, de más gyulladások is ráterjedhetnek a vakbélre.

Mindez nem játék, nagyon komoly következményei lehetnek. Ha kifakad, rengeteg baktérium kerül a vérbe, így vérmérgezés alakul ki. Ezért fontos, hogy, ha bizonytalan eredetű hasi fájdalmat érzel, és beazonosítod magadon a felsorolt tüneteket, minél gyorsabban vizsgáltasd ki az okát.

Tünetek

 • Hőemelkedés.
 • Hasi fájdalom.
 • Émelygés, hányás.
 • Rosszullét, gyengeség.
 • Hasi puffadás.
 • Étvágytalanság.
 • Székrekedés vagy enyhe hasmenés.

A fájdalom jellemzően a gyomorszáj vagy a köldök környékéről indul, majd a jobb csípő felé halad. Mindeközben egyre erősödik, egy idő után pedig állandósul. A fájdalom fokozódhat köhögés, tüsszentés, járás vagy mély lélegzetvétel hatására. Előfordulhat, hogy kis időre enyhül, majd később még inkább felerősödik, végül kiterjed az egész hasfalra.
Ha már bekövetkezett a perforáció, magas láz jelentkezik, a hasizmok reflexszerűen megfeszülnek. Megfelelő ellátás híján egy idő után keringési elégtelenség áll be, így a betegség halállal is végződhet.

Szűrővizsgálat házilag

Az emésztőrendszeri bajok sokszor egészen addig rejtve maradnak, amíg tüneteket nem okoznak. Épp ezért hasznos otthon is elvégezhető tesztünk, mert már a korai stádiumban kimutatja a szabad szemmel nem érzékelhető vérzéseket a székletben, aminek köszönhetően sok betegséget megelőzhetsz.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Helyes diagnózis

A diagnózis szempontjából az orvos tapasztalata kulcsfontosságú. Nehézséget okozhat, hogy a tünetek alapján a vakbélgyulladás könnyen összekeverhető más betegségekkel, mint például az epehólyag-gyulladás, a petefészek megcsavarodott cisztája vagy a méhen kívüli terhesség.

Előfordul, hogy a fájdalom nem a megszokott helyen jelentkezik. Ha kétes a diagnózis, az orvosok rendszerint akkor is inkább a műtét mellett döntenek, mivel annak elég kicsi a kockázata, az elnézett gyulladásé viszont annál nagyobb.

Amennyiben a műtét során kiderül, hogy mégsem vakbélgyulladásról van szó, az érintett részt akkor is eltávolítják, és utánajárnak, hogy mi okozhatja a becsapós tüneteket.

A vakbélgyulladás kezelése

Az egyetlen gyógymód a műtét. Ez két formában lehetséges: a has megnyitásával vagy kulcslyuk-módszerrel. Ez utóbbi előnye, hogy sokkal gyorsabb a felépülés, és kicsi, alig észrevehető hegek maradnak utána.
A módszer kiválasztása attól függ, hogy milyen állapotban van a beteg, és mennyire előrehaladott a betegség. Korán felállított diagnózis és idejében végzett kezelés esetén tökéletes gyógyulás várható.
Minél több idő telik azonban el, annál nagyobb valószínűséggel következik be a perforáció, ami szövődményekhez vezethet. Ilyen többek között a bélelzáródás, a műtéti seb gennyesedése és hetekig tartó váladékozása, a hasfali sérv kialakulása vagy bizonyos esetekben akár a halál.

OLVASD EL EZT IS!

csipkes felso nagy
 • gyógynövény
 • tünetek és betegségek

Hasi görcsök, puffadás, székrekedés

tej par
 • laktózérzékenység
 • tünetek és betegségek

Puffadás, fáradtság, hasmenés – A tejérzékenység tünetei

Ezt is szeretjük