Csökkenti a gyulladást és égeti a zsírt - 3 tény a cékláról, amit jobb, ha tudsz
A téli hónapokban is kapható céklát érdemes beiktatnod az étrendedbe, hiszen rendkívül egészséges.
A cékláról sokaknak talán csak a savanyúság ugrik be, pedig a sajátos ízvilágú zöldség sokféle formában fogyasztható, és jóval egészségesebb, mint ahogy azt a legtöbben hiszik.
Pozitív hatásait többek között a benne lévő C-vitaminnak, cinknek, vasnak, valamint betain nevű festékanyagának köszönheti.
Mire jó a cékla?
Rákellenes, gyulladáscsökkentő zöldség
A cékla erős antioxidáns hatását már számos tudományos kísérlet igazolta. Többek között a benne lévő betainnak köszönheti rákellenes, gyulladáscsökkentő tulajdonságát. A rendszeres céklafogyasztás különösen a májra van jó hatással. A májban a méreganyagok lebontása során szabad gyökök képződnek, melyeket a céklában lévő antioxidáns hatású betain semlegesít.
Érdemes szabadföldi zöldséget venned - vagy termesztened - ugyanis egy tudományos kutatás eredménye szerint a szabadföldön termesztett cékla betain tartalma 3,0 és 4,8 mg/g között mozog - mintegy 20%-kal magasabb, mint az üvegházi növényekben.
Zsírégető, karcsúsító cékla
A cékla rosttartalmából adódóan segíti az anyagcserét, és a benne lévő betain a zsírok lebontási folyamatait is erősíti. A festékanyag segít a szervezetnek a koleszterint epesavas sókká alakítani. Ráadásul mivel a cékla nem kevés káliumot is tartalmaz, így vízhajtó tulajdonsággal bír. Fogyasztásának köszönhetően segít megszabadulni a túlzott sófogyasztás következtében gyakran hasi tájékon felgyülemlő víztől. Ha további tippeket olvasnál vízhajtással kapcsolatban, kattints ide!
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Immunerősítő csodanövény
A cékla C-vitamin- és ásványianyag-tartalma magas. Az immunerősítő C-vitamin mellett a benne lévő vasnak köszönhetően segíti a vérképzést, és rendszeres fogyasztásából adódóan a nőknél viszonylag gyakoribb vérszegénység ellen is hatásos. Cinktartalmából adódóan ugyancsak növeli a szervezet kórokozókkal szembeni ellenálló képességét. Nagy előnye továbbá, hogy szinte szezontól függetlenül elérhető a piacokon, és az ára sem túl borsos.
Így fogyaszd a céklát!
Ha van gyümölcscentrifugád, céklából, almából, banánból vitaminban gazdag, egészséges turmixot készíthetsz. Ha túl sűrű lesz, hígítatod egy kevés vízzel, és ízesítheted pár csepp citromlével is. Krémlevest is készíthetsz belőle, mely a hidegebb napokon egy kis curryvel ízesítve pillanatok alatt átmelegíti a testet-lelket.
Nézz tovább: céklás ételek
Az alábbiakban további ötleteket szeretnénk adni ahhoz, hogy minél változatosabb formában tudd beilleszteni étrendedbe a céklát.
8 olcsó ebéd céklából, ami segíti a fogyást, és jót tesz az emésztésnek: nagyon egészségesek
Nézegess képeket!
Elolvasom(Képek: Getty Images Hungary)
OLVASD EL EZT IS!
- táplálkozás
- zöldség
Mennyi zöldséget kell enni? A maximális zsírbontó hatáshoz ennyi a minimum
- gyulladás
- fogyasztó praktikák