Rákellenes, csökkenti a vérnyomást, pörgeti az emésztést: így fogyaszd a céklát
Ne csak savanyúságként fogyaszd a céklát!

A cékla élénk színével bármelyik tányért feldobja. De nem csak esztétikai szempontból érdemes beépíteni az étrendbe. Mint az kiderült, ennek a zöldségnek rengeteg olyan egészségügyi előnye van, amelyről sokan talán még nem is tudnak.
A cékla igazi superfood: tele van rosttal és olyan ásványi anyagokkal, mint a kálium, a kalcium, a vas, a magnézium vagy a cink.
A cékla hatása
Bár kisebb mennyiségben, de tartalmaz mangánt is, ami támogatja a sejtek és a csontok egészségét, a termékenységet és az immunrendszer zavartalan működését. Ha eddig nem voltál nagy zöldségguru, ne félj, a céklát millióféleképpen beépítheted az étrendedbe! De hogy miért is érdemes? Lássuk az érveket.

Jót tesz az emésztésnek
Sok zöldséghez hasonlóan a cékla is magas rosttartalmú: már egy közepes méretű cékla is 1,7 grammot tartalmaz belőle - ez körülbelül a napi ajánlott bevitel 7%-a a napi 2000 kalóriát fogyasztó emberek számára. A rostok amellett, hogy jóllakottá tesznek, segít az emésztőrendszernek is, hogy gyorsabban feldolgozza az ételt. Mindemellett csökkentik a gyulladást és az olyan egészségügyi állapotok kockázatát, mint a szívbetegségek, a stroke és a rák bizonyos fajtái.
Nem mindegy azonban, milyen formában fogyasztod a céklát. A különböző bolti céklalevek sokkal kevesebb rostot tartalmaznak, mintha nyers céklát dolgozol fel.

Vásárolj Femina Klub bérletet!
Vásárolj bérletet, és vegyél részt a 2025-ös év különleges előadásain, ahol izgalmas témákról hallhatsz elismert szakértőktől és közéleti személyiségektől.
- Kajdi Csaba, aki humorral és őszinteséggel osztja meg tapasztalatait nőkről és élettapasztalatairól "Anyámtól a modellekig" témában. 2025.02.19.
- Steigervald Krisztián, aki a generációk közötti kommunikáció kihívásait tárgyalja "Boomerek és Zoomerek" című előadásában. 2025.04.09.
- Kepes András, aki megmutatja milyen eszközökkel érhetjük el, hogy egyszerre legyünk boldogok, sikeresek és tudatosak. 2025.06.05.
További részletek: feminaklub.hu/
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Magas antioxidáns-tartalom
A színes külső nem csak esztétikai célt szolgál: az élénk árnyalatok azt jelzik, hogy a gyümölcs vagy zöldség tele van valamilyen kombinációval a jótékony növényi vegyületekből, amiket antioxidánsoknak is neveznek. Ezek a természetes pigmentek nemcsak a vörös cékla ragyogó színéért felelősek, hanem számos pozitív egészségügyi hatással is összefüggésbe hozhatók, beleértve bizonyos rákos megbetegedések, szív- és érrendszeri betegségek és más egészségügyi problémák csökkent kockázatát.
Az antioxidánsok másik fontos tulajdonsága, hogy gyulladáscsökkentők. Egy kutatás szerint a béta-alaninokkal teli vörösrépa-kivonat hatékonyan csökkentette a degeneratív ízületi betegséggel járó fájdalmat és kellemetlenséget. További gyulladáscsökkentő ételekért kattints ide!
Javítja a sportteljesítményt
A cékla a következő szintre emelheti az edzésedet, és sokkal jobban érzed majd magad utána. Egy 2017-es tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a zöldség fogyasztása növelheti a sebességet, késleltetheti a fáradtságot, és fokozhatja az állóképességet edzés közben. De ez még nem minden: a cékla képes enyhíteni az ilyen intenzív testmozgás fizikai mellékhatásait is, segítve a jobb regenerálódást és csökkentve az izomfájdalmat.
Csökkenti a vérnyomást
Végül, de nem utolsósorban a cékla segíthet stabilizálni a vérnyomást is. Egy 2013-as tanulmány szerint a nitrátokban gazdag élelmiszerek csökkentik a vérnyomást, illetve a szív- és érrendszeri betegségek előfordulását, így a stroke és szívroham kockázata is alacsonyabbá válik.
Ez a 10 élelmiszer segíthet az endometriózis kínzó tünetein - Elviselhetőbbé teszik a legrosszabb napokat
Bár ez a diéta nem gyógyít meg a betegségből, sokat segíthet a kezelésében és a fájdalom csökkentésében.
Elolvasom(Képek forrása: Getty Images Hungary.)