10-szer több C-vitamint tartalmaz, mint a citrom, és 1 évesek is fogyaszthatják: a csipkebogyó áldásos hatásai

Az itthon is honos növényről nem szabad megfeledkezni a téli időszakban!

GettyImages-1175908600

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha természetes C-vitamin-forrásról van szó, sokaknak még mindig a citrusfélék ugranak be elsőként. A narancs, a citrom és a grapefruit valóban sokat tartalmaz az immunerősítő vitaminból, de egy hazánkban is honos növényről kár volna megfeledkezni.

Hogy a népi gyógyászat is régóta számon tartja a vadrózsa vagy csipkerózsa - Rosa Canina - áltermését, azt jól mutatja, hogy számos népi elnevezése - például csipke, csitkenye, hecsedli, hecserli - ismert napjainkban is. A csipkebogyót akár te magad is gyűjtheted, de megvásárolhatod a szárított változatát is gyógynövényboltokban.

A csipkebogyó áldásos hatásai

A csipkebogyó egészségügyi szempontból legismertebb pozitív tulajdonsága a magas C-vitamin-tartalma: 100 gramm friss csipkebogyó körülbelül 400 mg C-vitamint tartalmaz. Ugyanennyi citromban 40-50 mg C-vitamin van. Immunerősítő hatásán kívül érdemes még megemlíteni a benne lévő A-, B1-, B2-, P- és K-vitamint is. Ennek köszönhetően fogyasztása jó hatással van a látásra, a bőrre, az idegrendszerre, illetve támogatja a máj méregtelenítő funkcióját is. Mindemellett enyhe vízhajtó hatással is bír, serkenti a vérkeringést.

Így fogyaszd a csipkebogyót!

A csipkebogyó legismertebb fogyasztási formája a lekvár és a tea. Előbbi sajnos biztosan olyan fokú hőkezelésnek van kitéve, mely miatt a növényben lévő C-vitamin-tartalom elillan. Ha tehát immunerősítés céljából fogyasztja a család, érdemesebb teaként inni. Egy evőkanál szárított csipkebogyót áztass körülbelül 2,5 dl hideg vízben 6 órán át, majd szűrd le. Fontos, hogy ne használj fémszűrőt, mert a benne lévő fémionok reakcióba léphetnek a tea egyes hatóanyagaival! Forralni tilos, egy kicsit melegítheted a teát, míg langyos nem lesz. Gyerekeknek már egyéves kortól adható csipkebogyótea. Mivel a tea kissé savanykás, ajánlott mézzel édesíteni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Csipkebogyógyűjtés

Vásárolhatsz bioboltban különféle csipkebogyó-készítményeket, de ha van kedved, akár magad is gyűjtheted a növényt. Sőt, kicsikkel családi programnak is kiváló! A csipkebogyó alapvetően savanyú, de minél tovább marad a bokron, íze annál édeskésebb lesz. Bár gyakran láthatsz csipkebokrot utak mellett, ezekről nem érdemes bogyót szedni, mivel fogyasztása a rárakódó kipufogógőz miatt egészségtelen. Inkább kevésbé forgalmas, erdőszéli, ligetes területet válassz. A csipkebogyót szeptembertől novemberig, az első fagyokig érdemes gyűjteni. Ha szárítani szeretnéd, a magokat és a szőröket kapard ki, de lehetőleg kesztyűben tedd, mert a szőrök irritálják a bőrt. 2 kg friss csipkebogyóból általában 1 kg szárazat kapsz.

Miben van még sok C-vitamin?

A következő táplálékok C-vitaminban gazdagok, támogatják az immunrendszer megfelelő működését a téli időszakban.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük