Ételek és italok a súlyos, gyulladásos bélproblémához: a betegség nyugalmi állapotában fogyaszthatók
A Crohn-betegek diétája, amennyiben megfelelően van összeállítva, javulást eredményezhet az egészségi állapotban.

fott zoldseg
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Crohn-betegség az emésztőrendszer egészére kihathat, de a gyulladás jellemzően a vékonybél utolsó szakaszában alakul ki. Étrend szempontjából a betegség folyamata több részre osztható, melyek közül cikkünkben a nyugalmi állapotra javasolt táplálkozásról olvashatsz.

A Crohn-betegség egyike a gyulladásos bélbetegségeknek, melynek pontos kialakulási oka napjainkig ismeretlen. A kór diagnosztizálása nem könnyű, mivel nincsenek jellegzetes, mindenkire jellemző tünetei. Kevesen tudják, de a Crohn-betegség az emésztőrendszer teljes egészét behálózhatja a szájüregtől a végbélnyílásig. Az antibiotikumos és a lehetséges kiegészítő kezeléseken kívül a megfelelő diéta döntő fontosságú a betegség szakaszaiban.

A Crohn-diétáról bővebben

Fontos leszögezni, hogy a Crohn-betegség - ideértve a fekélyes vastagbélgyulladást, azaz a colitis ulcerosát - komoly betegség, ezért a megfelelő étrend kialakítása kizárólag orvos, illetve táplálkozási szakember segítségével lehetséges. Annál is inkább, mivel az étrend meghatározásának és követésének szigorú előírások szerint kell történnie, mely minden esetnél változik.

A Crohn-betegség leggyakoribb tünetei a hasi fájdalom, a hasmenés, a székelési rend felborulása, a hányinger és a fogyás, melyek egyaránt összefügghetnek az étkezéssel. Mivel a betegek kezelése személyre szabott, különböző ételeket lehet fogyasztani a betegség lappangó és akut szakaszában. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy nem ajánlott saját kútfőre támaszkodva, mindenféle diétába belekezdeni, ezzel ugyanis még nagyobb kár érheti az emésztőrendszert.

Noha a szakemberek nem ismerik a betegség egyértelmű kiváltó okait, abban egyetértenek, hogy a táplálkozási tényezők meghatározóak lehetnek a betegség klinikai lefolyásának és az akut szakaszok gyakoriságának szempontjából. A táplálkozási szokásokon kívül ide tartozhatnak a bakteriális fertőzések és az autoimmun betegségek is.

Amennyiben a táplálkozás nem kielégítő, a beteg könnyen alultáplált lehet. Érdekesség, hogy a Crohn-betegek mintegy háromnegyede szenved alultápláltságtól, illetve vérszegénységtől. Tápanyaghiány felléphet a beteg ételintoleranciája következtében, de sajnos az is gyakori, hogy valaki inkább nem eszik semmit, mert így próbálja megállítani a betegséget. A fogyást és az alultápláltságot viszont mindenképp komolyan kell venni, hiszen az immunrendszer kóros legyengülése fokozott veszélyt jelent a Crohn-betegekre.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

Promóció

Ajánlott ételek a Crohn-betegség lappangó időszakában

Sajnos az orvostudomány ismeretei szerint jelenleg nincs olyan táplálkozási irányelv, mely bizonyítottan megelőzhetné a betegség kiújulását. Mindenesetre kétségtelen, hogy normál testsúllyal jobban meg lehet birkózni a kórral, alultápláltság esetén viszont a betegség fellángolása még nagyobb mértékű fogyást eredményezhet. Továbbá az eltérő energiaigény is tény, ezért a napi energiabevitel meghatározását szakemberre kell bízni. Összeállításunkban megismerheted azokat az élelmiszereket, melyek az akut időszak után, a normál étrend kialakításához ajánlottak.

Cikk forrásai: Crohn's & Colitis UK, Crohn's & Colitis Foundation, Dr. Falk, James Kyle - Crohn's Disease.

Ezt is szeretjük