10 mérgező növény, amitől tartsd távol a gyereket: csipkebogyónak nézi sok kicsi a tűztövist

Mérgező bogyók és dísznövények, amik a gyerekekre különösen veszélyesek.

tűztövis kézben
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A gyerekek fő ismérve, hogy nagyon kíváncsiak, minden érdekli őket. Egy rövid séta is órákig tarthat velük, hiszen mindent szemügyre vesznek az út során, leveleket, kavicsokat, a többi embert. Ezzel nincs is semmi baj, hiszen így rengeteget tanulnak a világról. Ugyanakkor az, hogy a kicsik sok dolgot még meg is kóstolnának, komoly veszélyeket rejt, hiszen mérgező növényekkel is találkozhatnak. 

A bogyókat különösen szívesen megdézsmálnák a gyerekek, ám azok között is vannak toxikus tulajdonságúak, például a tűztövis, amiről könnyen azt hihetik, hogy ehető finomság. De a szemet gyönyörködtető dísznövényeket is elérhetik, és vonzónak találhatják. 

Mérgező növények a szabadban

A szabadban számos olyan növénnyel találkozhattok, amely enyhe bőrirritációt okozhat, de sajnos vannak olyanok is, amelyek ennél súlyosabb problémákat idézhetnek elő, különösen nagy mennyiségben, szájon át, ha a gyermek meg is kóstolja őket. A túrázásnál, a sétálásnál a felnőttek számára is alapszabály, hogy csak és kizárólag olyan bogyót kóstoljanak meg, amiről könnyen és teljes biztonsággal eldönthető, hogy micsoda. A mérgezésre többek között a bizonytalan járás, a bőrszín megváltozása, az izzadás, a hányás és a hasmenés hívhatja fel a figyelmet. Ha felmerül a mérgezés gyanúja, orvosi konzultáció szükséges! Amennyiben a gyermek kezében, környékén még van az adott növényből, azt érdemes lehet lefotózni, és megmutatni a szakembernek.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük