Hogyan kell szakszerűen újraéleszteni egy kisgyermeket? Mutatjuk lépésről lépésre, mi a teendő vészhelyzet esetén
A csecsemők és kisgyermekek esetében másfajta metódust kell alkalmazni, mint a felnőtteknél.

ajanlo
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sajnos az ember szülőként bármikor találkozhat olyan esettel, amikor újraélesztésre van szükség. Ha a pár napos baba légzés-keringése leáll, ha a kisgyermek félrenyel, és fulladni kezd, ha megrázza az áram, vagy elcsúszik a kádban, és percekre víz alá kerül. Ilyenkor a legfontosabb - ezt a gyerekorvosok is tanácsolni szokták -, hogy az anyuka semmi esetre nem eshet pánikba, nem hezitálhat, és omolhat össze, csak miután minden tőle telhetőt megtett a gyermekéért, vagy kihívta a mentőket.

Újraélesztést csak a klinikai halál állapotában lehet végezni, amit csecsemőknél el lehet nyújtani akár másfél órára is. Ha idejében kezdik meg az újraélesztést, az életfontosságú szervek vérkeringését valamelyest fenn lehet tartani, ami nagyban növeli a túlélés esélyét, mi több, sikeres újraélesztés során a gyerkőc akár maradandó szervi károsodás nélkül is felépülhet.

Nulladik lépés: biztosítsd a környezetet

Ha áramütést szerzett a gyermek a lakásban, áramtalaníts, ha az utcán érte a baleset, biztosítsd a helyszínt olyan módon, hogy a forgalmas útról a járdára viszed, ha biztos vagy abban, hogy mozgatható állapotban van, vagy kiteszed az elakadásjelzőt. Kérj segítséget a járókelőktől, hogy hívják a mentőket, addig kezdd el az újraélesztést.

GettyImages-184649629

Eső lépés: teremts kontaktust a gyermekkel

Elsősorban meg kell állapítani, hogy a gyermek eszméleténél van-e. Ha nem gerincsérülésre gyanakszol, a vállait megfogva enyhén rázd meg a gyerkőcöt, és a mentő kiérkezéséig takard be, hogy ne hűljön ki. Ha nem érzed a mellkasa mozgását és a leheletét az arcodon, azaz ha nem lélegzik, és eszméletét vesztette, az újraélesztés megkezdéséhez az ABC-szabályt tartsd be.

Mi az az ABC-szabály?

A - Átjárható légutak biztosítása: meg kell nézni, hogy a gyermek szájában van-e valamilyen ételmaradék, amit el kell távolítani.

B - Befújásos lélegeztetés.

C - Szívkompresszió.

A cikk az ajánló után folytatódik

Második lépés: 5 befújás

Mivel a csecsemő és kisgyermekek testmérete és testaránya különbözik a felnőttekétől, az újraélesztés során néhány különbségre kell odafigyelni. Ezért van az, hogy a kisgyermekeknél nem mellkas-kompresszióval, hanem befújással kell kezdeni az újraélesztést.

A gyermeket fektesd hátra, fogd meg óvatosan a homlokát, majd fejét hajtsd enyhén hátra, de ne túlzottan, hogy óvva legyen a nyakcsigolya-sérüléstől, ugyanakkor a levegő akadálymentesen áramoljon. A befújást csecsemőknél úgy kell végezni, hogy a felnőtt szája a beteg szájára és orrára illeszkedjen, a nagyobb gyerekeknél pedig a szájból orrba lélegeztetést kell alkalmazni. Egy befújás nagyjából egy másodpercig tartson, és szükséges további négy befújást alkalmazni. Fontos, hogy a befújás mértéke egyenlő arányban legyen a pici tüdőtérfogatával.

Ha a befújás akadozik, pozicionáld ismét a fejét, és nézd meg, nincs-e valamilyen idegen test a nyelőcsőben.

Harmadik lépés: mellkaskompresszió

A befújás után vizsgáld meg a gyerkőc légzését és keringését. Ha továbbra sincs, meg kell kezdeni az újraélesztést.

A mellkaskompressziót a szegycsont alsó harmadában kell végezni - ez a mellbimbókat összekötő vonal alatt egy centiméterrel van - csecsemők esetében két ujjal, nagyobb gyermek esetében pedig tenyérrel. A nagyon erős nyomástól tartózkodni kell, nehogy sérüljenek a bordák. A legideálisabb, ha a mellkas 1/3-ad részt süllyed be.

ajanlo

Újraélesztés során az újszülöttek szívkompresszió-belélegeztetés aránya 1:3, azaz minden harmadik mellkas-kompressziót egy befújás követ. Egyévesnél nagyobb gyereknél ez az arány 30:2 legyen, azaz 30 lenyomást két befújás kövessen.

Addig végezd az újraélesztést, amíg a gyermek nem kezd el ismét lélegezni, vagy amíg nem érkezik meg a szaksegítség.

Mi a teendő félrenyelés és fulladás esetén?

Amikor egy kisebb játékdarab vagy étel a nyelőcső helyett a légcsőbe jut, ilyenkor elzáródik a tüdőhöz vezető út. Amennyiben a gyermek nem kap levegőt, zihálni kezd, arca eltorzul, és szürkéssé válik, fontos gyorsan cselekedni.

Ha csecsemőről van szó, a karodon vagy térdeden megtámasztva fektesd a hátára úgy, hogy a feje kissé lenézzen, majd két ujjaddal gyakorolj nyomást a mellkasára. Ha nagyobb a gyerkőc, fektesd a tenyereden hasra úgy, hogy a feje kissé lelógjon, majd határozott, de nem túl erős mozdulatokkal mérj öt ütést a lapockarészére. A Heimlich-féle műfogás csak nagyobb gyerekek esetében alkalmazható, csecsemők esetében nem.

GettyImages-168280285

Ingyenes elsősegély-tanfolyamok

Egy bekövetkezett baleset során tehát az egyik legfontosabb dolog, hogy higgadt maradj. Ha eleve parázós szülő vagy, még a szülés előtt érdemes elvégezned egy babaelsősegély-tanfolyamot, ahol első kézből tanulhatod meg, hogyan tudsz hatékonyan segíteni egy rászoruló kisgyermeknek. A Magyar Gyermekmentő Alapítvány ingyenes elsősegélynyújtó tanfolyamokat indít országszerte. A részletekről ide kattintva tájékozódhatsz.

10 tipikus veszélyforrás

A statisztikák azt mutatják, hogy a gyermekeket érintő balesetek száma jelentősen megnövekszik a nyári hónapokban. Ismerd meg a tipikus veszélyforrásokat!

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük