Egy tusfürdőben kevés ember lát veszélyt, pedig bajt csinálhat, ha gyerek van a háznál
Elég egyetlen szobában körülnézni, máris több veszélyforrást fel lehet fedezni.

furdoszoba
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Amikor az otthona ölelésében van, az ember úgy hiszi, biztonságban tudhatja gyermekét. Pedig a lakás talán az a terület, ahol egyazon helyen a legtöbb veszélyforrás felsorakozik.

Ezeket a veszélyforrásokat nem mindenki ismeri fel, hiszen nagyon könnyen megbújnak a lakásban. Listánk ebben segít, és, hogy egy kis átcsoportosítással, tárgyak áthelyezésével, kicserélésével biztonságosabbá válhasson a kisgyermekes otthon.

Természetesen az intézkedések után is fontos az odafigyelés, illetve érdemes a gyereket folyamatosan tanítani arra, mi ehető, mi nem, mi veszélyes, mit szabad, és mit nem.

Otthoni veszélyek a kisgyerekekre

Tusfürdő, arcpakolás, sampon, szappan: sok kozmetikumot gyártanak csokoládé-, vanília-, kókusz-, marcipán- vagy gyümölcsillattal, ráadásul ezek zöme még megfelelő színű is. A tégelyes, csokis arcpakolás például egészen olyan, mint egy doboz kenhető édesség, a tusfürdő, mint a krémes kakaó. Az édesség illatú tusfürdőkre legtöbbször az illatnak megfelelő édességet ábrázoló matrica is felkerül. Sok zselé élénk színe is hívogató a gyerekek számára.

Ezek, az érzékeket becsapó kozmetikumok kóstolásra csábíthatják a gyerekeket, ezért el kell tenni őket a kezük ügyéből, minél magasabbra. Apropó, a körömlakklemosót is alaposan el kell rakni, hiszen senki nem szeretné, hogy játék közben belekortyoljon a gyereke.

Rögzítetlen bútorok: a keskeny bútorokat, legyen bár szekrény vagy polc, rendszerint eleve falhoz rögzítő kapcsokkal árulják. Nem véletlenül. A gyerekek, ha rájuk csimpaszkodnak, könnyen elránthatják ezeket, és a bútorok, tartalmukkal együtt a gyerekre borulnak. Minél magasabb a bútor, minél több minden van rajta, és minél nehezebb a tetejére ráhelyezett tárgy, annál nagyobb baj lehet ebből. Ha kisgyerek van a háznál, mindenképpen fel kell készülni, és felfúrni a falra a polcokat és szekrényeket.

Kint hagyott gyógyszerek és vitaminok: szerencsére elég sok vitamint és gyógyszert árulnak gyerekbiztos dobozban, de rengeteg a fóliás vagy hagyományos, dobozos szer is. Komolyabb pirulákat - mint betegségekre felírt gyógyszerek, fájdalomcsillapítók -, de veszélytelenebbnek tűnő vitaminokat sem szabad a gyerek számára elérhető helyen hagyni. Kerüljenek minél feljebb, zárható dobozba vagy szekrénybe! Óriási baj lehet belőle, ha a gyerek beszed valamit egy óvatlan pillanatban.

A cikk az ajánló után folytatódik

Vegyszerek: a mosogatószer is vegyszer, ahogy az öblítő, a mosógél vagy a mosókapszula is az. Minden tisztító- és mosószert, amit csak használ a család, alaposan elzárva kell tartani, a gyerek számára nem hozzáférhető helyen.

Könnyen nyitható ajtók, ablakok: a bejárati ajtót érdemes kulcsra zárva tartani, hogy a totyogó, jövő-menő kisgyerek ne slisszanjon ki rajta, ha épp elfordul a szülő. Az ablakok és erkélyajtók is fontos, hogy jól záródjanak, és a gyerek semmiképpen ne tudja ezeket kinyitni. Szellőztetni is inkább bukóra nyitott ablakkal érdemes, vagy, ha mégsem, akkor ott kell állni az ablaknál, amíg azt újra be nem lehet csukni.

Éles tárgyak: nemcsak a kés, a villa vagy az olló az, ami nem való gyerek kezébe. Természetesen ezeket is elzárva kell tartani, de ne feledjük, más éles tárgyakat is találni a lakásban. A szerszámkészlet kerüljön zárható ládába, a szekrény mélyére, de a levélkés se maradjon az asztalon. A hegyes, fém körömreszelőt is el kell dugni a neszesszerbe. 

Konnektorok és kábelek: az áramütés veszélye szinte lakásszerte jelen van. A mindig áram alatt lévő tárgyak, mint a tévé, ezek kábelei, illetve az épp nem használt konnektorok is súlyos bajt, de akár halált is okozhatnának. Az állandóan áram alatt lévő dolgokat minél hozzáférhetetlenebbé, megközelíthetetlenebbé érdemes tenni. A kábeleket rendszerező dobozba lehet zárni. A nem használt konnektorokba speciális dugasz kapható, ami elzárja az áram forrását, a lyukakat a konnektorban, így nem lehet belenyúlni.

Zsákok, zacskók, fóliák: tudjuk, hogy a reklámszatyor fulladásveszélyes, ezért azt eltesszük a gyerekek keze ügyéből. Csakhogy a veszélyek sora ezzel nem merült ki. Az uzsonnászacskó, a szemeteszsák, a celofán csomagoló, de a folpack fólia is kerüljön biztonságos, a gyerek számára elérhetetlen helyre, elkerülendő a bajt.

Ezt is szeretjük